Uskok i dalje provodi izvide u aferi mailovi. S druge strane, raste nervoza oko konačnog postizanja nagodbe. A može li ova afera ugroziti postizanje konačne nagodbe?

Galerija


Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak objašnjava kako je logično da se u ovakvoj situaciji stvori loša politička klima i otvore brojna pitanja.

Vezani članci Tihomir Lukanić (Foto: Dnevnik.hr) Živi zid kazneno prijavio Plenkovića i Dalić: "Kad bi premijer imao časti, sam bi podnio ostavku" Ivan Vrdoljak (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Vrdoljak o sudbini ministrice Dalić: "Vrijeme će pokazati je li nešto toliko opterećujuće da se moraju donositi neke odluke"

"Kad neka afera izazove smjenu ključne, prve i najvažnije osobe u cijelom ovom, inače kompleksnom, procesu, koja je pritom ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade logično je da se stvori loša politička klimu i otvore brojna pitanja. Naprimjer hoće li izvidi biti lišeni utjecaja politike, ima li ovdje sukoba interesa i elemenata čitavog niza kaznenih djela i ono najvažnije - hoće li tko kazneno odgovarati za aferu mailovi.

Što se same nagodbe tiče, barem s pravne strane ova afera ne bi trebala imati neki veći utjecaj. Naime, nagodbu donose isključivo vjerovnici. Ako se vjerovnici dogovore nagodba ide, a ako se ne dogovore onda ništa od toga.

Kako doznajemo, u završnoj je fazi izrada tog završnog nacrta ugovora o nagodbi, 150 stranica napisanih na dva jezika, hrvatskom i engleskom, i tijekom sljedećeg tjedna će svi vjerovnici sjesti i pokušati se napokon dogovoriti kako bi se to završilo do 10. srpnja.

Veliki problem predstavljaju tri tužbe Francka, Agrama i Adrisa koji su se žalili zbog svog lošeg položaja u vjerovničkom vijeću, ali isto tako prema njihovom mišljenju premalo novca koji im je ponuđen u nagodbi. To bi moglo zakomplicirati cijelu ovu priču.

Što se tiče izvida oni i dalje traju. USKOK provodi istragu, češlja dokumentaciju, pregledava mailove. Nakon što to završe istražitelji će onda utvrditi ima li dovoljno elemenata za pokretanje službene istrage", izvijestio je Andrija Jarak.