Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za slobodu Hrvatske

Preminuo je Danijel Rehak: ''Ostali smo bez još jednog vukovarskog heroja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preminuo je hrvatski branitelj Danijel Rehak, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Preminuo je Danijel Rehak, hrvatski branitelj i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Prije početka Domovinskog rata Rehak je radio kao profesor tjelesnog odgoja u srednjoj školi u Borovu Naselju, a u obranu grada uključio se početkom srpnja 1991. godine, kada je krenuo neprijateljski napad iz Borova Sela.

Preuzeo je, poslije Tomislava Merčepa, koji je nakon organizacije obrane Vukovara pozvan u Zagreb, Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Jedini je branitelj iz zapovjedne strukture koji je pojedinačno uhićen i zarobljen, ali i jedini koji nije likvidiran. Umjesto likvidacije odveden je u srbijanski logor Stajićevo, u kojem je bio zatočen devet mjeseci.

Dugi niz godina bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje za ratne zločine te se aktivno zalagao i borio za očuvanje istine o Domovinskom ratu.

Jedan je od inicijatora izgradnje Spomen doma Ovčara, a prošle godine ukazana mu je čast te je za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti govorio na Kninskoj tvrđavi. Osim toga, bio je i gradski vijećnik te je godinama obnašao dužnost predsjednika HNK Radnički.

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut. "S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti.

Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit.

Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja.

Pročitajte i ovo Dražen Tutunović Tužno... Preminuo Željko Tutunović, bivši menadžer benda ''Fantomi'' najpoznatiji po hitu ''Duda''

Pročitajte i ovo Mount Everest smrt na planini Planinarenje ga koštalo života: Razbolio se i preminuo na više od 5000 metara nadmorske visine

Molim Vas, da uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja", priopćio je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene