Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izbori ili?

Plenković o Bandićevih pet prijedloga: ''Nisu to neke nove ideje, možemo i o tome razgovarati''

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjekoslav Đaić prenosi odgovore premijera Plenkovića s posjeta radionici o digitalizaciji javnih usluga (Foto: Dnevnik.hr) Vjekoslav Đaić prenosi odgovore premijera Plenkovića s posjeta radionici o digitalizaciji javnih usluga (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju navečer je novinarima odgovarao na pitanja tijekom posjeta radionici o digitalizaciji javnih usluga. Što premijer kaže – Bandićevi prijedlozi ili prijevremeni izbori?

''Premijer, barem on to tako tvrdi, ne vidi vezu između te dvije stvari, odnosno rekao bih da on to nije poput predsjednika Sabora doživio kao ucjenu koalicijskog partnera Milana Bandića. Odgovarao je premijer i na pitanja o vukovarskom gradonačelniku Ivani Penavi. Kaže da je takvo ponašanje, kako je već i prije istaknuo nedopustivo te da Ivan Penava mora biti gradonačelnik svih Vukovaraca. Vidjet ćemo u konačnici s kojim će od dvojice gradonačelnika prije i lakše izaći na kraj'', izvijestio je Vjekoslav Đaić, reporter Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Filip Zoričić, izbrani gradonačelnik Pule DRAMA SE ZAHUKTAVA Poluotok ide na prijevremene izbore? ''Pozivam IDS i župana Borisa Miletića da Istru ne drže svojim taocem'' PR Projekti za oporavak i razvoj dm će s više od 4 milijuna kuna podržati projekte za oporavak i razvoj Sisačko-moslavačke županije

''Što se tiče ovih pet projekata, nisu to neke nove ideje. Mi kroz dijalog o tom razgovaramo, u krajnjoj liniji Imunološki zavod je već dvije godine zajednički projekt Vlade i grada Zagreba, bolnica Blato također, postoje zaključci Vlade, ideja o tramvajskoj liniji od grada do zračne luke također nije nova. Tramvaji nisu korisni samo za Zagreb nego i za gospodarstvo. Što se tiče Zagreba na Savi, možemo i o tome razgovarati. Ja nisam doživio da je bilo kakav pristup tih pet ideja vezan za nekakvu dilemu - izbori ili pet projekata'', rekao je Andrej Plenković.

''Inače u ponedjeljak počinje zapravo radionica škole za javnu upravu i američkog Sveučilišta Harvard koja se održava uz potporu obitelji Lukšić koja je financirala brojne stipendiste. Tema digitalne radionice bit će zdravstvo, odnosno kako javne usluge u sustavu e-građani poboljšati, kako otkloniti zapreke i te usluge učiniti onime što bi one u konačnici trebale biti, a to je servis građanima. U sustavu e-građanin je oko 600.000 korisnika, dostupne su 54 usluge, izdano je oko dva milijuna digitalnih osobnih iskaznica, što znači da i dva milijuna građana ima izravan pristup tom sustavu'', izvijestio je Đaić.

"Financijsku potporu cijelom ovom projektu u cijelosti daje obitelj Lukšić koja je već niz godina podupirala brojne ljude u Republici Hrvatskoj koji su na taj način bili stipendirani i stekli dodatna znanja na harvardskom sveučilištu. Ja na tome zahvaljujem, posebno predsjedniku Uprave Excelse Davoru Luksicu", istaknuo je premijer Plenković u hotelu Esplanade.

Rekao je da su izabrali 40-ak sudionika koji će kroz sljedeća tri dana steći posebna specifična znanja o upravljanju, o digitalizaciji, boljem funkcioniranju javne uprave, formuliranju javnih politika, adekvatnim proračunskim sredstvima. Istaknuo je i kako je važno da će sudionici radionice steći znanja i o komuniciranju prema javnosti - na koji način se realiziraju programski ciljevi Vlade.

"Vjerujem da će slučajevi koji su pripremljeni za ovu radionicu izrazito koristiti našim kolegama koji su ovdje - ovdje ima i državnih tajnika i pomoćnika i ravnatelja i visokih službenika. Oni su pažljivo odabrani i vjerujem da ćemo na ovaj način povećati kvalitetu javne usluge, u ovom konkretnom slučaju u domeni zdravstva", istaknuo je Plenković u izjavi novinarima.

Obraćajući se nazočnima, premijer Plenković istaknuo je kako će ta radionica Državnoj školi za javnu upravu dati dodatnu prepoznatljivost i posebno naglasiti važnost cjeloživotnoga obrazovanja kao jamstva uspješnijeg djelovanja. Rekao je da je i sam 2011. godine pohađao Executive program na Kennedy School of Government te da su neki koncepti, ideje i načini promišljanja, rješavanja problema, analize, sinteze, izrazito korisne u svakodnevnom radu i procesu donošenja odluka.

Sudionicima radionice je poručio kako će se uspjeh radionice mjeriti prije svega njihovom sposobnošću da u okviru nadležnosti koje imaju na kvalitetniji način mogu objasniti ono što rade, politike iz sektora kojim se bave, korake koji su nužni za ostvarenje zadanih ciljeva, a osobito u digitalizaciji javnih usluga. Ova će iskustva, rekao je, unaprijediti ono što rade u okviru svojih nadležnosti, unaprijedit će zdravstveni sustav u Hrvatskoj u kontekstu globalnog procesa digitalizacije.

Napomenuo je da se ta radionica događa u tjednu kada počinje još jedan Svjetski gospodarski forum u Davosu, kojem je jedna od ključnih tema 4. industrijska revolucija.

Istaknuo je da će se radionica fokusirati na digitalizaciju u zdravstvu i to zbog njene kompleksnosti. Rekao je da danas već možemo ući u Portal zdravlja koji liječnike obiteljske prakse povezuje s pacijentima i, kroz digitalni profil u sustavu e-Građani, nudi im mogućnost uvida u laboratorijske nalaze i propisane lijekove, a sljedeći je korak povezivanje bolnica s liječnicima obiteljske prakse i omogućavanje uspostave cjelovitog zdravstvenog e-kartona.

"Ovakva usluga bila bi od vitalne važnosti za liječnike hitne pomoći: omogućila bi bolju koordinaciju zdravstvene skrbi prema kroničnim bolesnicima i, s vremenom, značajne uštede u zdravstvu kroz uklanjanje nepotrebnih postupaka u liječenju. Svakako, jedan od naših glavnih izazova odnosi se na potrebu da građanima bolje pojasnimo korist koju digitalizacija donosi društvu i o čemu ovisi da njeno uvođenje bude uspješno", istaknuo je premijer.

Naglasio je da digitalizacija zauzima vrlo važno mjesto u programu Vlade i već je u dobrom zamahu, no pravi rezultati koji će se osjetiti i u radu državne uprave i u koristima za građene trebaju doći.

"Usvojili smo strategiju e-Hrvatska 2020 i njezin Akcijski plan gdje je planirano 126 projekata u iznosu od 2,7 milijardi kuna iz raznih izvora financiranja. Radimo na nizu projekata digitalizacije javne uprave od kojih želim istaknuti onaj najveći, a to je 'Uspostava Centra dijeljenih usluga', tzv. oblak, odnosno jedinstveno mjesto na kojem će se razvijati sve Vladine elektroničke usluge i osigurati međusobna digitalna razmjena podataka svih Vladinih tijela. Ovaj projekt vrijedan je preko 360 milijuna kuna, a većinom se financira iz Europskog regionalnog razvojnog fonda", istaknuo je Plenković.

Naglasio je i da sustav e-Građani, koji već koristi preko 650 tisuća građana, omogućava personalizirani digitalni profil za svakog građanina i trenutno pruža 54 javne usluge, a taj broj raste. "Sustav e-Građani već je pristupačan svim građanima. Dakle, sada je malo i do angažmana naših sugrađana kako da se uključe i osobno u proces digitalizacije. Oko 2 milijuna građana, kojima je izdana elektronička osobna iskaznica, može pristupiti sustavu e-Građani s najvišom razinom sigurnosti, kao i drugim digitalnim sustavima država članica Europske unije", istaknuo je premijer Plenković.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene