Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ante Gotovina priveo je kraju razaranja na području bivše Jugoslavije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Gotovine od jutra iznosi uvodnu riječ kojom demantira optužbe tužiteljstva. Gotovinin odvjetnik na početku je rekao kako mu nije jasno na koji je način tužiteljstvo došlo do zaključaka da je general kriv za palež, pljačke, prekomjerno granatiranje i ubijanje prije, tijekom i nakon Oluje.

Potresnim filmom britanske televizijske postaje BBC 'Dva sata od Londona' započela je višesatna uvodna riječ obrane generala Gotovine. 

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog u Milanu Progon ne prestaje U Moskvi uhićen još jedan odvjetnik Alekseja Navaljnog, razlog je nevjerojatan Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

- 'Jedna je osoba, časni sude, otjerala sa scene vojsku bosanskih Srba i dovela do kraja rat u bivšoj Jugoslaviji. Jedna je osoba privela kraju razaranja bivše Jugoslavije, koja su trajala od '91-'95. Jedna osoba. General Gotovina, rekao je odvjetnik Greg Kehoe. 

- Obrana je odbacila tvrdnje o prekomjernom granatiranju Knina usporedivši snimke tog grada iz kolovoza '95. s Vukovarom u prosincu '91. Napomenuli su da, za razliku od Knina, pred Haškim sudom nitko nije optužen za prekomjerno granatiranje Vukovara. 

- Gotovina je svojim vojnicima davao instrukcije da se ponašaju časno, etički i moralno, rekao je Kehoe prikazavši svjedočenje zadarskog nadbiskupa Prenđe o događajima uoči operacije Maslenica. 

Opravdavajući Oluju Kehoe je istaknuo kako UN-ove zaštićene zone nisu bile zaštićene. Nad malobrojnim preostalim Hrvatima vršeni su zločini. Podsjetio je na pad Srebrenice i mlaku reakciju međunarodne zajednice. Istaknuo je opasnost realizacije projekta Velike Srbije u slučaju pada Bihaća te vjerojatni masovni pokolj civilnog stanovništva. Srpski čelnici, dodao je, odbacivali su svaku mogućnost pregovora i mira. 

Nizom operacija to je spriječio general Gotovina zajedno s Armijom BiH. Riječi su to predsjednika SAD-a, rekao je Kehoe. Američki dužnosnici hrvatsku su operaciju nazvali prekretnicom. Nju je ostvario i rat okončao general Gotovina, zaključuju njegovi branitelji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene