50 vojnika s francuskog nosača zrakoplova pozitivno je na koronavirus. Paralelno s izolacijom vojnika, predviđena je od utorka dezinfekcija cjelokupnog nosača zrakoplova i fregate.

Galerija


Francuska vojska počela je operaciju bez presedana iskrcavanja i stavljanja u izolaciju 1.900 mornara s nosača zrakoplova Charles-de-Gaulle koji je u nedjelju prije predviđenog roka uplovio u luku Toulon zbog zaraze koronavirusom.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Koronavirus u Švicarskoj I oni se predali pred trećim valom: Zatvaraju trgovine, kafiće i restorane do kraja veljače

Pristajanje je proteklo bez teškoća, objavile su poslije podne tamošnje vlasti.

Složena logistička operacija iskrcavanja svog osoblja odmah je počela, kazala je glasnogovornica prefekture Christine Ribbe.

Prolazak autobusa i drugih prijevoznih sredstva odvija se prema zacrtanoj dinamici tako da se izbjegne svaki kontakt između mornara i da se smanji opasnost od novih zaraza, rekla je.

"Prema raspoloživim podacima, nema pogoršanja" stanja za 50 vojnika koji su pozitivni na koronavirus, dodala je.

"Svi će biti testirani" i vojnici i ostali koji su služili na Charles-de-Gaulleu, svi će morati u izolaciju na dva tjedna i neće moći biti u kontaktu s obiteljima, kazala je glasnogovornica.

Paralelno s izolacijom vojnika, predviđena je od utorka dezinfekcija cjelokupnog nosača zrakoplova i fregate, a riječ je o operaciji bez presedana.

Nuklearni nosač zrakoplova je objavio u srijedu da je odlučio ubrzati povratak u Francusku nakon otkrića da na brodu ima slučajeve sumnjive na Covid-19.

Podrijetlo zaraze na brodu još nije utvrđeno.

Nosač nije bio u kontaktu s vanjskim elementima otkako se zaustavio u luci Brestu 15. ožujka. Prošlo je tri tjedna od tada do pojave prvih zaraženih, što je dulje vremensko razdoblje od uobičajenih 14 dana koliko se uzima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Brod je bio u misiji od 21. siječnja i proveo je nekoliko tjedana na Mediteranu u okviru operacije Chammal, francuskog dijela međunarodne protudžihadističke operacije Inherent Resolve u Iraku i Siriji.

Nakon američkog nosača Theodore Roosevelt u Tihom oceanu, Charles de Gaulle je drugi nosač zrakoplova zahvaćen pandemijom koja od prosinca hara planetom. (Hina)