Mount Everest
Mount Everest Foto: Lakpa SHERPA / AFP

Ruski planinar preminuo je u Kampu 1 na Mount Everestu. Prva je to zabilježena smrt stranoga državljanina na najvišem vrhu svijeta od otvorenja sezone u ožujku.


Ruski planinar Pavel Kostrikin umro je u Kampu 1 na Mount Everestu, što je prva zabilježena smrt stranoga državljanina na najvišem vrhu svijeta od otvorenja sezone u ožujku, kazao je nepalski dužnosnik.

Pedesetpetogodišnji Kostrikin umro je u kampu koji se nalazi na visini od oko 5360 metara, tijekom rotacije na planini visokoj 8848 metara u subotu, kazao je Bhishma Kumar Bhattarai, dužnosnik nepalskoga odjela za turizam.

"Ruski se planinar razbolio u Kampu 2 te je umro nakon što je donešen u Kamp 1", kazao je Bhattarai za Reuters, ne otkrivajući više detalja.

HGSS - 8 HGSS ima veliku novost vezanu uz Biokovo: ''Ovime postižemo ogromnu sigurnost''

Najduži pješački viseći most na svijetu - 1 FOTO Uskoro se otvara najduži viseći pješački most na svijetu: Pogledajte kako su protekli radovi

Kamp 2 nalazi se na uobičajenoj stazi na jugoistočnom hrptu na Everestu na visini od oko 6400 metara.

Planinarski dužnosnici kazali su da će Kostrikinovo tijelo biti doneseno u Katmandu čim se poboljšaju trenutni oblačni vremenski uvjeti.

Mount Everest osvojen je 10 657 puta od prvog uspona 1953. s nepalske i tibetanske strane planine. Mnogi su se popeli više puta, a dosad je umrlo 311 ljudi, prema zbirci podataka The Himalayan Database.

Planinarenje je glavna turistička aktivnost u Nepalu i glavni izvor prihoda te zaposlenja. U toj se zemlji nalazi 8 od 14 najviših svjetskih planina.

Više od 900 stranih planinara dobilo je dozvolu za penjanje na 26 himalajskih vrhova Nepala, uključujući i 316 dozvola za Mount Everest, tijekom ove sezone koja završava u svibnju.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju