Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćen prijedlog

Crnogorski parlament prihvatio skraćenje mandata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština Crne Gore prihvatila je prijedlog Vlade o skraćenju svog mandata, čime su se stekli uvjeti da predsjednik države Filip Vujanović već raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Skraćenje mandata parlamentu poduprli su zastupnici vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), suzdržani su bili predstavnici nekih oporbenih stranaka centra, a protiv su bili jedino zastupnici iz srpskog bloka. Iz vladajuće koalicije ranije je najavljeno da bi prijevremeni izbori trebali biti raspisani za 29. ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crnogorski parlament o slučaju Brčić Slika nije dostupna Hrvat u parlamentu Crne Gore

Vlada je potrebu za prijevremenim izborima obrazložila time što se pred Crnom Gorom, nakon aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, nalaze brojne i značajne obaveze koje proizilaze iz tog procesa. U raspravi koja je trajala do kasno u noć, potpredsjednik crnogorske vlade Igor Lukšić kazao je da tim obvezama najbolje mogu odgovoriti državne institucije koje pred sobom imaju puni mandat.

'Vlada je, imajući u vidu da se pred Crnom Gorom nalaze brojne obveze u približavanju Europskoj uniji, ocijenila da taj proces treba da provedu Vlada i parlament u punom kapacitetu i mandatu od četiri godine', rekao je. Oporbeni zastupnici ocijenili su da europske obveze ne mogu biti izgovor za raspisivanje izvanrednih izbora, već se iza toga krije želja aktualne vladajuće koalicije da sebi osigura novi mandat prije nego zemlju zahvati globalna gospodarska kriza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene