Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tegobe osjećaju mnogi

Upozorenje svim alergičarima: Zagreb je osim koronavirusa i pod pritiskom visokih koncentracija peludi ambrozije u zraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je da se u petak i subotu u zraku Zagrebu očekuje visoka koncentracija peludi, što znači da će sve alergične osobe imati tegobe.

U Zagrebu će narednih par dana u zraku biti visoka koncentracija najjačeg alergena u Hrvatskoj – peludi ambrozije.

Pročitajte i ovo Ambrozija u Zagrebu - 5 PROBLEM I ZA TURIZAM Ambrozija buja, a kazni niti akcija čupanja više nema? Alergičari su očajni: "Ne može se disati, maske ne pomažu, gušiš se!" Park pun ambrozije u centru Zagreba AMBROZIJA U PARKU Horor za alergičare: U središtu Zagreba sve je puno biljke koja mnogima uzrokuje teške tegobe - "Kada sam to vidio, pao mi je mrak na oči"

U četvrtak je, prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koncetracija peludi ambrozije u zraku u Zagrebu bila visoka, a istu razinu koncentracije peludi ambrozije iz Štampara predviđaju i u petak te subotu.

Osim ambrozije, u istom periodu predviđa se i visoka koncentracija peludi koprive.

Zbog toga alergičari ne bi trebali boraviti na otvorenom te bi se u slučaju izlaska trebali zaštiti naočalama, kapom i maskom. Osim toga, nakon povratka doma, potrebno je oprati kosu te oprati ili iščetkati kućnog ljubimca.

U sezoni cvatnje ambrozije prozore od stana treba držati zatvorene. Boravak u prirodi najbolje je planirati nakon kiše budući da ona ispire pelud.

Inače, uklanjanje ambrozije je obavezno, zbog čega ju može uništiti svaki građanin koji ju primijeti u svojoj blizini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene