Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VUKOVARSKI GRADONAČELNIK

Penava o zbivanjima u Vukovaru: ''Zanimljivo da je SDSS izašao u javnost s informacijama suprotnim policijskom izvješću''

Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Policija sumnja da je incident u Vukovaru sukob navijačkih skupina. Milorad Pupovac sukob dovodi u vezu s videom koji je objavljen na stranicama Grada Vukovara, a gradonačelnik kaže da je problem puno dublji.

Iz policije su priopćili da je prije dva dana nakon verbalnog, uslijedio fizički sukob dviju maloljetnih osoba, u kojem je jedna lakše ozlijeđena.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne''

No, Milorad Pupovac sukob dovodi u vezu s videom koji je objavljen na stranicama Grada Vukovara, u kojem učenici tehničke škole, koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, sjede dok svira hrvatska himna.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na tu je temu u petak u poslijepodnevnim satima dao izjavu. Podsjetio je da se u Vukovaru dogodio sukob navijača i da je to događaj koji se periodično događa u tom gradu, ali da ga je ovaj put Pupovac iskoristio za istup u javnosti.

''Prema službenom policijskom izvješću, prije dva dana u Vukovaru se dogodio sukob dviju različitih navijačkih skupina što je nažalost periodična pojava u gradu Vukovaru, bilo po navijačkoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi i to je kao i svaki put za svaku osudu i mislim da ćemo se svi u tome složiti.

Međutim, imamo jedan puno veći problem, on je sustavne naravi i pitam se hoćemo li se i u osudi te pojave također složiti, a ona se tiče svega onoga što sam ukazao, a to je nepoštivanje hrvatske himne, nedolaženje, odnosno nedozvoljavanje djeci da prime poklon-paketiće povodom blagdana Božića i dijeljenje te djece po nacionalnoj osnovi, neučenje na nastavi povijesti o Domovinskom ratu i odlazak u posjet osuđenim ratnim zločincima. Tu kreću naše nevolje.

To su potezi koji su uporno ignoriraju, o kojima javnost ništa ne zna i tu moramo biti iskreni prema svima i reći jesmo li društvo koje te stvari osuđuje ili ne. Vrlo je zanimljivo kako je ovaj nesretan čin upravo SDSS iskoristio da istupi u javnosti upravo s tezama suprotnim službenom policijskom izvješću. Izgleda da SDSS ne zanima puno toga što je službeno u ovoj državi, kako policijska izvješća, tako i nastavne teme iz povijesti'', rekao je Penava.

Živi zid je kazneno prijavio vukovarskog gradonačelnika, jer smatraju da potiče na nasilje i mržnju.

"Javnim istupima stvorio pretpostavke da budu napadnuti, stavljajući ih u kontekst ratnih zločina, stavljajući ih u kontekst onoga što naziva puzajućom agresijom. I na taj način prekršio konvencije", rekao je Pupovac. 

''Što se tiče konkretnog slučaja on je posljedica toleriranja te vrste aktivnosti te navijačke skupine s jedne strane, a s druge posljedica činjenice da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodatno potaknuo takvu atmosferu'', rekao je Milorad Pupovac.

''Da je provjerio i informirao se u policiji - to je njihova priča. Međutim nije gospodin Penava razdvojio djecu po nacionalnoj osnovi, već Pupovac i hrvatski političari, koji su dozvolili da imamo situaciju kakvu imamo'', kaže Tomislav Josić, savjetnik gradonačelnika Vukovara.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković oprezan. Kaže - treba čekati kraj istrage!
Ali jasan - hrvatska himna mora se poštovati!

''Ja ne mogu govoriti što je moglo proizvesti određeni efekt, ali je li u redu da se za vrijeme hrvatske himne netko ne digne? Ovdje se radi o djeci, treba poštivati i štiti djecu i privatnost djece, ali treba poručiti svima da kada svira hrvatska himna da se ustane '', rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Pupovac je na ta pitanja odgovorio protupitanjem. 

"Je li vam normalno da se na hrvatsku himnu ne ustaje? Nije mi normalno da oni koji pjevaju Hrvatsku kradu Hrvatsku", rekao je Pupovac. 

No nadodao je i da "ako su je čuli i ako je ta himna tada svirala, onda svi koji su dovoljno obrazovani da znaju što znači himna trebaju se na tu himnu dići". 

Na pitanja - vukovarski gradonačelnik nije htio odgovarati. Istraga incidenta još traje.
Iz nadležnog Državnog odvjetništva tek odgovaraju - izvidi su tajni.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene