Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza na kraju zasjedanja

Saborske zastupnike za blagdane pod borom čeka novi poslovnik, pa možda i počnu raditi kako treba

Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dražen Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dražen Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
S krajem zasjedanja na red dolaze statistike. Neki su u sabornici govorili više od tisuću puta, a neki nijednom.

Miro Bulj najaktivniji je zastupnik. U sabornici se u ovoj godini za riječ javio više od tisuću puta.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

"Pa moja je obaveza da iznosim stavove, poglavito stavove onih koji su mi dali potporu i naravno da ću se i ubuduće truditi da na takav način radim", govori Bulj.

Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Za razliku od njega. HDZ-ov Dražen Barišić u Saboru nije govorio nijednom.

"Pa nisam, dakle moram priznati da doista puno posla imam u gradu Velikoj Gorici. U jednom danu sam na dva radna mjesta. U Velikoj Gorici radim, tamo imam i plaću, no međutim vrlo mi je korisno biti u Hrvatskom saboru i koristiti tu poziciju zbog raznoraznih kontakata i lobiranja za svoj grad", govori Barišić.

Na prste jedne ruke može se nabrojati i koliko je puta u Sabornici govorio bivši ministar kulture. Iz svoje zadnje klupe za riječ se javio svega 4 puta.

"To je jedan splet političkih okolnosti vezan uz sve događaje posljednje godine. Imali smo takozvano preslagivanje, stavranje potpuno novih odnosa političkih u Saboru", govori Zlatko Hasanbegović.

U oporbi se tek počinje snalaziti, a aktivniji će, kaže, biti dogodine.

Aktivnošću u se nije proslavio ni Darinko Kosor. U Sabornici se njegov glas čuo 7 puta.

"Uopće se nisam htio javljat za riječ, jer jednostavno, nikad se ne raspravlja o onome što je točka dnevnog reda. 90 posto što se raspravljalo na sjednicama Sabora nije nikakve veze imalo s dnevnim redom i nisam htio sudjelovat u tom cirkusu", govori Kosor.

A u tom, kako kažu, cirkusu, ove smo se godine zaista svega nagledali. Poput kakvih školaraca katkada su dolazili, a katkada markirali. Katkada su bili angažirani, a katkada se dosađivali. Tada bi našli neku zabavniju zanimaciju od slušanja kolega ili jednostavno razgovarali mimo rasprave.

Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tko je govorio, a tko šutio? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

A upravo je to, navode mnogi razlog njihove manje aktivnosti u Sabornici. Jedini reformist za riječ se javio desetak puta.

"Ja mislim da je to najniža razina koju smo mogli doživjeti i da je to na kraju krajeva ponekad jedna velika sramota izbora naroda", govori Darinko Dumbović.

Pad aktivnosti bilježi i SDP-ova veteranka. Govorila je svega tridesetak puta.

"Zato što se Sabor na žalost pretvorio u jednu intelektualnu i moralnu kaljužu u kojoj se stvari ne raspravljaju argumentima nego uvredama. Ja osobno se ne vidim u tome i teško mi je sudjelovati u tome", govori Milanka Opačić.

Svi zastupnici pod borom bi trebali naći novi poslovnik. Pa možda napkon počnu raditi svoj posao kako treba.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene