Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne u Saboru

"Predsjednica je potrošila na put u SAD 100 do 150 tisuća kuna. Javnost ima pravo znati što je dobila za taj novac"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jednomjesečne stanke, Hrvatski sabor aktualnim prijepodnevom počeo je proljetno zasjedanje, a premijer Andrej Plenković i članovi Vlade odgovaraju na 40-ak zastupničkih pitanja.

13:50 - Aktualno prijepodne je završeno. Sabor nastavlja s radom u 15 sati.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala"

13:45 - Odlazak Predsjednice u SAD bio je inspiracija i SDP-ovcu Nenadu Staziću koji je premijeru uputio pitanje o vraćanju financiranja neprofitnih medija, sad kada Zlatko Hasanbegović više nije ministar kulture.

"Poštovani premijeru, vi ne vidite ulogu medija onako kako ju slatkorječivo prikazujete. Dat ću vam i dokaz za to kao i neki kolege koji su govorili o načinu praćenja djelatnosti Predsjednice Republike. 

Sve je krenulo jadno, prvo ne-najava odlaska pa ono bijedno javljanje ispred plota Bijele kuće. Pa zar čak ni vi kao kreator vanjske politike niste mogli sukreirati neko toplije mjesto da se Predsjednica javi. Jadnica se tamo smrzavala, svi smo vidjeli da joj je hladno. Sve je bilo još gore kad se vratila u zemlju, nije su usudila dati intervju niti jednom mediju pa čak ni onima koji imaju nacionalnu koncesiju", kazao je Stazić. 

Što je još rekao, pogledajte u videu.

13:22 - Pitanje Domagoja Hajdukovića (SDP) također se odnosilo na pitanje Predsjednice u SAD.

"Je li veleposlanstvo RH obavijestilo State Department o tom posjetu kao i je li to privatni ili službeni posjet? Minimalna konzervativna cijena tog posjeta je 100 do 150 tisuća kuna. Hrvatska javnost ima pravo znati što je za taj novac dobila", kazao je Hajduković. 

Premijer je kazao da je veleposlanstvo RH formalno obavijestilo State Department o posjetu Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u.

"Troškovima se nisam bavio. Javnost se jako bavila troškovima putovanja, pa i ministara u vašoj vladi", kazao je Plenković.

Hajduković nije bio zadovoljan jer, kako je rekao, javnost i dalje ne zna s kim se Predsjednica sastala, a na inauguraciju Donalda Trumpa ne ide ona nego bivši ministar vanjskih poslova - Miro Kovač.

13:08 - Branimir Bunjac iz Živog zida postavio je pitanje o putovanju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD.

"Je li Predsjednica dobila službeni poziv za SAD, zašto javnost nije unaprijed bila obaviještena o tom putu i je li veleposlanik SAD-a osobno dočekao Predsjednicu. Navodno je bio na godišnjem od tri tjedna. Je li Predsjednica bila u posjetu privatno, službeno ili privatno-službeno?", upitao je Bunjac.

Odgovorio mu je premijer Plenković.

"Bio sam upoznati da će ići u SAD prije nego je išla, razgovarao sam s njom kad je došla. Veleposlanik RH, vjerujem da ste na njega mislili, bio je u Zagrebu zbog zdravstvenih razloga članova njegove obitelj. Predsjednica je vodila razgovore sa sugovornicima u vrijeme tranzicije vlasti u SAD. Nikada do sada nije se detaljno tražilo uvid u sastanke ili pozivna pisma. Možete ići u posjete i temeljem telefonskih razgovora. Ona je javnosti dovoljno objasnila iz kojih je razloga bila u SAD-u. One su globalna sila, važne za Hrvatsku. Što se mene tiče informacija koju sam dobio od predsjednice je sasvim dovoljna", kazao je Plenković.
 

12:17 - Premijer je dobio i pitanje zastupnika Damira Tomića (SDP) kada će razriješiti ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića zbog plagiranja, osobito nakon današnjeg priopćenja poznatog hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića

"Jeste li čitali taj članak? Ja sam ga detaljno pročitao, vidio sam koliko ima fusnota. Samo jedna fusnota nije bila napisana kako treba, i to je ministar tada sam uočio, prije nego što je bilo tko pokrenuo bilo kakav postupak provjere. Članak je potom objavljen u nekoliko časopisa sa ispravnim i korektnim citiranjem. Ministar je dao vrlo korektna pojašnjenja. Dobro ga poznajem. Radi predano i stručno. Ne bih želio da jedna takva mala, tiskarska ili neka druga greška, njemu nanese štetu ili destabilizaciji Vlade. To se neće dogoditi. Problem je apsolutno prenapuhan. Ne želim ulaziti u interese i motive političkih stranka pa i ljudi u akademskoj zajednici. Ne vidim zašto bismo godinama nakon objave članka imali ovakvu raspravu o temi koja ne zaslužuje ovoliku energiju i vrijeme da se njome bavimo", pojasnio je premijer Plenković. 

"Jeste li pročitali dokumente koje je poslao profesor Đikić? Mislim da niste", kazao je Tomić zaključivši: "HDZ-u odgovaraju što neobrazovaniji građani jer su takvi uglavnom vaši glasači."

"Uvrijedili ste desetke i desetke tisuća ljudi. Nadam se da ste toga svjesni", kazao je Reiner SDP-ovom zastupniku.

12:00 - Mirando Mrsić, zastupnik SDP-a, pripremio se za postavljanje pitanja premijeru Andreju Plenkoviću pa je tako donio i posebnu snimku - buke s gradilišta. Pitanje se odnosilo na zaštitu na radu. Više možete pročitati OVDJE.

11:15 - Peđa Grbin (SDP) upitao je ministra imovine Gorana Marića podržava li privatizaciju HEP-a radi nacionalizacije Ine?

"Ina je oduvijek bila gospodarski gigant. No, naglašavam odgovornost prema tvrtki, prema radnicima i odgovornost prema državi. Nažalost, u Ini su nedorasli pojedinci izvršavali vježbe projektiranih šteta. I zbog toga posljedično, Ina je traumatizirana ne od 2003., nego više od 25 godina. Ova vlada se nije odrekla Ine i to je jasno rekao predsjednik Vlade. Moj stav o otkupu dionica Ine je poznati, kao što je poznat i o HEP-u. Proces odlučivanja mora biti u rukama države, ali podržavam uključivanje HEP-a u otkup dionica Ine. No moramo brinuti o nekoliko pojedinosti, o informacijama koje dajemo dioničarima, o povlaštenim informacijama. Svako moje komentiranje bi moglo dovesti u zabludu investicijsku zajednicu", odgovorio mu je Marić.

"Moje je pitanje bilo jasno da jasnije nije moglo biti. Podržavate li privatizaciju HEP-a radi nacionalizacije Ine. Umjesto jednostavnog da ili ne, odgovorili ste mi nekakvim litanijama. Kao ministar radite očito nešto što biste kao zastupnik osuđivali. Iz izbjegavanja odgovora zaključujem da očito namjeravate provesti odluku premijera i namjeravate napraviti sve da se privatizira HEP", odvratio mu je Grbin.

10:24 - Gordan Maras (SDP) upitao je premijera Plenkovića o Ini.

"Odlučili ste kupiti Inu na Badnjak, a nekoliko dana kasnije ste odlučili prodati HEP, kompaniju koja je ostvarila dvije milijarde kuna dobiti 2015. Nemojte mi govoriti da je to naše ako prodamo samo 25 posto. Onda možemo i nacionalni park Brijune prodati. Iako građani žele referendum o ovome, vi ne želite. Iako građani ne žele privatizaciju, vi želite. Koliko vrijedi mađarski udio u Ini i koliko vrijedi 25 dionica HEP-a?" upitao je Maras. 

Premijer Plenković mu nije ostao dužan. 

"Jeste li bili član Vlade kada se radila priprema za IPO HEP-a? Mislim da jeste. Ne sjećam se da ste tada rekli da je to strašno, grozno... Apeliram na konsenzus. Ukoliko je vaša Vlada radila na dokumentu o IPO HEP-a, zar ne mislite da bi bilo logično da neka druga Vlada možda i iskoristi tu studiju, bar neke njene aspekte? Ovakav model HEP-a je naprimjereniji, zahvaljujući i radu vaše Vlade", "spustio" mu je Plenković dodavši da se ne boji donositi odluke.

Maras je kazao da će inzistirati na referendumu.

"Ja znam da si vi vjerujete, vjerovao je i Sanader, koji je dobio podršku Predsjedništva HDZ-a i vidite kako je to završilo. Teško je steći povjerenje kada ste već dva puta na tome pali: i na Sanaderu i na Karamarku. Zbog čega bi vam građani vjerovali da je postupak sada transparentan: zato jer ste vi dobar dečko iz Zagreba? Dobro je da je i vaš koalicijski partner rezerviran prema vašim najavama", odvratio je Maras i poručio: "Nemojte oko ovoga glumiti Sanadera!"

10:23 - Veljko Kajtazi (Nezavisni) upitao je zašto je novac namijenjen Romima upućen u općinu Vrpolje gdje prema popisu stanovništva ne živi niti jedan Rom?!

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva
, potvrdio je da je ostalo 100 tisuća kuna za uređenje romskih naselja.

"Stupili smo u kontakt s naseljima u kojima žive Romi. Općina Pribislavec koju ste preporučili nisu imali dokumentaciju potrebnu. Uspjeli smo iznaći načina da im ipak damo 50 tisuća kuna, drugi smo uputili u Vrpolje - program uređenja romskog naselja", pojasnio je Kuščević. 

10:00 - Željko Lacković (Nezavisni) kazao je da se kupnjom Ine šalje poruka pravosuđu da se ne bavi korupcijom, odnosno malverzacijama i veleizdajom. Upitao je i hoće li ovo značiti kraj "mađaronske politike prema Ini". Plenković je kazao da je i SDP-ova Vlada razmatrala IPO HEP-a.

"Vide ovaj dokument? Ovo je proizvod napravljen u vrijeme Kukuriku koalicije, a napravili su ga Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit. Znate što je predmet studije? IPO HEP-a. Toliko o vremenu koje je potrebno", kazao je Plenković

9:52 - Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, upitao je premijera Andreja Plenkovića: "Tražim nedvosmislen i sadržajan odgovor, planirate li povesti Hrvatsku u kupnju dinica Ine od MOL-a koji joj je do sada nanio puno štete i navesti jasan plan kako to učiniti?"

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Hrvatska ima nekoliko strateških kompanija te da je Ina jedna od njih.

"Priča s Inom izrazito je kompleksna i donijela je niz problema i otvorenih pitanja. Želim da postignemo široki konsenzus o otkupu dionica Ine od MOL-a. Kada smo to najavili, nismo tu odluku donijeli ad hoc. To je od prvog dana bila rasprava između dva partnera u Vladi. Mislim da je to dobro za hrvatsko gospodarstvo i za funkcioniranje Ine kao kompanije, koja mora imati rezerve plina i nafte, rafinerije koje funkcioniraju i kvaltetan maloprodajni lanac. Od svega što smo čuli u javnoj raspravi, nisam čuo bolji i kvalitetniji model otkupa dionica bez stvaranja javnog duga od inicijalne javne ponude dionica HEP-a 25 minus jedna dionica. Hrvatska zadržava sva ključna prava u upravljanju HEP-om, bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva, kako se to moglo čuti proteklih dana", pojasnio je Plenković.

Bernardić nije bio zadovoljan.

"Bojim se da nije bilo nikakve javne rasprave o kojoj govorite i da nam ne govorite sve. Ideja o prodaji HEP-a i kupnje Ine ne drži vodu i od javnosti skrivate kako planirate otkupiti Inu. Za novac koji planirate dobiti od četvrtine HEP-a ne možete otkupiti Inu i to je svima jasno. S pravom sumnjamo da postoji još neki tajni plan HDZ-a i Mađara, a najavili ste i daljnu preprodaju Ine. HEP nije spreman za prodaju u ovom trenutku. HEP-u ne treba privatizacija jer ima tri milijarde kuna kapitala", istaknuo je Bernardić.

9:50 - Treća sjednica Sabor u ovom sazivu počela je aktualnim prijepodnevom.

Boris Milošević iz SDSS-a postavio je pitanje ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac.

"Najavili ste osnivanje savjeta za Projekt Slavonija kako bi mogli povući 2,5 milijardi eura iz fondova EU-a. No, ja vas pitam što vi kao ministrica namjeravate poduzeti za pomoć potpomognutim područjima koja se ne mogu ravnomjerno razvijati", upitao je Milošević.

Žalac je najavila da planiraju otvoriti upravu za potpomognuta područja.

"Pola Hrvatske pripada potpomognutim područjima. Predvidjeli smo i donošenje zakona o potpomognutim područjima koji će u trećem kvartalu ove godine biti u Saboru", kazala je Žalac. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene