Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Delegacija u posjetu Hrvatskoj

Stroga poslovna kultura Kineza: Točno se zna gdje tko sjedi i kad se jede i pije. Bitno je čak i kako se drži posjetnica

Ilustracija: Dnevnik.hr
Ilustracija: Dnevnik.hr
Aktualno Galerija Stipe Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Stipe Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija: Dnevnik.hr Galerija 1/2 >>
S kineskim premijerom u izaslanstvu stiglo je i više od 400 poslovnih ljudi. Nakon uspješno ugovorene gradnje Pelješkog mosta i od ovog posjeta očekuju se dogovori novih projekata. Dnevnik Nove TV provjerio je - kakvu poslovnu kulturu njeguju poduzetnici s dalekog istoka i kako dogovoriti uspješnu suradnju.

Kao i političari, i kineski poduzetnici jako drže do protokola. ''Jako se dobro zna tko vas dočekuje, itekako se dobro zna gdje tko sjedi. Jako se dobro zna kada se jede, kada se poslužuje piće i svi drugi detalji. Prvi put kad to vide te ogromne količine mesa kad vide onda se vade telefoni i onda se fotografira i čudi se, a drugi i treći put već i oni sudjeluju u ovom dijelu telefoni im više ne trebaju'', rekao je Siniša Malus, CESBA.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Bivši predsjednik Stjepan Mesić kaže da Kinezi izrazito poštuju druge ljude i narode bez obzira na veličinu pa se prisjeća kako je prije deset godina kineskog predsjednika Ju Jintaoa nagovorio na posjet Hrvatskoj.

''Kad je završio taj službeni dio ja mu kažem onda mi imamo nekoliko točaka koje nas povezuju na primjer živjeli smo u istoj državi. Kaže on kako to mislite? Ja kažem za vrijeme Džinigis kana'', ispričao je Mesić.

Iz gospodarske komore tumače kako razmijeniti posjetnice. ''Bitno je da vizitku držite s obje ruke i da okrenete prema sugovorniku licem. To znači da vi kao sugovornik možete istovremeno pročitati moje ime i po potrebi ga i glasno izgovoriti. Isto tako je primam s dvije ruke. Time ćete odati poštovanje vašem sugovorniku'', objašnjava Silva Stipić Kobali iz Hrvatske gospodarske komore.

Kineska poduzetnica Jiang Yu koja želi kupiti bivšu političku školu u Kumrovcu kaže kako su od brojnih zemalja koje je posjetila hrvatski domaćini na nju ostavili posebno dobar dojam. Ističe da su gostoljubivi, otvoreni, profesionalni domaćini i tolerantni.

''Teško je osjetiti negdje toliko ljubavi, ali ljubav teče ovdje. To je razlika između Hrvatske i drugih zemalja'', rekla je Jiang Yu, kineska poduzetnica.

''Kažem da ste tolerantni jer naši su mentalni sklopovi zaista različiti i kada počnemo zajedno raditi neki posao, mnoge su stvari zaista različite, na primjer način razmišljanja, ali ljudi su zaista tolerantni i poštuju nas'', pojašnjava Yu.

U Hrvatskoj se možemo nadati da će takav dojam i osjećaj kod kineskih investitora potrajati jer samo ova poduzetnica planira uložiti desetke milijuna eura. Onako, tek za početak.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene