Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao moguću kandidaturu

Andrej Plenković o Karamarku: ''Vodio je stranku prije tri godine, napustio je tu dužnost. Ako se želi igrati demokracije...''

Tomislav Karamarko (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Karamarko (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Karamarko (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Karamarko (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Andrej Plenković u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Andrej Plenković u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Karamarko i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Premijer Andrej Plenković u Opatiji je komentirao najavu Tomislava Karamarka, koji je na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu za Dnevnik Nove TV kazao da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a. Rekao je da ga je na to potaknulo loše stanje u stranci, čiji se vrh udaljio od stranačkog tijela.

"Nemam ja razloga s njim polemizirati uopće. Čovjek je vodio stranku prije više od tri godine, sami su srušili svoju Vladu, nisu se uspjeli rekonfigurirati s parlamentarnom većinom. Napustio je tu dužnost", rekao je Plenković u Opatiji o mogućoj kandidaturi Tomislava Karamarka za mjesto predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Plenković je istaknuo da se HDZ njegovim dolaskom na čelo stranke prije tri godine brzo dignuo na noge i dobio povjerenje birača te osvojio izbore. ''Nismo se ni od koga udaljili, politika koju vodimo zdrava je i ja vjerujem u razboritost birača, vide gdje tko zemlju vuče. On je imao svoju priliku, kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko (Foto: Dnevnik.hr) O povratku Karamarka na čelo HDZ-a Politički analitičar: ''Ja ne mislim da ljudi koji su bili u političkom životu, imaju velikih šansi da se vrate''

Premijer je rekao da nije razgovarao s Tomislavom Karamarkom, a njegovom najavom moguće kandidature nije iznenađen. ''Ne vidim razloga da bih ja bio iznenađen njegovim potezom. HDZ je demokratska stranka, ima procedure, svatko tko ima ideje može izaći sa svojom platformom. Tko god se želi igrati demokracije i izbornog programa, neka se igra'', rekao je Plenković, koji je u Opatiju došao zbog radnog sastanka HDZ-a.

Siguran na mjestu predsjednika

Upitan može li više kandidata štetiti jedinstvu stranke u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je kazao da su to odvojeni procesi te da ne vidi zašto netko unutar HDZ-a ne bi bio lojalan u kampanji. Izjavio je da se osjeća sigurnim na mjestu predsjednika HDZ-a te da se ne pribojava da će se protukandidati udružiti protiv njega.

Komentirajući nastup predsjednice Grabar-Kitarović u Kninu na Dan pobjede, u kontekstu tvrdnji Ive Josipovića da su mnogi ocijenili da je bila alkoholizirana, Plenković je ustvrdio da je to jako teška izjava. "Cijela proslava je jako lijepo prošla, bila je dostojanstvena, s porukama, govorima i ozračjem“, naveo je.

''Konkurencija ne spava''

Plenković je za ponovno uzvikivanje pozdrava ''Za dom spremni" na Dan pobjede rekao da bi na to trebala reagirati policija a potom, ako se tako procjeni, i sudovi. "Koliko shvaćam, policija stalno ponavlja da bez obzira na brojne aktivnosti koje pokrenu, na kraju ne završi kako su mislili", kazao je. Premijer je dodao da policija, kad misli da je bilo prekršaja, mora reagirati.

Na pitanje novinara da komentira manji broj turista ovoga srpnja u Hrvatskoj, Plenković je rako da su o tome mnogo razgovarali u Vladi. ''Nitko od konkurenata ne spava, velike zemlje poput Turske i Egipta vraćaju se na tržište i subvencioniraju zračne linije i turističke aranžmane. Mi se moramo prilagođavati promjenama, dizati kvalitetu, ulagati, za postavljenu cijenu dati odgovarajuću uslugu'', istaknuo je.

Plenković se u Opatiji susreo s opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem, koji mu je predstavio opatijske razvojne planove te zamolio za pomoć u ubrzanju realizacije projekta vezanih uz europske fondove, a kasnije je s lokalnim HDZ-ovcima popio kavu na terasi hotela.

Tomislav Karamarko (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Plenković je rekao da Opatija prednjači po svojim infrastrukturnim ulaganjima, osobito u posljednje vrijeme povezanim s politikom demografske revitalizacije. Dodatne mjere u odnosu na ono što postoji na državnoj razini imaju efekta i u Opatiji se rađa više djece, rekao je.

Ustvrdio je da su ovdje mjere fiskalne decentralizacije polučile odličan efekt te grad postaje postaje jači akter za realizaciju projekata. Bitno je ubrzati projekte iz integriranog teritorijalnog ulaganja, u ovom slučaju u sklopu riječke aglomeracije, te očekujemo da ministarstvo regionalnog razvoja i sve nadležne službe ubrzaju postupke, rekao je.

Najavio je raspisivanje natječaja u okviru Ministarstava unutarnjih poslova i regionalnog razvoja za gradnju nove zgrade opatijske javne vatrogasne postrojbe. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene