Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Osijeku, Vukovaru i Slavonskom Brodu

Plenković o problemima u Vinogradskoj: ''Pitanja u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi se ne rješavaju telefonskim pozivom premijera''

Andrej Plenković dan provodi u na istoku zemlje. Nakon Osijeka gdje je komentirao stanje sa koronavirusom, otišao je u Vukovar pa u Slavonski Brod.

S Tomom Medvedom Andrej Plenković prisustvovao je završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata u osječkom KBC-u. Nakon toga je posjetio Vukovar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

S njim je i Mario Banožić koji je najavio pobjedu HDZ-a u Vukovaru u drugom krugu lokalnih izbora. 

Andrej Plenković dao je potporu kandidatima HDZ-a na izborima. 

"Pogledajte kako Vukovar izgleda danas. Ovdje je gospođa Ljiljana Blažević, koja vodi Fond za razvoj grada Vukovara. Gledajte koliko smo sredstva ulagali sve ove godine. Koliko je lijepo doći iz Osijeka prema Vukovaru, pa onda praktički ući u grad i vidjeti da su četiri trake. To su sve investicije koje je podražala i financirala Vlada RH. Ovo su samo neki od malih primjera što radimo. Zaista je važno da ljudi ovdje gledaju prema budućnosti. U četvrtom smo desetljeću naše demokracije. Moramo gledati kako da učinimo život kvalitetnijim. A Nikola Mažar koji se dokazao kao državni tajnik za obnovu i stambeno zbrinjavanje ima sve preduvjete da bude sjajan gradonačelnik, kako što će i Damir Dekanić biti župan", rekao je. 

"Imali ste prije godinu dana poruke na izborima 'križajte listiće, zaokruite broj 3'. To je politička neodgovornost", odgovorio je na pitanje hoće li u drugom krugu kapmanja biti prljavija, objasnivši da se takvim trikovima služe oni koji nemaju konkretan program.

"Epidemija jenjava"

Posjet Osijeku počeo je potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju podvožnjaka u Ulici Sv. L. B. Mandića u Osijeku i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa za Gradski prijevoz putnika.

S njim su bili i ministri Nataša Tramišak i Oleg Butković, osječko–baranjski župan Ivan Anušić te gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Nakon potpisivanja ugovora dao je kratku izjavu za medije, među ostalim govorio je i o COVID putovnicama.

"Mi smo u potpunosti spremni. Čak smo i u tehničkom smislu bili među prvih nekoliko zemalja u kojima je testirana interoperabilnost našeg sustava podataka sa Europskom komisijom, zajedno s drugim zemljama. Kao što znate, vodio se takozvani trijalog. Portugal kao predsjedavajući Vijeća, Komisija i Europski parlament. Postignut je dogovor. Danas je prezentacija finalnih tekstova na razini stalnih predstavnika u Bruxellesu. Plan je da ta uredba stupi na snagu početkom srpnja. Mi ćemo, naravno na politički način o tome razgovarati u Bruxellesu u ponedjeljak i utorak. Mislim da je svima u interesu da se postupno vrati normalizacija slobode kretanja, da se postupno omogući ljudima koji su, bilo preboljeli COVID ili su cijepljeni ili imaju test, da se mogu kretati u druge države članice", rekao je i dodao da se Hrvatska snažno zalagala za taj dokument.

Plenković je rekao i da brojke u Hrvatskoj pokazuju da epidemija jenjava te se pohvalio stanjem procijepljenosti.

"Jučer je bio rekordni dan cijepljenja, utrošeno je 57.000 doza", rekao i dodao je da je u Hrvatskoj do sada prvu dozu dobilo 1.149.000 ljudi.  

Milanović i maske

Predsjednik Milanović rekao je danas da su Plenković i njegov tim nosili maske samo kada su kamere bile upaljene.

''Mi nosimo maske. Poruka je onakva kakvu ste vidjeli na slikama. Kavu ne mogu pit' kroz masku, a ni obrnuto. A ne pijem ni pivo ni viski'', komentirao je.

O problemima u Vinogradskoj

Plenković je u Slavonskom Brodu podržao stranačke kolege te je odgovarao na pitanja novinara te se dotaknuo teme smijene Zadravec u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu.

''Pitanja u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi se ne rješavaju telefonskim pozivom premijera. Ako netko rješava pitanja telefonskim pozivom, onda je to indikativno o metodi upravljanja. Ovo nije prvi put da imamo takvu situaciju'', rekao je. Također, dodao je da v.d. ravnatelj ima sve ovlasti koje su propisane zakonom i on je nadležan za upravljane. ''Ima sve ovlasti i sukladno zakonom donosi odluke koje smatra da treba'', rekao je.

''Za sve moguće optužbe, insinuacije, bilo kakve kvalifikacije i komentare koje bi eventualno za sobom vukle nečiju odgovornost nadležna je inspekcija koju je poslao ministar zdravstva i na njima je zadaća da ispitaju svaku eventualnu nepravilnost'', zaključio je premijer.

Također, komentirao je i izjavu predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića koji je rekao da Dijana Zadravec šteti Hrvatskoj demokratskoj zajednici i izjavu Zadravec da HDZ-u šteti korupcija.

''Vi pitajte ili njega ili nju da komentiraju svoje izjave, a ne mene'', izjavio je.

Poruke biračima

Rekao je da su poruke HDZ-a svojim biračima jasne, kada je u pitanju bitka za Zagreb. ''Stav HDZ-a je jasan, naše vrijednosti su jasne, naša pozicija na političkom spektru je jasna, naša politička kultura je jasna, naša odgovornost je jasna. Mi ne nagovaramo ljude da dopisuju broj tri, niti nagovaramo ljude da križaju listiće. Zna se tko je to radio i kakve je rezultate to imalo u drugom krugu predsjedničkih izbora'', komentirao je Plenković.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene