Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualac u Saboru

Plenković i Grmoja u okršaju: "Ako izdate hrvatsko selo, izdali ste Hrvatsku, a ne bi vam bilo prvi put" - "Žao mi je što sam bio naivan..."

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic/Cropix Aktualno prijepodne - 14 Aktualno prijepodne - 14 Foto: Damjan Tadic/Cropix Aktualno prijepodne - 13 Aktualno prijepodne - 13 Foto: Damjan Tadic/Cropix Aktualno prijepodne - 12 Aktualno prijepodne - 12 Foto: Damjan Tadic/Cropix +11 Aktualno prijepodne - 11 Galerija 1/16 >>
Nakon kraćeg odmora, zastupnici su se u srijedu vratili u saborske klupe i aktualnim prijepodnevom Sabor je počeo novu sjednicu koja će trajati do sredine prosinca.

Aktualnim prijepodnevom Sabor je počeo novu sjednicu. Rasprava u sabornici je na trenutke bila vrlo žestoka, a već na početku predsjednik parlamenta Gordan Jandroković morao je prekinuti sjednicu i odrediti stanku kako bi se smirile strasti. 

Glavnina pitanja bila je upućena premijeru Andreju Plenkoviću i vrtjela se oko Agrokora, ilegalnih migracija, korupcije i svinjske kuge.

Plenković je odbacivao sve kritike oporbe te čak ustvrdio da 10 godina sanjaju ne bi mogli ono što je učinila Vlada zahvaljujući čemu, kako smatra, praktički ni ne trebaju kampanju za izbore. 

Tijek rasprave:

15:35 Završilo je Aktualno prijepodne.

15:30 "Dogodi se greška pod imenom efera INA - vi s tim nemate veze. Dogodi se afera Plin za cent - to za vas uopće nije tema. Trovanje - prva reakcija je upiranje prstom u Austriju. Imamo Dijanu Vican, a i Obuljen bi mogla postati persona non grata. Svinjska kuga - ispada da su za to krivi seljaci. I na kraju Agrokor. Jeste li u stanju preuzeti odgovornost, priznati grešku i za to se ispričati", pitao je SDP-ov Peđa Grbin premijera Andreja Plenkovića.

"Zadnji put sam vam rekao da ste kandidat za premijera sa štrikom oko vrata. Kampanja vam je briljantna i čestitam onome tko vam to radi. Što se tiče ovih vaših komentara - tko je otkrio slučaj INA? To je otkrila samostalna služba unutar Ministarstva financija. Novac nije nestao, tu je", kazao je Plenković i ponovio da je što se tiče Agrokora i presude Visokog kaznenog suda, to stvar DORH-a.

"Dvije Hrvatske - jedna u kojoj živimo, i druga koju vidi Plenković. Nisam siguran da li živi u deluziji ili laže sve oko sebe? Govoriti da nema štrajkova u godini kad smo imali najduži štrajk u pravosuđu. NPOO - niste u Hrvatsku dovukli nikakav novac, nego se novac i NPOO dijeli po formuli. Poštovani Andrej, ne smijem vas zvati AP jer mi je predsjednik Sabora zabranio, vi živite u nekom svom svijetu, a on će se razbiti kad budu izbori budu, a kad će biti  - to znate vi"; poručio je Grbin.

"Ne znam tko vam puni glavu..."

15:15 "Želim prvo izraziti zadovoljstvo jer se niste danas gurali govoriti preko reda - pohvaljujem. Tko radi, taj i griješi. Vi ste dugo predsjednik Vlade i puno ste griješili, neću sad o Žalac, Rimac, Barbariću... nego o uspjesima koje navodite - ulasku u eurozonu i Schengen, ali i nabavci Rafalea i pitat ću jesmo li zakasnili s nabavkom, hoće li stići i biti u funkciji prije nego se MIG-ovi povuku, hoće li Hrvatska izgubiti na neko vrijeme suverenitet nad svojim nebom?", pitao je premijera Andreja Plenkovića Mostov Nino Raspudić.

"Tvrditi nama koji se bavimo gotovo 30 godina europskim integracijama da je proces ulaska u eruopodručje srljanje i nagla odluka 2023., to mi djeluje smiješno. Nema nijednog procesa koji je vođen bolje, transparetnije, kvalitetnije, besprijekornije od ovog. To što se nakon našeg članstva dogodilo s dizanjem cijena od strane nekih subjekata je njihovo lovljenje u mutnom. Sada se našim mjerama ta inflacijama smanjuje", rekao je Plenković.

"Ne znam tko vam puni glavu, 2024. će MIG-ovi letjeti, a šest Rafaela trebaju doći do svibnja 2024.", dodao je.

15:00 O nedovoljnom ulaganju u opremu za onkologiju premijera Andreja Plenkovića pitala je Ivana Kekin iz Možemo: "Onkolozi se primaju za glavu jer uređaji koji se nabavljaju ne stanu u bunkere ili nisu kompatibilni. Je li to rezultat nesposobnosti vaše Vlade ili strategije vaše Vlade da se uništi javno zdravstvo?"

"Još nikad nismo imali na sastancima Vlade raspravu koliki je bunker za pojedini medicinski aparat. Je li naša strategija da uništimo zdravstvo? Mislim da nije. Da jest, onda ne bismo potrošili ove pare koje smo izborili iz NPOO-a, mi, a ne vi. Otklanjam ove teze, a za sve ostale detalje su tu ministar Beroš ili njegovo tehničko osoblje. Sve je u zakonu i sve je u roku, ništa ne kasni. Jel' točno, Vili? Je, ok", kazao je Plenković.

Aktualno prijepodne - 12 Aktualno prijepodne - 9 Foto: Damjan Tadic/Cropix

Da nema EPPO-a...

14:45 "Kako više ijedan građanin može vjerovati ijednoj instituciji"; pitala je zastupnica Socijaldemokrata Katica Glamuzina premijera Andreja Plenkovića, a on ponovio već rečeno i opetovao: "To je odgovornost DORH-a. Odabir DORH-a revizorskog društva je njihova odgovornost."

S obzirom na ponavljanje teze o neovisnosti DORH-a, Glamuzina je upozorila kako mnoštvo afera u Hrvatskoj ne bi bilo procesuirano da se nije uključio Ured europskog tužitelja (EPPO).

14:30 Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista pozvao je premijera Andreja Plenkovića da "obnovi svoje znanje jednog strašnog političkog mislioca Niccole Machiavellija": "Mi osjećamo da ste uvijek u prvim redovima kad se treba junačiti... Nije dovoljno kupit Rafale, Bradleye, što ste učinili da jačate pješaštvo?"

"Poštovani gospodine Čačić", počeo je Plenković, a kad su ga upozorili na krio prezime, kazao je: "Znam ja da ste vi Sačić, ispričavam se ako sam pogriješio, nije bila namjera."

"Što se tiče Hrvatske vojske i sposobnosti i ulaganja, nikada nismo imali veći vojni proračun. Vidjet ćete u četvrtak koliko više dajemo za vojsku. Toliko sredstava za obrambene sposobnosti nismo imali nikada"; odvratio je Plenković.

Plenković pun gnušanja

14:00 "Prošli tjedan sam bio u Slavoniji i slušao iz prve ruke ljude koji se bave uzgojem svinja. Nikad mi nije bilo teže odlučiti se koje pitanje postaviti premijeru jer nikada više afera ove odnarođene klike. Imamo ovdje situaciju da se kao provode europske uredbe, a zapravo se igra za lobije. Nisu to nikakve europske uredbe, to je naredba ministrice Vučković. Ljudima se ubijaju zdrave svinje, na silu im se ulazi u dvorišta, ali - podcijenili ste Slavonce, mislili ste da su toliko glupi i da se daju manipulirati. Hoćete li doći pred te ljude u petak u Retkovce ili ćete izdati hrvatsko selo? Ako izdate hrvatsko selo, izdali ste Hrvatsku, a ne bi vam bilo prvi put", poručio je Mostov Nikola Grmoja premijeru Andreju Plenkoviću.

"S gnušanjem odbacujem vaše teze o korupciji", odvratio je Plenković i dodao: "Pokazali ste se kao najpokvareniji partneri i žao mi je što sam bio naivan i što sam vas uopće uzimao u prvu Vladu. Što se tiče vašeg puta u Slavoniju, uputili ste se tamo gdje niste prije išli jer mi se čini da u Metkoviću stojite sve gore. Zadnjih sedam ciklusa ste izgubili. Što se tiče svinjske kuge, vi i DP, stranke bez ideje i rješenja, lovite se ili elementarnih nepogoda ili bolesti. Kad je bio COVI-19, bili ste prvi antivakseri. a sada ste stali na branik na način kao da svinjske kuge nema. Imamo dva načina kako se boriti - da se pravimo nevješti ili ćemo se ponašati kao odgovorna zemlja i koja mora poduzimati određene mjere na procjeni struke, a to je veterinarska struka."

"Niijedna Vlada nije učinila više za Slavoniju i selo", zaključio je Plenković, a Grmoja poručio: "Ako nastavite ovako činiti za Slavoniju i hrvatsko selo, neće tamo nitko ostati."

Zašto nema lijeka za 16 djece?

13:45 "Kakav je pravni status RH u slučaju Agrokor, koliko bi nas moglo koštati i kako bi se moglo reflektirati na gospodarstvo i imamo li plan B?'", pitao je SDP-ov Mišel Jakšić premijera Andreja Plenkovića.

"Proces vodi i vozi DORH. Neovisnost da, samostalnost da, ali isto tako profesionalnost i odgovornost za poduzete radnje. Čini mi se da je glavna državna odvjetnica poduzela neke radnje u tom smjeru. To što je jedno vještačenje proglašeno nezakonitim, ne znači da je cijeli proces pao", kazao je Plenković.

13:35 Zašto još nemamo lijek za rijetku bolest ahondroplaziju od koje boluje 16 djece u Hrvatskoj, pitala je premijera Andreja Plenkovića zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić.

Upoznati smo s time i angažirani smo, odvratio je Plenković i dodao: "Dvije milijarde smo izdvojili za posebno skupe lijekove. Kada je riječ o ovom lijeku, u Hrvatskoj smo u jednoj neobičnoj situaciji gdje nositelj odobrenja, a to je farmaceutska kompanija koja ga je proizvela, nije formalno tražila odobrenje od HALMED-a. Mi smo pristupili onda drugom putu, da stručna povjerenstva pri KBC-u Zagreb i Split sami provedu tu proceduru i poduzmu korake kako bismo mogli nabaviti te lijekove. Ministar zdravstva i HZZO, kao i ljudi u KBC-u Zagreb i Split rade na tome, potrudit ćemo se da cijela ta procedura i nabavka bude što ranije."

Pročitajte i ovo Uskoro odluka o lijeku - 4 Borba bez kraja Roditelji su očajni dok čekaju odobrenje lijeka: "To znači da ćemo gubiti još vremena. Za neku djecu ostalo ga je samo malo"

13:20 "U vašoj vladavini dogodilo se više afera nego u cijeloj hrvatskoj modernoj povijesti. Afere stižu iz minute u minutu. U kojoj državi ćete vi živjeti nakon što HDZ dovedete do pada na izborima?', upitala je Plenkovića Marijana Puljak iz Centra..

'Vi ste jedna od onih koje ste lupale i znamo koje će biti vaše nasljeđe. Što se tiče izbora, mislim da će građani po treći puta dati povjerenje HDZ-u i partnerima jer znaju koja su naša postignuća. Što se tiče vašeg narativa, nemate niti jednu suvislu temu, niti rješenja. Upravljate Splitom kao što Možemo upravlja Zagrebom. Osim parkirnih stupića koje pilite dole, nisam vidio da se nešto događa u Splitu", ustvrdio je premijer.

Plenković o Agrokoru: Odgovornost je u rukama DORH-a

12:50 Agrokor je bio tema i pitanja Katarine Peović iz Radničke fronte, koja je premijera Andreja Plenkovića podsjetila na sve što je ranije upozoravala.

Plenković je opetovao poznati stav: "Održali smo kompaniju, radna mjesta, dobavljač i isplatili OPG-ovce. Kompanija funkcionira na tržišnim osnovama. Za razliku od nekih koji su optuživali nas, narativ lijeve oporbe je bio da štitimo Gazdu, to smo zaboravili. Oni koji sada napadaju mene, npr mostovci, imali su neke insajderske informacije. Kako su oni to znali, a nitko drugi nije znao. Tko je išao kazneno prijavljivati Todorića? Odgovornost je u rukama DORH-a i tu ću stati."

'Vaša nonšalantnost se nastavlja i dalje. Ono što vi mislite napraviti je platiti sedam ili pet milijardi. To nećete platiti iz svojeg džepa. To je ilustracija kvislinške politike. Ja nemam problema s tim da ste intervenirali, dapače mislim da ste trebali nacionalizirati neke tvrtke', odvratila je Peović.

"Vama je DORH dobar samo kada progoni HDZ-ovce"

12:30 "Unazad dva tjedna volite ponavljati tezu o dvije Hrvatske. Okružujete se ljudima od formata - većina završi u zatvoru ili pod optužnicom USKOK-a. Tu su Josipa ex Rimac, Gabrijela Žalac, treća perjanica je Dijana Vican, koja je po vašim riječima izvrsno radila svoj posao, Darko Horvat, Boris Milošević - on vam kao USKOK-ov optuženik drži većinu, sad ga nema tu. Nešto se sad šuška i za ministricu Obuljen, nema je sad tu, utekla je, da je dala navodno 19 milijuna kuna Geodetskom fakultetu bez natječaja za snimanje nakon potresa.. U koju od dvije Hrvatske spadaju ovi odličnici - u onu koja radi ili koja ruši?", pitala je SDP-ova Mirela Ahmetović premijera Andreja Plenkovića.

"Dvije političke Hrvatske. Početak Aktualnog sata je pokazao koje su to dvije Hrvatske - ova većina koja radi koja je napravila u zadnjih sedam godina sve za standard građana, i drugu Hrvatsku koja predstavlja opoziciju koja je lupanjem pokazala domet političke kulture, to je kultura razbijanja. Ta druga politička Hrvatska ima samo dvije teme - jedna tema se svodi na mržnju protiv činjenice da predstavnici srpske manjine budu dio većine. Sve što rade je derivat te iskonske mržnje što ide tako dalje da podržavaju teroristički čin na Banske dvore. Druga varijanta je što govorite vi - sve želite svesti na korupciju i krađu i zalijepiti HDZ-u. Ili surađujete sa Srbima ili kradete", kazao je Plenković.

"Vama je DORH dobar samo kada progoni HDZ-ovce. Za razliku od vas i vašeg narativa, imamo duplo veću potporu građana od vas. Ljudi osjećaju kako žive. Praktički bismo mogli bez kampanje u izbore! Vi to da još 10 godina sanjate ne biste mogli postići", poručio je Plenković.

Aktualno prijepodne - 12 Aktualno prijepodne - 9 Foto: Damjan Tadic/Cropix

12:05 "Što Hrvatska poduzima u zaštiti svojih građana od mogućeg terorizma uvjetovanog eskalacijom sukoba na Bliskom istoku i zašto je odbijeno snažnije uključenje Frontexa na rizične granične prijelaze", pitao je zastupnik Fokusa Dario Zurovec premijera Andreja Plenkovića.

"Nema suspenzije Schengena", naglasio je Plenković i dodao da trenutno 11 država poduzima korake predviđene šengenskim zakonikom, a to su uvođenja privremenih unutarnjih kontrola.

"Nije to prvi put u zadnjih 10-15 godina, bilo je to i za vrijeme COVID-19, terorističkih napada prije 10-ak godina diljem Europe, kao i zbog nezakonitih migracija. Što mi činimo u vezi sigurnosti i suzbijanja bilo kakvih prijetnji - naše službe su sve budne, MUP, SOA, vodimo računa da u RH sigurnost bude na najvišoj razini. Znate da na razini EU-a postoji pakt o azilu i migracijama, koji nakon niza godina pregovora, predstavlja okvir kako da zajednički rješavamo pitanje nezakonitih migracija, a s druge strane imamo nastojanja nekih, posebno izloženih država, u ovom konkretnom slučaju Italije, ne bi li na određeni način smanjila pritisak", odvratio je Plenković.

  Pročitajte i ovo Seljaci prijete blokadom granica Ultimatum Seljaci zbog eutanazije zdravih svinja prijete blokadom granica: "Natjerat ćemo Vladu da s nama pregovara, zalijepit ćemo se za asfalt"

11:40 Jesu li dobre Vladine mjere vezane uz afričku svinjsku kugu, upitao je članicu Vlade ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, stranački kolega nje i premijera HDZ-ov saborski zastupnik Josip Šarić.

"Bilježimo puno manje slučajeva, ali i dalje treba biti oprezan. Očekujemo da će svi korisnici koji su pretrpjeli štetu idućih nekoliko dana biti isplaćeni, kazala je Vučković i pobrojala sve što je Vlada učinila na tom polju.

Šarić je prozvao Domovinski pokret zbog sudjelovanja u prosvjedima: "Predsjednik Domovinskog pokreta Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro - broj svinja: nula. Grgić, predsjednik DP-a u Otoku- broj svinja: nula. Mirta Arlović, Suverenisti iz Vinkovaca - broj svinja: nula. Tomislav Pokrovac, profesionalan prosvjednik koji si daje pravo da uznemirava ljude."

"Umirovljenici nemaju milijardu kuna na računu, za razliku od vaših iz INA-e ili HEP-a. Ne znači da nemaju pravo glasa i da kažu dosta lopovluku i dosta krađi Slavonije i ubijanju svinja na kojima korist ima Gordan Grlić Radman. Ne možete govoriti tko ima pravo ili ne, ovo nije Sjeverna Koreja", protestirao je Stipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

Plenković o bespravnoj gradnji Barbarića: Neka Državni inspektorat sve odradi do kraja

11:25 "Ovu našu lijepu Hrvatsku desetljećima se devastira, u čemu sudjeluju mnogi. HEP i dalje vodi čovjek koji je dva puta presuđen kao bespravni graditellj. Jesu li vama osobno obnašanje dužnosti predsjednika HEP-a i kršenje Zakona spojivi?", pitao je premijera Socijaldemokrat Davorko Vidović.

"Ovo što vi pitate odnosi se na jednu osobu, koja možda nije jedina jer ih u Istri ima koliko hoćete koji bespravno grade. Koliko znam, ovo su dva rješenja, kad uslijedi i treće rješenje, doći će do rušenja objekta. Smatram da je to jako loše i to sam rekao Barbariću kad je prvi put izašla ta informacija u medijima. Moraš graditi po propisu, no pravni su postupci, pa kad oni završe, vidjet ćemo. Nije spojivo uopće sa ponašanjem dobrog domaćina, a ne samo s nekim tko obnaša visoku dužnost. Kad se sve smiri i razriješi, onda ćemo u miru i bez pritiska donijeti odluke. Pustimo DIRH da odradi svoje do kraja", kazao je Plenković.

"Ovo nisu ekscesi", kazao je Vidović i dodao da bi on vratio obaveznu provjeru imovine kandidata i njihovih obitelji.

11:00 Na problem mladih koji ne mogu kupiti prvu nekretninu, upozorila je u svojem pitanju nezavisna Marina Opačak Bilić, a premijer Andrej Plenković je kazao da je stambena politika jedno od ključnih pitanja.

"Zato smo odlučili izraditi Nacionalni plan stambene politike do 2030., ne samo da se radi snimka stanja koliko ima praznih stambenih jedinica nego koliko su nam stvarne potrebe ulaganja u stambeni fond. Kroz POS je do sad izgrađeno gotovo 9000 stanova, ukupna vrijednost je 630.000 milijuna eura. Mi ćemo tu politiku nastavljati. Činjenica je da imamo rast cijena kvadrata i zato će ovaj Plan dati rješenja na probleme koje danas imaju mladi", kazao je Plenković.

"DORH neovisan? Ha-ha! A svinje? Brinite se za svinje u Slavoniji, naše u Zagrebu su barem žive"

10:45 Plenković i HDZ-ovi zastupnici su ponavljali da je DORH neovisan, a premijer je Možemo spočitnuo divlje svinje u Zagrebu na što je Sandra Benčić poručila: "DORH neovisan? Ha- ha! To je sve što na to reći. A svinje? Brinite se za svinje u Slavoniji, naše u Zagrebu su barem žive!"

10:35 ''Jedna od protagonstica onog sramnog lupanja, a sada vidim i lupetanja. To je vaš legacy, to će ostati od vas kada ponovno budete u oporbi. Dobili ste povjerenje da upravljate Zagrebom, da nema sredstva Vlade vaš legacy bi bio smeće. Grad nikada nije bio prljaviji, promenada za divlje svinje. Sve što se obnovilo, obnovilo se zahvaljujući Vladi, a ne vama", pobrojao je Plenković pa tek onda krenuo odgovarati na postavljeno pitanje.

DORH se mora očitovati oko Agrokora, kazao je i nastavio: "Agrokogor je bio toliko prezadužen da mu je prijetila propast. Da su oni kolabirali, a nisu zahvaljujući našoj intervenciji, onda ne bi bilo našeg legacya." kazao je Plenković.

Nakon što je nabrojio uspjehe svoje Vlade, Benčić je rekla: "Zanima me kako će sud gledati na činjenicu da je na kraju tvrtka Agrokor pripala novom tajkunu Pavlu Vujnovcu, koji je prije toga posudio novce HDZ-u za kampanju."

Aktualno prijepodne - 12 Aktualno prijepodne - 5 Foto: Damjan Tadic/Cropix

10:30 Sandra Benčić iz Možemo premijeru Andreju Plenkoviću uputila je pitanje o Agrokoru: "Rekla sam vam da će vaše političko nasljeđe biti slučaj Agrokor i uništavanje institucija. Zanima me što mislite kako će arbitražni suci ocijeniti da RH ima stečajno pravo, ali da je premijer odlučio donijeti Lex Agrokor, da je taj zakon pisala grupa konzultanata i odvjetnika iz grupe Borg, da su se članovi Borg grupe uhljebili u Agrokoru, da je roll-up kredit izravno dogovorio glavom i bradom guerner HNB-a. Ako će RH morati platiti tu odštetu, kako ćete točno vi podnijeti odgovornosti?"

10:27 '"Teroristički čin je počinjen u Borovu selu. Vi ste krivi što nitko nije procesuiran za to', javio se ponovno Stipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta. "Dijelite branitelje. To što radite graniči s terorizmom', kazao je HDZ-ov Stipan Šašlin Mlinariću.

10:25 "Da nisam čuo, ne bih vjerovao. Penava pucanje kalašnjikovom na Markovu trgu ne smatra terorizmom. Svaka čast. Drugo, više u vladajućoj većini u ovom Saboru ima branitelja i pripadnika gardijskih brigada nego u cijelom DP-u"; poručio je Hrvoje Zekanović.

10:20 "Policija i DORH su utvrdili da je napad na Banske dvore teroristički čin. Samo se vi u DP-u i predsjednik Milanović pravite da to nije tako", rekao je HDZ-ov Mario Kapulica.

10:18 "I DORH  i SOA su rekli da je riječ o terorističkom napadu", kazao je HDZ-ov zastupnik Ante DeurKarolina Vidović Krišto je ostala bez prava na riječ zbog nakupljenih opomena, a posljednje što je kazala prije toga bilo je: "Kada je čovjek u strahu, onda je agresivan. A vi ste u strahu jer vas ucjenjuje prvi čovjek HEP-a Barbarić, kao i Vujnovac s kojim ste u korupciji. Sanader je mala beba za vas, podnesite ostavku."

10:17  "Poštovani predsjedniče Vlade, jako ste promijenili narativ, a pokušavate promijeniti i povijest hrvatskog naroda. Nekad su teroristi bili Vojislav Stanimirović i SDSS i ta ekipa. Vi se ovih dana jako trudite teroristima pokazati heroje, dragovoljce, ljude koji su po tri put ranjeni u Domovinskom ratu"; kazao je predsjednik DP-a Ivan Penava i zaradio opomenu.

10:16 Završila je stanka.

Aktualno prijepodne - 12 Aktualno prijepodne - 1 Foto: Damjan Tadic/Cropix

10:11 U Saboru je u tijeku desetominutna stanka.

"Vi nazivate teroristima ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste vi jeli kroasane"

10:10 Ni DORH ni SOA nisu napad ispred Vlade jasno nazvali terorističkim, kazao je Mlinarić i poručio Plenkoviću: "Vi nazivate teroristima ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste vi jeli kroasane. A ako itko koalira s teroristima, to ste vi!"

"Ne znaš i lažeš", ponavljao je višekratno Plenković i pokazivao rukom Mlinariću da mu ih je preko glave: "Do ovdje ste mi." "Lažete vi", zavikao je Mlinarić. "Vi ste dužni izbaciti premijera iz Sabora jer vrijeđa Sabor", kazala je Vidović Krišto i zaradila još jednu opomenu.

10:05 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je prekinuo sjednicu Sabora nakon što su se proječkali premijer Andrej Plenković i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta zbog onoga što je premijer spomenuo u odgovoru Mlinarićevu stranačkom kolegi.

"Vidim da Predsjedništvo DP-a podržava ljude koji su osuđeni na kaznu zatvora i uvjetno, a vi ste to kao politička stranka 2020. pokazali, podržali teroristički napad. To je vaš prvi okvir. Drugi je ovo što radi vaš predsjednik Ivan Penava, koji bi a la carte primao ljude u Vukovar na Dan sjećanja."

Plenković je naglasio da Spajić dolazi iz stranke čiji je član i Damir Markuš, koji je svjedočio na suđenju Đuri Čehuliću, koji je osuđen za prijetnje premijeru, kao i da je to stranka koja podržava teroriste - napadača na Markovu trgu.

"Može doći samo netko tko je po njegovom guštu. To je novi moment u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, gdje bi jedna stranka određivala svima u Hrvatskoj tko može doći u Vukovar. To su dva vaša okvira koji su bitni za javnost: A) Podržavate teroriste, B) Ne biste puštali sve Hrvate da dođu u Vukovar dati počast svim žrtvama"; kazao je Plenković.

Plenković: To je novi moment u Hrvatskoj - da bi nam jedna stranka određivala tko bi mogao dolaziti u Vukovar

10:00 "To je novi moment u Hrvatskoj - da bi nam jedna stranka određivala tko bi mogao dolaziti u Vukovar", kazao je premijer Andrej Plenković u odgovoru Danijelu Spajiću iz Domovinskog pokreta, koji je govorio o poželjnosti i nepoželjnosti pojedinih ljudi u Hrvatskoj, a usmjerio se na ilegalne migracije.

U Hrvatsku je u zadnjih deset mjeseci ušlo oko 55.000 ilegalnih migranata i više se ne zna gdje su ti ljudi, gubi im se svaki trag, ustvrdio je Spajić.

"Što se tiče nezakonitih migracija, Vlada je usvojila izvješće o stanju nezakonitih migracija. Mi smo učinili maksimalni napor da Hrvatska uđe u šengenski prostor, vi po tome niste napravili ništa', dodao je Plenković.

Aktualno prijepodne - 12 Aktualno prijepodne - 12 Foto: Damjan Tadic/Cropix

9:50 Prvo pitanje postavio je Furio Radin, a uputio ga je ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Zanimalo ga je zašto se u Zakonu o hrvatskom jeziku nije vodilo računa o oznakama mjesta koja su u pojedinim dijelovima Hrvatske i na hrvatskom i na talijanskom jeziku.

"Zakon predviđa da se toponimi pišu na prvom mjestu na hrvatskom jeziku, a onda i na drugom jeziku kako je to uređeno i nekim drugim zakonima", kazao je Fuchs.

9:45 Zastupnica Karolina Vidović Krišto tražila je da se špto prije raspravlja o arbitraži u Washingtonu oko Agrokora što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio, a Željko Sačić iz Hrvatskih uverenista tražio je da se raspravlja o, kako je kazao, "trovanju hrvatskih građana".

9:30 Pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima postavit će 40 zastupnika.

Prošli put u Saboru Plenković je bio kada je podnosio Godišnje izvješće Vlade, koje je ostalo upamćeno prema lupanju saborske oporbe.

9.15 U šest radnih tjedana zastupnike očekuje opsežan dnevni red na kojemu je, za sada, 185 točaka, a izvjesno je da će se dopunjavati i novima.

Među njima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izdvaja državni proračun za iduću godinu, zadnji proračun ovog mandata, potom zakone o hrvatskom jeziku i o državnim nekretninama, te raspravu o zaključku i izvješću o ilegalnim migracijama.

Pročitajte i ovo S polica trgovina maknuta Coca-Cola - 1 slučajevi trovanja U Splitu prvi slučaj još 20. listopada, poznato stanje djevojke iz Slunja: Policija se oglasila o pacijentu u Varaždinu

O ilegalnim migracijama Sabor će raspravljati na zahtjev svog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u četvrtak.

Prema izvješću koje je pripremila Vlada, u prvih deset mjeseci ove godine, policija je evidentirala oko 62.500 postupanja vezano za nezakonite prelaske granice, što je za 73 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no unatrag dva mjeseca vidljiv je pad broja nezakonitih prelazaka.

Sve osobe za koje se utvrdi da su nezakonito ušle u Hrvatsku obrađene su i unesene u EURODAC bazu podataka, navodi Vlada.

Povećanje nezakonitih migracija donijelo je povećanje broja tražitelja azila - u deset mjeseci evidentirano ih je 60.440, što je gotovo pet puta više nego u cijeloj prošloj godini.

Gotovo svi oni ne zadržavaju se u Hrvatskoj, a njih čak 47 posto ne postupa po uputama policije i nikada se ne prijave u prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu ili Kutini.

Pročitajte i ovo Osumnjičenici za malverzacije s europskim novcem dovedeni na saslušanje u Ured europskog tužitelja - 1 Malverzacije EU novcem FOTO Pogledajte kako policija dovodi osumnjičenike iz velike akcije na ispitivanje! EPPO: "Uhićeno je 29 osoba, šteta je veća od dva milijuna eura"

Uz Vladine prijedloge, na dnevnom redu Sabora je i više od stotinu točaka koje je predložila oporba. Među njima je i prijedlog za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković koji su potaknuli Hrvatski suverenisti tvrdeći da se mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo. Oporbeni prijedlog Vlada je odbila, tvrdeći da se zasniva na manipulacijama i dezinformacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene