Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prepucavanja

Bernardić: ''Vlada je prespavala dvije godine problema u Uljaniku''; Premijer: ''Jako sam zadivljen tom informacijom''

Davor Bernardić i Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Davor Bernardić i Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Davor Bernardić i Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković komentirao je u Barbanu Stanje u Uljaniku.

Na pitanje premijeru o Uljaniku – hoće li se Vlada uključiti, kako se može pomoći i što će biti s plaćama radnika, Plenković je kazao: ''Vlada kontinuirano vodi dijalog s upravom kompanije. Uljanik je privatna kompanija i uključeni smo u plan restrukturiranja, na komunikaciju s Europskom komisijom. Vlada je u siječnju - vidim da to neki koji ovdje daju izjave ne znaju - dala jamstvo od 96 milijuna eura. Ta sredstva su omogućila funkcioniranje Uljanika od Nove godine do danas. Ključno je da se pronađen kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom. Ministarstvo gospodarstva i ministarstvo financija intenzivno su uključeni u taj dijalog i vidjet ćemo hoće li biti moguće dati određena sredstva preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak kako bi se omogućio dovršetak narudžbi i daljnje funkcioniranje Uljanika kao brodogradilište''.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Ranije je danas također u Barbanu predsjednik SDP-a Davor Brenardić Vladu prozvao da je odgovorna za stanje u Uljaniku: "Vlada je dvije godine prespavala probleme u Uljaniku, a suvlasnik je. Mogu to protumačiti samo tako da je tu u interesu krupni kapital, žele zatvoriti Uljanik i prenamijeniti zemljiše, to se treba spriječiti", rekao je Bernardić.

Tu je izjavu komentirao premijer: ''Jako sam sada zadivljen tom informacijom. Stvarno ne znam koji ekonomski problem nije pao u krilo moje Vlade. Neka malo pogleda sjednice Vlade. Ne mora ići dalje, neka pogleda odluke oko 20. siječnja. Kad se malo informira može komentirati.''

Iz Jadranskog sindikata radnika Uljanika, za srijedu najavljuju štrajk zbog kašnjenja s isplatom plaća. Još uvijek traje potraga za 50 milijuna kuna potrebnih za isplatu. Sutra počinje mirenje sindikata i uprave, a nakon toga predstavnici sindikata idu na sastanak s gradskim vlastima u Puli, gdje se očekuju i predstavnici Uprave, Vlade i Sabora.

Kritike na prijedloge poreznih mjera

Premijera ne brinu kritike koalicijskih partnera na račun porezne reforme. Riječ je kaže o prijedlogu zakona koji je tek u javnoj raspravi. U fokus je upao tek mali segment zakona o doprinosima, poručuje premijer, a reformu treba gledati u cijelosti. Plan je, tvrdi, građane i gospodarstvo rasteretiti za šest milijardi kuna.

''Proces donošenja i usvajanja propisa u Hrvatskoj ima određeni tijek. Taj tijek ima fazu koja se zove javno savjetovanje. Kad dokumenti idu u javno savjetovanje, to je prva inicijalna faza nakon rada stručnih skupina i prethodnih konzultacija na razini ministarstava i Vlade. Vidjet ćemo kroz javnu raspravu kakve su reakcije na pojedine zakonske prijedloge. Treba gledati cjelinu reforme koja će u cijelosti rasteretiti i građane i gospodarstvo za šest milijardi kuna. Naša je Vlada napravila jako puno na fiskalnoj konsolidaciji. Prva smo Vlada koja je imala suficit države prošle godine'', rekao je premijer dodajući da je cilj reforme daljnje rasterećenje.

No, reakcija koalicijskih partnera nije bila kao da se slažu s prijedlogom. ''Dobro, ljeto je. Svi su živahni, svi skaču na prvi balon. Polako. Imamo vremena, usuglasit ćemo. To što su koalicijski partneri ne znači da misle isto kao mi. Imamo vremena da izbrusimo, usuglasimo tekstove. Ovo je rana faza'', rekao je premijer objasnivši da je važno ono što se usvoji u zakonskoj proceduri.

''Imam dojam kao da se nešto usvojilo'', nasmijao se premijer na lavinu komentara koje je izazvala objava prijedloga zakona puštenih u javnu raspravu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene