Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM I ZA TURIZAM

Ambrozija buja, a kazni niti akcija čupanja više nema? Alergičari su očajni: "Ne može se disati, maske ne pomažu, gušiš se!"

Aktualno Galerija Ambrozija u Zagrebu - 5 Ambrozija u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ambrozija u Zagrebu - 2 Ambrozija u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ambrozija u Zagrebu - 4 Ambrozija u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ambrozija u Zagrebu - 3 Ambrozija u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Barbara Stjepanović Galerija 1/7 >>
Svaki peti građanin do sredine rujna teško će disati, brisat će nos i češkati se. Ove godine u Zagrebu alergičnima na ambroziju, kako kažu, posebno je loše. Možda zato što više nema akcija čupanja niti se Udruzi Bokci nudi 50 lipa za stabljiku, a ne naplaćuju se ni kazne.

Čupanje ambrozije više nije obvezno, ali ne treba ni biti jer imamo maske?

"Baš sam se čuo s jednim prijateljem i on kaže da ne može disati ni po danu, maske baš i ne pomažu. Ja sam probao, onda se gušiš od te maske, i još kad se napuni unutra, pokušavao sam spavati s maskom, ma nema šanse jer kad se nagneš na jednu stranu, cijedi se iz nosnice, jedna se otvori, druga se zatvori“, požalio se alergičar Slobodan.

S druge strane, Barbara Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Andrija Štampar'' tvrdi da maske znatno pomažu. Kaže da je najbolja zaštitna maska jer se ne diše direktno na usta, a tu su i naočale te šilterica.

Građanima u centru je dobro jer ambrozije nema, ali na poljima oko zgrada je loše.

"U pravilu je prepušteno na savjest samog građanina, sam građanin bi trebao oko svoje okućnice u svom dvorištu sam počupati biljku“, smatra Stjepanović.

Pročitajte i ovo Park pun ambrozije u centru Zagreba AMBROZIJA U PARKU Horor za alergičare: U središtu Zagreba sve je puno biljke koja mnogima uzrokuje teške tegobe - "Kada sam to vidio, pao mi je mrak na oči"

Htjeli smo Gradu Zagrebu pokazati ambroziju, ali ne odgovaraju na novinarske upite, pa tako nismo mogli ni provjeriti informaciju da se kazne za uzgajanje ambrozije više ne naplaćuju. Ni Stjepanović nije željela komentirati kazne jer kaže da to nije u njezinoj domeni.

U Osijeku se kazne ipak naplaćuju

S druge strane, komunalni redari u Osijeku naplatili su pet kazni od 1.000 kuna za fizičku i 5.000 kuna za pravnu osobu te izdali 70 upozorenja.

Pročitajte i ovo Opasnost od ambrozije i alergije (Foto: Dnevnik.hr) Početi od svojeg vrta Hrvatska znanstvenica otkriva kako uništiti ambroziju i olakšati život alergičarima

Građani kažu da se guše, a redari potiču građane da prijavljuju ako netko ne uklanja ambroziju jer je se treba riješiti.

Riješit ćemo se i nekih turista jer Hrvatska u europskom kontekstu izgleda loše i najcrvenija je prema količini ambrozije.

Ambrozija u Zagrebu - 5 Ambrozija u Zagrebu - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Imamo je na cijeloj obali i oko Splita. To nam nije dobro za turizam. Imamo je i na otocima“, kazala je Stjepanović novinarki Dnevnika Nove TV Barbari Golji.

Teško će se uklopiti u eterični mediteranski zrak, lječilišni turizam, borovu šumu i lavandu, a brzo će se uvući jer je izrazito invazivna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene