Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos tijekom govora

Plenković pred novinarima nakon showa u Saboru: "Vidjeli smo manifestaciju opstrukcije i primitivizima"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Andrej Plenković prozvao je zastupnike opozicije zbog lupanja tijekom njegova govora o stanju nacije.

Nakon što je održao godišnji govor o stanju nacije u Saboru, premijer Andrej Plenković je izašao pred novinare i komentirao akciju opozicijskih zastupnika koji lupali po klupama tijekom njegova govora. 

"Imali smo neobičnu manifestaciju opstrukcije, destrukcije pa i više nego jasnog primitivizma kojeg je manifestirala opozicija, njih dvadesetak", rekao je Plenković, komentirajući lupanje opozicijskih zastupnika tijekom njegovog govora. 

"Potvrdila se moja teza o dvije Hrvatske. Jedna radi i brine o strateškim postignućima zemlje, a druga koja je postala totalni amalgam ljevice i desnice, pa i krajnje, koji su se stopili u jedno, a vodi ih mržnja, destrukcija i isključivost", rekao je Plenković. pohvalivši jedino Socijaldemokrate.

Premijer ne misli da je to zabrinjavajuće za hrvatsku demokraciju, ali je velika razdjelnica. "To je realnost danas, to stalno osjećamo i taj stupanj agresije raste. Ali za nas je politički jako dobro, ljudi su shvatili tko radi, a tko su destruktivci", komentirao je premijer. 

Na pitanje je li se današnja reakcija opozicije mogla izbjeći da je predsjedavajući Željko Reiner drugačije reagirao i dopustio pravo na stanku Marijanu Pavličeku, premijer je rekao da je Pavliček zakasnio te da takav poslovnik postoji godinama. "Ja sam dobio riječ i govorio sam", kaže Plenković, dodajući da nije njegov posao da upućuje predsjedavajućeg kome će dati riječ. 

Mržnja zbog manjina

"Dio oporbenjaka nas mrzi jer surađujemo s nacionalnim manjinama. Sramota je za hrvatsku javnost, jučer je sud u Sisku donio presudu protiv Đure Čehulića zbog prijetnje meni koju je uputio dan nakon što je Bezuk pucao po zgradi Vlade. Taj mladi čovjek koji je to teško kazneno djelo napravio nije bio vuk samotnjak, nego izmanipulirano dijete koje je netko odgojio da postane takav, zadojio ga, što je dovelo do toga da on puca na Hrvatsku vladu i skoro ubije Oskara Fjurija. Nitko se time ne bavi, nego se bavimo GONG-om i političkim strančicama koji se bave ogradom na Markovu trgu", rekao je Plenković.

Kritizirao je medije što nisu izvještavali o presudi Đuri Čehuliću koji je, kako je rekao, član Domovinskog pokreta i na čije je izricanje presude došao potpredsjednik Domovinskog pokreta. "To je društvo koje se meni ne sviđa, u kojem ja ne želim biti. To je društvo koje čak dovodi do terorističkih napada", rekao je Plenković. 

Na pitanje hoće li koalirati s Domovinskom pokretom, odgovorio je: "Nakon ovoga što se dogodilo danas, očekujem apsolutnu pobjedu na izborima. Zaista ne znam tko može podržati ovu ekipu, bilo koga od ovih koji su lupetali. Hoćemo raditi koaliciju između Možemo i Domovinskog pokreta, SDP-a i Mosta? Kakva je to ekipa?". 

Ponovio je i naglaske iz svog govora, a to je da će sutra Vlada donijeti odluku o podizanju minimalne plaće na 840 eura, što će stupiti na snagu od 1. siječnja te da je postignut dogovor sa sindikatima javnih službi o podizanju osnovice za pet posto, božićnice na 300 eura te uskrsnica u iznosu od 100 eura.  

Komentirajući reakciju policije na pjevanje ustaških pjesama na utakmicama, Plenković je rekao da oni koji to rade žele nanijeti štetu. "Ostali navijači i građani su zgroženi time. Policija radi svoj posao i neka tako radi i u budućnosti. Valjda će nekome doći do pameti da to što radi nije dobro. Nema opravdanja", rekao je Plenković. 

Cijeli govor premijera o stanju nacije, koji je trajao oko sat vremena, opozicija je u Saboru pratila lupanjem po klupama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene