U rijeci Dravi je uočena misteriozna pojava. Ni najstariji ne pamte, a stručnjaci pogotovo, pojavu purpurnih organizama u kopnenim vodama.

Galerija Alga u Dravi - 1 Alga u Dravi - 2 Alga u Dravi - 3 +0 Alga u Dravi - 4

Istražujući stari tok Drave kod međimurske Donje Dubrave, dvojica zaljubljenika u tu rijeku naišla su na zapanjujući prizor - purpurne naslage nalik algama.

Biolozi s ovog područja kažu kako u Dravi nešto slično još nisu vidjeli. Javili su se kolegama u Zagreb.

Izvanredna profesorica, dr.sc. Marija Gligora Udovič s Botaničkog zavoda PMF-a Zagreb ističe kako "takva obojenja nisu tipična za hrvatske tekućice i ne nalaze se unutar monitoringa, kao ni u rijekama ni u potocima u Hrvatskoj."

"Ja za sada to ne bih nazvala algom. Kad pristupimo detaljnijim analizama moći ćemo reći o kakvom se organizmu radi", pojašnjava Gligora Udovič za Dnevnik Nove TV.

Početkom tjedna uzorak iz Drave dostavit će na PMF.

More U "vrelom" moru sve manje osvježenja: To bi mogla biti posebno loša vijest za ribare

Dupin, ilustracija VIDEO Ribari spasili dupina koji se zapleo u njihovu mrežu: Skočili u more i pomogli mu da se oslobodi

"Prvo slijedi mikroskopska analiza. Ako mikroskopskom analizom ne dođemo do odgovarajućih rezultata odnosno do roda ili vrste organizma koji želimo determinirati, nakon toga ćemo pristupiti drugim analizama, zajedno s ostalim kolegama s biološkog odsjeka PMF-a, Ruđera Boškovića i Hrvatskim vodama", naglasila je prof. dr. sc. Gligora Udovič.

Biolozi poručuju da u pojedinim krajevima zbog visokih temperatura, suše i niskih vodostaja ovog ljeta očekuju još sličnih pojava. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju