Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovoran za ratne zločine

Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o nalogu za uhićenje Putina: "Nemojmo zaboraviti kako je uhićen i izručen Milošević"

Aktualno Galerija Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Galerija 1/4 >>
Izdan nalog za uhićenje Vladimira Putina. Međunarodni kazneni sud ga optužuje za ratne zločine.

Međunarodni kazneni sud raspisao je prvi uhidbeni nalog u okviru istrage o Ukrajini. Zbog ratnih zločina traži se uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina. On se sam zasad nije oglasio, njegovi suradnici poručuju da to ništa ne znači, a Ukrajinci pak kažu: to je tek početak. 

Analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV komentirao je odluku Međunarodnog kaznenog suda i je li ga iznenadila ova vijest.

"Nije me nimalo iznenadila, način provedbe ratne operacije vodio je k tome da jednog dana kako predsjednik Putin, tako i drugi zapovjednici u vojnom lancu završe na sudu. Naprosto vojsku ne možete upotrebljavati na teroristički način, gdje su vam primarni ciljevi ratnih operacija civili.

U jednom trenutku valjda je Međunarodni kazneni sud prikupio dovoljno dokaza da čistog obraza dođe pred svijet i uhiti jednog predsjednika jedne suverene države. Nije me to ništa posebno iznenadilo s obzirom na broj civilnih žrtava, broj pogođene infrastrukture gdje se vidi način korištenja oružanih snaga. A mislili smo da smo to zaboravili nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Mandić.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ratni zločini Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Putina, oglasio se Kremlj: ''Optužnica je nečuvena i neprihvatljiva''

Na upit tko bi trebao uhititi Putina rekao je da bi svaka suverena država koja drži do sebe i međunarodnog i svog prava to trebala učiniti, ako Putin dođe u tu zemlju.

"No jasno je da smo svjesni političke realnosti. Sve one zemlje koje nisu potpisnice i nisu pristupile kaznenom sudu mogu na ovaj ili onaj način to izbjegavati, pogotovo ako se radi o velikim zemljama tipa Kine i Indije. Naivno je očekivati da će se u ovakvom političko statusu to se dogoditi", rekao je analitičar.

No, naglasio je da isto tako može se dogoditi da ovo bude jedna klica nečega što se može desiti u političkom sustavu upravljanja u Ruskoj Federaciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve razotkrili Procurio tajni plan ruskih obavještajaca: Do detalja isplanirali kako će jednu državu uhvatiti u svoje kandže

"Nemojmo zaboraviti kako je uhićen i izručen Milošević", rekao je Mandić.

Što se tiče odgovora Moskve rekao da se tu ne očekuje ništa posebno radikalno u smislu promjene vođenja rata. No bit će promjena u smislu informacijske operacije, prozivanja Zapada za licemjerstvo za poginule civile u Iraku i drugim dijelovima.

"Vodit će se jedna nesmiljena informacijska operacija u medijima i tu možemo očekivati zaoštravanje metodologije i sadržaja provedbe informacijske operacije", rekao je.

Što se tiče tijeka rata u Ukrajini Mandić smatra da bi Zapad mogao staviti na dnevni red odobrenje opremanje ukrajinskih oružanih snaga modernim zrakoplovima. a to bi ovaj uhidbeni nalog mogao požuriti.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene