S krajem zasjedanja na red dolaze statistike. Neki su u sabornici govorili više od tisuću puta, a neki nijednom.

Galerija


Miro Bulj najaktivniji je zastupnik. U sabornici se u ovoj godini za riječ javio više od tisuću puta.

Vezani članci Sabor, ilustracija Raspad Kluba SDP-a? Posvađani i grupirani po taborima članovi dogovaraju taktiku rasprave Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 3 Oporba dogovara tko će zamijeniti Škoru na mjestu potpredsjednika Sabora: "Jedna vrsta statusa quo"

"Pa moja je obaveza da iznosim stavove, poglavito stavove onih koji su mi dali potporu i naravno da ću se i ubuduće truditi da na takav način radim", govori Bulj.

Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Za razliku od njega. HDZ-ov Dražen Barišić u Saboru nije govorio nijednom.

"Pa nisam, dakle moram priznati da doista puno posla imam u gradu Velikoj Gorici. U jednom danu sam na dva radna mjesta. U Velikoj Gorici radim, tamo imam i plaću, no međutim vrlo mi je korisno biti u Hrvatskom saboru i koristiti tu poziciju zbog raznoraznih kontakata i lobiranja za svoj grad", govori Barišić.

Na prste jedne ruke može se nabrojati i koliko je puta u Sabornici govorio bivši ministar kulture. Iz svoje zadnje klupe za riječ se javio svega 4 puta.

"To je jedan splet političkih okolnosti vezan uz sve događaje posljednje godine. Imali smo takozvano preslagivanje, stavranje potpuno novih odnosa političkih u Saboru", govori Zlatko Hasanbegović.

U oporbi se tek počinje snalaziti, a aktivniji će, kaže, biti dogodine.

Aktivnošću u se nije proslavio ni Darinko Kosor. U Sabornici se njegov glas čuo 7 puta.

"Uopće se nisam htio javljat za riječ, jer jednostavno, nikad se ne raspravlja o onome što je točka dnevnog reda. 90 posto što se raspravljalo na sjednicama Sabora nije nikakve veze imalo s dnevnim redom i nisam htio sudjelovat u tom cirkusu", govori Kosor.

A u tom, kako kažu, cirkusu, ove smo se godine zaista svega nagledali. Poput kakvih školaraca katkada su dolazili, a katkada markirali. Katkada su bili angažirani, a katkada se dosađivali. Tada bi našli neku zabavniju zanimaciju od slušanja kolega ili jednostavno razgovarali mimo rasprave.

Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

A upravo je to, navode mnogi razlog njihove manje aktivnosti u Sabornici. Jedini reformist za riječ se javio desetak puta.

"Ja mislim da je to najniža razina koju smo mogli doživjeti i da je to na kraju krajeva ponekad jedna velika sramota izbora naroda", govori Darinko Dumbović.

Pad aktivnosti bilježi i SDP-ova veteranka. Govorila je svega tridesetak puta.

"Zato što se Sabor na žalost pretvorio u jednu intelektualnu i moralnu kaljužu u kojoj se stvari ne raspravljaju argumentima nego uvredama. Ja osobno se ne vidim u tome i teško mi je sudjelovati u tome", govori Milanka Opačić.

Svi zastupnici pod borom bi trebali naći novi poslovnik. Pa možda napkon počnu raditi svoj posao kako treba.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr