Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnjeg generala HVO-a Ivana Andabaka riječki je sud zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobodio optužbe da je 1999. godine krijumčario 660 kilograma kokaina.


Ivan Andabak i britanski državljanin Paul Dexter Farrow nepravomoćno su danas na Županijskom sudu u Rijeci, zbog nedostatka dokaza, u ponovljenom postupku oslobođeni optužbe da su 1999. godine krijumčarili 660 kilograma kokaina preko riječke luke.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Jasenka Kovačić utvrdilo je da teretnica koju je Državno odvjetništvo dobilo iz Gambije, a koja je vezana uz kontejner u kojem je bila droga, nije dovoljan dokaz na temelju kojeg bi se optuženici osudili. Farrow je s tom teretnicom preuzimao kontejner kad je uhićen, rekla je sutkinja Kovačić i dodala kako nije utvrđeno je li mu nakon toga suđeno u Gambiji za to krijumčarenje.

Vezani članci Kokain, Kolumbija Proizvodnja koke dosegnula nezapamćene razine: "Eksplozija bi trebala zvoniti na uzbunu svima" Krijumčarili kokain u stolnjacima - 3 Ovo je novo! Domišljati dileri iz Kolumbije prokrijumčarili kokain u Hrvatsku, policija otkrila detalje

>> Još jednom počelo suđenje Ivanu Andabaku zbog krijumčarenja kokaina

Ovjereni preslik te teretnice naše Državno odvjetništvo dobilo je iz Gambije, krajnjeg odredišta kontejnera, nakon završetka prvog postupka na riječkome Županijskom sudu pa je Vrhovni sud poništio prvostupanjsku presudu o oslobađanju od optužbe Andabaka i Farrowa i odredio da se suđenje ponovi. Sutkinja Kovačić rekla je u obrazloženju presude i da tijekom postupka nije iznesen nijedan dokaz o međusobnoj povezanosti dvojice optuženika zbog organizacije krijumčarenja.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Darko Karlović najavio je žalbu na tu sudsku odluku ističući da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje predmeta. Na izricanju presude nije bilo nijednog od dvojice optuženika. Andabak je tijekom suđenja dolazio na ročišta, a Farrowu se sudilo u odsutnosti.

Ivana Andabaka, umirovljenoga generala HVO-a, i Farrowa optužnica je teretila da su organizirali krijumčarenje kokaina. Droga je pronađena krajem 1999. u riječkoj luci, u kontejneru koji je po deklaraciji sadržavao konzerviranu tunjevinu.

Policija je ispraznila kontejner i u njemu ostavila samo malu količinu kokaina te ga uz međunarodnu policijsku pomoć pratila od Rijeke do nove luke iskrcaja - Banjula u Gambiji, gdje je stigao u ožujku 2000. Kontejner je iz Ekvadora u riječku luku stigao preko Antwerpena. U Banjulu je s izvornom teretnicom po kontejner došao Farrow te je uhićen. U rujnu 2000. uhićen je i Andabak. Farrow je tijekom prvog suđenja bio u pritvoru, a Andabak se i tada branio sa slobode. Obojica su nepravomoćno oslobođena zbog nedostatka dokaza 2007. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju