Ivana Petrović o posjetu predsjednice Londonu (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović o posjetu predsjednice Londonu (Foto: Dnevnik.hr)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je posjetu Velikoj Britaniji. U pratnji supruga Jakova susrela se s britanskom kraljicom Elizabetom II, a zatim i s britanskom premijerkom Teresom May. Donosimo analizu susreta urednice vanjske politike Nove TV Ivane Petrović.


Brexit je u svakom slučaju glavni naglasak, prva tema, ovog susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s britanskom kraljicom, te premijerkom. Naime, Brexitom, izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz Europske Unije, koji će započeti prema najavi u ožujku slijedeće godine Velika Britanija gubi puno, ona gubi jedan od ključnih instrumenata svog širenja utjecaja u Europi, a i preko Europe na Bliskom istoku.

Jednako tako druga tema će biti euroatlantsko partnerstvo, zajedničko sudjelovanje u operacija od interesa globalne sigurnosti, jer ne zaboravimo Ujedinjeno kraljevstvo bez obzira što izlazi iz Europske unije ostaje s Europom čvrsto povezano kroz NATO savez i u svakom slučaju u pitanju je i gospodarska suradnja. Sada je taj trenutak, dakle trenutak prije Brexita, kada se zauzimaju pozicije, kada se kroz gospodarsku suradnju dogovaraju neke stvari i naravno na obostrano zadovoljstvo, dakle tamo gdje se nacionalni interesi poklapaju i sada je trenutak da se do 2020. godine dok Ujedinjeno kraljevstvo ne izađe iz Europske unije definiraju neke stvari.