Ambrozija (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL)
Ambrozija (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je da se u petak i subotu u zraku Zagrebu očekuje visoka koncentracija peludi, što znači da će sve alergične osobe imati tegobe.


U Zagrebu će narednih par dana u zraku biti visoka koncentracija najjačeg alergena u Hrvatskoj – peludi ambrozije.

Vezani članci Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Toplo vrijeme mnogima je znak za uživanje, njima mučan period: "Dobro bi bilo prati kosu svakodnevno'' Opasnost od ambrozije i alergije (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska znanstvenica otkriva kako uništiti ambroziju i olakšati život alergičarima

U četvrtak je, prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koncetracija peludi ambrozije u zraku u Zagrebu bila visoka, a istu razinu koncentracije peludi ambrozije iz Štampara predviđaju i u petak te subotu.

Osim ambrozije, u istom periodu predviđa se i visoka koncentracija peludi koprive.

Zbog toga alergičari ne bi trebali boraviti na otvorenom te bi se u slučaju izlaska trebali zaštiti naočalama, kapom i maskom. Osim toga, nakon povratka doma, potrebno je oprati kosu te oprati ili iščetkati kućnog ljubimca.

U sezoni cvatnje ambrozije prozore od stana treba držati zatvorene. Boravak u prirodi najbolje je planirati nakon kiše budući da ona ispire pelud.

Inače, uklanjanje ambrozije je obavezno, zbog čega ju može uništiti svaki građanin koji ju primijeti u svojoj blizini.