Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Princip "Plati i sredit ćemo"

Za "siću" rješavali dozvole, potvrde i suglasnosti: "Ovo je školski primjer kapilarne korupcije, apsolutno su izvjesna nova uhićenja"

Aktualno Galerija Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr Odvjetnici Kubat i Čabraja Odvjetnici Kubat i Čabraja Foto: DNEVNIK.hr Uhićenja u Zagrebu - 4 Uhićenja u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Uhićenja u Zagrebu - 3 Uhićenja u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Uhićenja u Zagrebu - 2 Galerija 1/8 >>
Nakon jučerašnje nove serije uhićenja, USKOK je donio rješenje o istrazi protiv 10 osoba zbog sumnje u primanje i davanje mita. Od toga je za četvero zatražen pritvor, a prema odluci suda dvoje će idućih mjesec dana provesti u istražnom zatvoru.

Većina uhićenih daljnji tijek postupka čekat će na slobodi.

Pročitajte i ovo Zgrada Općine Smokvica velika akcija u Dalmaciji USKOK pokrenuo istragu protiv načelnika i poduzetnika: Objavljeni detalji za što se točno sumnjiče Ilustracija u koordinaciji s USKOK-om Nova akcija PNUSKOK-a: Uhićene dvije osobe, neslužbeno se doznalo tko je meta istražitelja

"U odnosu na okrivljenika Rukavinu i Čabraju sudac je stava da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo, ali smatra da obzirom na njihovo zdravstveno stanje i životnu dob da se opasnost može prevenirati blažom mjerom obveznog javljanja policijskim postajama", objasnio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

U pritvoru ostaje poduzetnik Ivan Papić i zaposlenik gradske uprave Darko Barun.

"Okrivljeni Darko Barun jučer je iznio svoju obranu, porekao je počinjenje kaznenog djela, određen mu je jednomjesečni istražni zatvor radi od opasnosti od utjecaja na dvoje svjedoka i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", kazala je Jovana Puhalo, odvjetnica Darka Baruna.

Na slobodu bi mogao i prije, čim se ispitaju preostala dva svjedoka. Očekuje se i suspenzija na radnom mjestu, čime bi nestalo osnova za pritvor. Uskok tvrdi da su u primanju i davanju okrivljenici djelovali organizirano.

"Ovdje smo i mi kao obrana dokazali da su to izolirani slučajevi i konkretno naša dva branjenika koji su umirovljenici bez društvenog utjecaja ne mogu počiniti kaznena djela na način kako je to USKOK inputirao", kaže Alen Čičak, odvjetnik Zdravka Čabraje.

Odvjetnik Ivana Rukavine Alen Kubat kazao je kako se njegov klijent tereti za kazneno djelo mita u osnovnom obliku.

"Dakle, dvije i pol tisuće kuna", kaže.

Sređivali sve - za 500 do 5000 eura

U naoko isprepletenoj mreži, modus operandi zapravo je bio vrlo jednostavan - radilo se po principu "plati i sredit ćemo". Dozvole, potvrde, suglasnosti, promjene uvjeta gradnje radi smanjenja doprinosa, čak i sređivanje privremene prometne regulacije. Sve to odradilo bi se za uvjetno rečeno "siću" - iznose od 500 do 5 tisuća eura.

Jedan od okrivljenih poduzetnika tako je dobio uvjete gradnje za poslovnu zgradu, koji su ga oslobodili plaćanja doprinosa Gradu u iznosu 228 tisuća kuna.

Uskok je ovime završio prvu fazu opsežne antikoruptivne akcije.
Od jučer je u pritvoru glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i poduzetnik Milan Lončarić.

Zbog afere Advent idući mjesec u Remetincu će provesti Denis Mohenski, Jelena Čeklić i Bandićev vozač Zdravko Krajina.

Njima se pridružila i Andrea Šulentić, bivša Bandićeva suradnica zbog namještanja natkječaja za izbor ravnatelja bolnice Srebrnjak. A na slobodu je puštena Ana Stavljenić Rukavina, kojoj je po izlasku iz pritvora pozlilo.

"Moja klijentica trenutno je stabilno, ona je tijekom jučerašnjeg dana potražila pomoć u bolnici i nakon što je kratko hospitalizirana trenutno je puštena kući i osjeća se dobro", rekao je njezin odvjetnik Bojan Šupuković.

Ovotjedni slučajevi tek su kap u moru po iznosima koji su se vrtjeli, a što će biti tek kad se otvori pitanje javne nabave u gradskoj upravi, gdje su se za vrijeme Bandića milijuni trošili šakom i kapom.

Jarak: Ovo je važan test za USKOK i tužiteljstvo

Razvoj situacije ispred zagrebačkog Županijskog suda čitav je dan pratio Andrija Jarak koji je cijeli slučaj nazvao "školskim primjerom kapilarne korupcije".

"Ova uhićenja dala su nam široku sliku kako je to funkcioniralo. Otvara se i pitanje što je s gradskim pročelnicima koji su morali ili barem trebali imati neki kontroling, neki kontrolni sustav koji je trebao nadzirati tko što potpisuje", pita se Jarak dodajući kako su se brojni građani pitali kako uvijek jedni te isti poduzetnici u rekordnom roku dobivaju i lokacijsku i građevinsku i neku drugu dozvolu na koju su oni čekali mjesecima.

Hoće li biti novih uhićenja, Jarak kaže kako sve upućuje upravo na takav razvoj situacije.

"Bila su ozvučena dva službena Bandićeva automobila kao i njegovu  konferencijsku dvoranu gdje je primio razna izaslanstva. Brojni od ovih koji su uhićeni jučer i danas po dva ili tri sata iznosili su svoj iskaz pred istražiteljima, kako doznajem nisu štedjeli nikoga. Onda bi iz tih snimki praćenja, prisluškivanja i snimljenog materijala i međusobnog optuživanja mogli naći nove krakove afere. Naravno, ovo je veliki test za tužiteljstvo, poglavito USKOK jer je prva reakcija bila da je ovo opet predstava za javnost iz koje neće biti ništa. Itekako im je bitno hoće li to završiti pravomoćnom optužnicom, a kasnije i sudskim postupkom. Apsolutno je izvjesno da će biti novih uhićenja", zaključio je Andrija Jarak.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene