Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izjave nakon otvorenja bolnice

Plenković: "Dobio sam neke detalje od Milanovića vezano za saznanja SOA-e o Turudiću"

Aktualno Galerija Alen Ružić, Andrej Plenković, Vili Beroš Alen Ružić, Andrej Plenković, Vili Beroš Foto: Damir Skomrlj/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Otvorenje bolnice za žene i djecu na Sušaku - 1 Otvorenje bolnice za žene i djecu na Sušaku - 1 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Otvorenje bolnice za žene i djecu na Sušaku - 2 Otvorenje bolnice za žene i djecu na Sušaku - 2 Foto: Damir Skomrlj/Cropix +0 Otvorenje bolnice za žene i djecu na Sušaku - 3 Galerija 1/5 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je prisustvovao svečanosti otvaranja Bolnice za ženu i dijete u Rijeci, nakon čega se obratio novinarima i odgovarao na pitanja o aktualnim temama.

Premijer Andrej Plenković u petak je u Rijeci u pratnji ministara Olega Butkovića i Vilija Beroša sudjelovao na svečanosti otvaranja novoizgrađene zgrade Bolnice za ženu i dijete.  U ovaj veliki moderni kompleksi na Sušaku preseljena je kompletna pedijatrijska skrb i Klinika za ginekologiju i porodništvo, a ukupna vrijednost investicije je 158 milijuna eura. 

Izgradnja je započela krajem rujna 2019. godine, a riječ je o jednoj od najvećih investicija u zdravstvu od samostalnosti Hrvatske i ujedno najvećoj u mandatu aktualne Vlade, navodi se.

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima i čestitao svim djelatnicima na novim prostorijama i suvremenoj opremi u novoj bolnici. Kaže da su djelatnici zadovoljni i željno čekaju preseljenje na novu lokaciju. 

O Milanoviću: "Komentira temu koja ga žulja"

Novinarima odgovara na pitanja, a prvo se osvrnuo na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji boravi u Dubrovniku. 

 "Vidim da je iskoristio poziv na svečanu sjednicu u Dubrovnik pa komentira temu koja ga žulja. Po dolasku u Zagreb jutros sam bio u uredu i dobio neke informacije od predsjednika RH, što je neobično, a vezano uz saznanja SOA-e o Turudiću. O tim sam dokumentima i ranije tražio izvješće, ako ima nešto što treba o Ivanu Turudiću znati. Nova provjera sad slijedi. On se referira na tajne izvide iz 2015., nema tu ništa spektakularno niti novih saznanja. Pitao sam danas Turudića ima li tu bilo što da su ti kontakti pogodovali Mamiću u procesima, on tvrdi da nije".

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj iz male sredine - 4 Ozlijedio ženu Iskrcava im tone smeća pored kuća i prijeti svima koji mu se suprotstave: "Vidjet ćete vi tko sam ja, briga mene za policiju!"

"Predsjednik očito iz nekih svojih političkih razloga, izalazi sa podacima koji su krajnje neobični, s obzirom na to da samo u zadnjoj fazi procesa. Što se nas tiče, tu se ništa ne mijenja", kazao je Plenković. 

Odgovorio je i na Milanovićeve komentare o Plenkovićevim ambicijima u Bruxellesu.

"Siguran sam da je Milanović kandidat Rusije za glavnog tajnika NATO-a. Ne znam kakvu oni to kuglu gledaju da saznaju gdje tko ide", dodao je premijer.

Izbori i štrajkovi

Pitali su ga i za izbore. Premijer nije rekao detalje, osim da neće biti izvan zakonskog roka.

"Zadnji izbori su bili 5. srpnja. Hoće li biti koji dan prije ili poslije, nije bitno. Rekao sam oporbenim zastupnicima, ako žele preuzeti odgovornost moraju biti spremni. Ne vidim čemu egzaltiranost, sigurno neće biti van ustavnog i zakonskog roka", rekao je.

Novinari su ga pitali i o profesorima koji najavljuju štrajk.

"Ne najavljuju svi profesori, najavljuje dio. Vlada radi veliku reformu plaća o javnoj i državnoj službi. Znali smo koliko je to delikatan zadatak. Dvije su ideje, jedna je za sličan rad osigurati sličnu plaću, druga je da svima rastu plaće. Htjeli smo sustav učiniti pravičnijim", rekao je.

Osvrnuo se i na bijeli štrajk sudaca.

Pročitajte i ovo Belgijanci traže prekid vatre između Izraela i Palestine Izrael obećao istragu Bombardirana belgijska agencija u Gazi: "Napadom na civilnu infrastrukturu prekršeno je međunarodno humanitarno pravo"

"I suci i državni odvjetnici su pravosudni službenici. Još smo im ranije htjeli povećati plaću. Sad razgovaramo o tome kako da napravimo novi iskorak. Predlažem sucima da sjednemo idući tjedan i nastavimo razgovore što je realno da napravimo do kraja ovog mandata, bez štrajkova", rekao je i dodao kako "vlada stalno čini u prilog zaposlenicima".

Dodao je da je indeksacija veliko pitanje i da je zahtjev da se plaće povežu s troškovima života nešto čega nema nigdje, ni za javne i državne službenike ni za dužnosnike, i da bi to bila iznimka te da to u ovom trenutku nije realno.

Na pitanje kako komentira val nezadovoljstva radnika, Plenković je rekao: "Ne bih rekao da imamo val. Da to imamo, ne bismo prošli kroz 2022. bez ijednog prosvjeda praktički".

Osvrnuo se na Orbana

Komentirajući odluku Viktora Orbana da ipak pristane na novu izdašnu EU pomoć Ukrajini premijer je rekao: "Mislim da je praksa koju je uveo u zadnje vrijeme, loša, to smo mu svi rekli, on to zna. No, to je dio njegove kampanje.

Koncipirao ju je tako da što više otpora pruža, to je on veći heroj doma i dobije više glasova. Drugo, imali smo sastanak u prosincu koji je bio politički važan. Imali smo dva scenarija – da ga se privoli da da suglasnsot, što se dogodilo, a tu su najveću ulogu imale najveće zemlje. Izgubili smo šest tjedana, ali nismo izgubili dinamiku potpore Ukrajini. Kako je on sad to prihvatio umjesto u prosincu. ne vidim neku epohalnu pobjedu".

Zabrana pušenja

O apsolutnoj zabrani pušenja Plenković je rekao da pušenje nije plus, da treba voditi računa o zdravlju, a oko zabrana će se razgovarati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene