Obavijesti Pretražite Navigacija
Izbori u Crnoj Gori

Analitičari: Pobjeda DPS-a nije ni bila upitna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija Europska Crna Gora Mila Đukanovića postigla je velik uspjeh na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima, najbolji od početka višestranačja u Crnoj Gori, a zbog usitnjenosti i razjedinjenosti oporbe mnoge manje stranke nisu ušle u parlament, ocjena je prvih komentara parlamentarnih izbora u ponedjeljak u Podgorici.

Đukanovićeva koalicija, po projekcijama Centra za monitoring (CEMI), osvojila je sigurnih 46 mandata u crnogorskom parlamentu, a kad se prebroje svi glasački listićia, možda će dobiti još dva do tri mjesta u parlamentu od ukupno 81 zastupnika. Mandati će se rasporediti po koalicijskom sporazumu vodeće Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Bošnjačke stranke (BS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvojio apsolutnu većina Izborno povjerenstvo potvrdilo pobjedu Đukanovića Slika nije dostupna Veliki izgledi za vladajuću koaliciju Počeli parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Nesigurnost zbog tumačenja rezultata temeljenih na odgovarajućem uzorku CEMI objašnjava mogućom pogreškom od 0,4 posto i činjenicom da se Narodnjačka koalicija (NK) nalazi na prijelazu izbornog praga od tri posto, što će se utvrditi tek kad se prebroje svi glasački listići. Ako ta koalicija prijeđe prag, dobit će dva mandata, a ne prijeđe li, jedan bi mandat bi pripao DPS-u, a drugi Novoj srpskoj demokratiji (NOVA).

Prvi neslužbeni rezultati sutra

Ta će vlada uspješno i sigurno obaviti potrebne reforme i približiti Crnu Goru željenu cilju - europskim i euroatlantskim integracijama. Na rubu ulaska u parlament je i stranka Albanska perspektiva te ako ni ona ne prijeđe prag, i taj mandat će dobiti DPS. Konačnu odluku svakako će donijeti Državna izborna komisija, koja je prve službene rezultate najavila za utorak. Najjača će oporbena stranka biti Socijalistička narodna partija (SNP) s 15 mandata, potom Nova srpska demokratija (NOVA) s osam i Pokret za promjene (PzP) s pet. Tri albanske stranke - Demokratska unija Albanaca (DUA), Forca i Albanska lista (AL) - imaju po jedan siguran mandat. U pobjedu Đukanovićeve vladajuće koalicije malo tko je sumnjao, ali da će biti tako uvjerljiva, vjerovali su samo čelnici te stranke koja je punih 18 godina na vlasti u Crnoj Gori.

>> Crna Gora: Đukanović apsolutni pobjednik izbora

Kako je rekao i sam Đukanović u obraćanju svojim biračima, opredijelili su se 'za siguran život, gospodarski i demokratski napredak i europsku budućnost'. Crna Gora je, od svih zemalja zapadnog Balkana, vjerojatno najdalje otišla u približavanju Europi, a za brz gospodarski napredak, razvoj demokracije i uređenje ukupna političkog prostora dobiva pohvale iz Bruxellesa i drugih europskih prijestolnica. To je vješto iskorišteno i u izbornoj kampanji, pa su brojni svjetski diplomati ovih dana pohodili Podgoricu, odajući priznanje Crnoj Gori za rezultate postignute u ispunjavanju uvjeta za približavanje euroatlantskim integracijama.

Odgovorna i sposobna vlada

Đukanović je, ocjenjuju analitičari u Podgorici, uvjerljivom pobjedom dobio legitimitet da nastavi put koji je počeo. Čim su objavljeni neslužbeni rezultati, najavio je da će brzo sastaviti 'odgovornu i sposobnu vladu koja će se kvalitetno i učinkovito pozabaviti gospodarskim teškoćama i pitanjem demokratizacije'. 'Ta će vlada uspješno i sigurno obaviti potrebne reforme i približiti Crnu Goru željenu cilju - europskim i euroatlantskim integracijama', dodao je.

Crnogorska oporba nezadovoljna je rezultatima, a po ocjeni Nebojše Medojevića, čelnika Pokreta za promjene, stranke koja je najviše pala, da je oporba bila složnija, mogla je ostvariti više. Ni drugi čelnici oporbenih stranaka nisu zadovoljni rezultatom, iako je na razini očekivanoga. Tako čelnik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ističe da je posebno nezadovoljan zboga toga što je velik broj glasova, koje su građani dali malim strankama, otišao Demokratskoj partiji socijalista. Nezadovoljstvo, posebice apstinentima na izborima koji su pridonijeli visokoj pobjedi DPS-a, izrazio je i Srđan Milić, čelnik Socijalističke narodne partije (SNP), koja je dobila gotovo dvostruko više mandata nego do sada, i vrlo se uspješno od prosrpske okreće u građansku opciju.

Pobjeda DPS-a nije bila upitna

Analitičari kažu da su rezultati, općenito, očekivani, da pobjeda Đukanovićeva DPS-a ni jednog trenutka nije bila upitna, jer im usitnjena oporba nije bila ozbiljan suparnik te da se politička scena stubokom promijenila jer će samo nekoliko stranaka ući u parlament.

Po izvješću Centra za demokratsku tranziciju (CDT), objavljenu danas, izborni dan u Crnoj Gori protekao je mirno i bez većih nepravilnosti, a određeni propusti u postupku glasovanja ne mogu utjecati na regularnost i krajnji rezultat izbora. CDT je potvrdio objavljene preliminarne rezultate te je, upozorivši na nedorađenost izbornog zakonodavstva, ocijenio da su 'prijevremeni izbori u Crnoj Gori uglavnom provedeni zakonito, uz osnovne slobode, ali da nisu dostatno primijenjene preporuke međunarodne zajednice'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene