Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka sa županima

Plenković o pisanju FT-a o pritisku Vlade oko Sberbanka: ''To je na rubu fantastike''

Aktualno Galerija Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 8 Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 8 Foto: Vlada RH / Twitter Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 7 Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 7 Foto: Vlada RH / Twitter Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 6 Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 6 Foto: Vlada RH / Twitter Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 5 Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 5 Foto: Vlada RH / Twitter +9 Andrej Plenković u Slavonskom Brodu - 4 Galerija 1/14 >>
Izmjene poreznih propisa, sustav upravljanja u kriznim situacijama te upravljanje nekretninama i pokretninama u vlasništvu države bile su ključne teme sastanka koji je premijer Andrej Plenković održao sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Slavonskom Brodu.

Premijer Andrej Plenković predsjedao je sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Slavonskom Brodu.

''Novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH ogroman je reformski zakon koji simbolizira koncept naše suradnje i temelji se na dijalogu, funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji'', istaknuo je Plenković.

Naglasio je i da je sustav upravljanja kriznim situacijama posebno važan u vremenu klimatskih promjena: ''One uzrokuju sve češće i sve razornije ekstremne vremenske nepogode (potrese, poplave, tuče, požare). Stekli smo značajno iskustvo u suradnji i zajedničkom upravljanju krizama.''

Idući sastanak bit će u Virovitičko-podravskoj županiji u prosincu, najavio je Plenković te istaknuo i da je fiskalna decentralizacija kontinuitet njegove Vlade.

O poreznim izmjenama: ''Donesene odluke idu u korist građana''

Upitan o izmjenama poreznih propisa, opetovao je: ''Predložene porezne izmjene idu u smjeru da damo više ovlasti predstavničkim tijelima lokalne razine, da ukidamo prirez, da im damo marginu da oni svojim odlukama utječu na atraktivnost lokalnih sredina i time omogućuju ljudima da imaju veće plaće.''

Ponovno je odbacio kritike onih koji kažu da će biti gubitaka: ''Teza da će im nešto faliti matematički ne stoji. Politički ih razumijem, ali to jednostavno nije točno.''

Plenković neće u Beograd

Plenković će idućeg petka posjetiti Srbiju, bit će to prvi put od početka njegova premijerskog mandata. Sastat će se i s premijerkom Srbije Anom Brnabić, no odlazak u Beograd nije predviđen, kazao je.

''Najavit ćemo naš posjet. Važno je da hrvatska javnost zna da naša Vlada vodi ogromnu brigu o Hrvatima izvan Hrvatske. U planu je da se u Subotici organizira i susret s premijerkom Brnabić'', kazao je hrvatski premijer.

Na pitanje o mogućem sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da to u ovom trenutku nije predviđeno.

Glavni razlog posjeta je otvaranje Hrvatske kuće koju je potpunosti financirala Vlada Republike Hrvatske, kazao je Plenković i dodao: ''Posjet je odraz konzistentnosti politike Vlade koja je usmjerena na zaštitu i podršku interesima Hrvata koji žive u susjednim državama.''

Podsjetio je i da je u mandatu njegove Vlade za 100 posto povećan proračun Ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Reakcije iz sabora Premijer Andrej Plenković prvi put kao premijer ide u Srbiju: "Nekoliko dana nakon što je Vučić išao na proslavu Šešeljeva sina"

Odbacio je pisanje medija oko navodnih pritisaka vezanih uz Fortenovu. Naime, Financial Times je pozivajući se neimenovane izbore objavio da je Vlada radila pritisak na Allianz nakon što se fond pod kontrolom njemačkog osiguravatelja povukao iz transakcije vezane za prodaju trgovina Konzum, koje su bile u vlasništvu Agrokora.

''Bivši vlasnik Agrokora tražio je kredite od brojnih banaka, i u RH i u Zapadnoj Europi i Rusiji'', podsjetio je Plenković, kao i da je ta kompanija prošla proces restrukturiranja te je sada u privatnom vlasništvu.

''Kompanija razgovara s mirovinskim fondovima u Hrvatskoj, koji od naših tijela traže da otkupe udio suvlasništva u kompaniji koji su imale ruske banke. Oni dolaze k nama, nitko ih ne tjera. Jedan od tih fondova, u jednom trenutku – a taj novac je novac hrvatskih umirovljenika, najedanput kažu u zadnji tren da neće. Je li ih netko prisiljavao, pritiskao, ucjenjivao – to je na rubu fantastike, popularnog nastojanja da se izmisli neki problem'', kazao je Plenković.

''Oni su ti koji su htjeli pa su odustali'', i dodao je i poručio: ''Mi nismo iz AZ fonda. Pitajte AZ fond.''

Idući sastanak sa županima i gradonačelnicima krajem godine

Prvi sastanak u tom formatu održan je u Zagrebu krajem 2016. godine radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama.

Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom radi njezina ravnomjernog regionalnog razvoja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković obilazi Baniju - 16 Gradilišta na sve strane Plenković u velikom obilasku Banije: Obnova se ubrzala kako se bliže izbori? ''Nema ovo skrivenu agendu''

Pročitajte i ovo Branko Bačić u Banskim dvorima Bačić nakon sastanka koalicijskih partnera o incidentu u Kninu: "Vlada osuđuje taj čin. Očekujem da hrvatski sudovi to primjerno kazne"

Prije sastanka sa županima, predstavnicima Udruga gradova i Hrvatske zajednice općina Plenković se sastao s rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu te s predstavnicima Đuro Đaković Grupe d.d.

''Posjetili smo Sveučilište u Slavonskom Brodu, najmlađe hrvatsko sveučilište, koje predstavlja snažan impuls razvoju Županije. Dosad smo uložili 170 milijuna eura u studentske domove diljem Hrvatske, a prioritet nam je izgradnja studentskog doma i u Slavonskom Brodu'', poručio je Plenković.

Istaknuo je i da je Tvrtka Đuro Đaković simbol industrijskog potencijala Brodsko-posavske županije: ''Prepoznajući stogodišnju tradiciju tvrtke, Vlada je pomogla u procesu restrukturiranja. Povećanje proizvodnje pridonosi razvoju Slavonije i Hrvatske.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene