Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ovo je najveći porast''

Plenković se pohvalio rastom BDP-a pa odgovorio na Milanovićeve kritike o avionima: ''Smiješno. Ne zanima me što govori''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom otkako se čvrsto oporavlja od koronakrize, kao i jedan od povoda konferenciji za medije koju je u Banskim dvorima sazvao premijer Andrej Plenković.

Iza Hrvatske je zaključen posao s borbenim avionima, zbog čega je u Zagrebu dan ranije bio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, a dvije zemlje potpisale su Strateško partnerstvo.

Dobra vijest je da je hrvatsko gospodarstvo poraslo u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini što je drugi kvartal zaredom otkako se čvrsto oporavlja od koronakrize.

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije rekao je da je ''rast u Hrvatskoj triput veći nego što je to prosjek članica Europske unije''. ''Ovo je najveći rast otkada imamo Hrvatsku, dakle u posljednjih 30 godina'', kaže.

Pročitajte i ovo Francuski predsjednik stigao na Pantovčak DRUGI DAN POSJETA HRVATSKOJ Zagreb preletjeli Rafalei, Macron razgovarao s majkom vukovarskog heroja, Plenković ga odveo k Rimcu

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Arsen Bauk ZAVRŠILO AKTUALNO PRIJEPODNE Bauk Plenkoviću: ''Je li vam žao u što ste uvalili Banožića?'' Plenković: ''Moj dragi Arsene...''

"U trećem kvartalu porastao je obujam građevinskih radova, industrijske proizvodnje i broj dolazaka stranih turista. Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurno među prve tri članice EU-a po rastu BDP-a u 2021. godini. To je zajednički napor vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovo za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh", rekao je premijer.

Na pitanje o izvještaju šefice DORH-a odgovorio je da će Vlada taj izvještaj podržati te da će odbiti inicijativu oporbe za opoziv Zlate Hrvoj Šipek. ''Čuo sam jutros da ima neka inicijativa za opoziv. To ćemo odbiti'', rekao je.

Kratko je komentirao ostavku Damira Vanđelića na mjestu ravnatelja Fonda za obnovu nakon potresa. ''Primili smo na znanje'', poručio je.

Odgovorio na kritike zbog aviona

Osvrnuo se i na kritike građana zbog kupnje višenamjenskih borbenih aviona.

''Zdravstveni sustav funkcionira. Nikada korona nije dovela na rub funkcionalnosti naš zdravstveni sustav. Kod nas su zdravstvene usluge gotovo pa besplatne. Što se tiče investicija u škole, milijarda eura je usmjerena prema obrazovanju. Kao što moramo to imati na umu, Vlada brine o svemu. Mi ne možemo zauzeti neki parcijalni stav koji brine o samo jednoj interesnoj skupini. Mi se stalno bavimo sa svime i možda smo jedini koji moraju brinuti o svim aspektima. Zato ovakav iskorak koji smo napravili jučer, a to je kupnja višenamjenskih borbenih aviona, uspostavljanje strateškog partnerstva, ukupna gospodarska suradnja, doprinosi jačanju europske obrane, kapacitet obraćanja u smislu pomisli bilo koga da ugrožava integritet granica Hrvatske je toliko snažan da što smo, što se tiče Hrvatske vojske, osigurali 7,1 milijardi kuna, što je najveći proračun od Domovinskog rata. Ja mislim da možemo biti zadovoljni i da se taj iskorak čekao 30 godina'', poručio je.

Komentirao je i opaske predsjednika Zorana Milanovića, koji je nezadovoljan time što su avioni plaćeni 100 milijuna više. ''Smiješno mi je. Što je čekao da Macron jučer ode pa je sada nezadovoljan? Ne znam niti da ima presicu niti me zanima što govori. Bio je jučer s Macronom, sve je dobio. Smiješno je da se nakon sastanka javlja i nešto grinta. Trebao bi biti sretan'', kaže.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene