Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg i duboki minus

GSS se na skijama probija do bolesnih, trudnica rodila u zametenom području

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija postaje dramatična - proglašeno je izvanredno stanje. U pomoć je priskočila i vojska.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu

Šaljite nam i dalje svoje fotografije na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

Dramatično postaje u splitskom zaleđu - župan Ante Sanader proglasio je izvanredno stanje zbog elementarne nepogode za Splitsko-dalmatinsku županiju. Zbog vremenskih neprilika i posljedica koje je uzrokovalo snježno nevrijeme koje traje već četvrti dan župan Goran Pauk proglasio je jučer stanje elementrane nepogode i za Šibensko-kninsku županiju.

Sukladno nalogu ministra obrane Ante Kotromanovića  formirane su Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH, koje se mogu prema potrebama staviti na raspolaganje u otklanjanju posljedica snježnih oborina na području Dalmacije, priopćilo je Ministarstvo obrane RH. Namjenski organizirane snage u ovom trenutku čini 228 pripadnika Oružanih snaga RH s opremom i nekoliko inženjerijskih strojeva, a smještene su u vojarnama HV-a na području Knina, Sinja i Splita.

Sinoć je jedan rovokopač Oružanih snaga RH angažiran na probijanju snježnih nanosa na pravcu Knin - Drniš, kod mjesta Kosovo.

Danas se očekuje angažiranje na probijanju ceste prema Promini, navodi MORH. Angažirani su od ranije i GSS, vatrogasaci, crveni križ, angažirana je i dodatna mehanizacija građevinskih tvrtki.

Odsječeni Imotski, Vrgorac, Drniš, Sinj...

Zbog nanosa snijega koji su ponegdje na cestama visoki i do metar, odsječena su brojna mjesta i sela, ali i Imotski, Vrgorac, Sinj, Drniš...

Mnogi su zameteni. Radi se o ljudima koji žive u mjestima koja su odsječena, a mnogi od njih su bolesni i treba im dopremiti lijekove i razna pomagala. Neki su pak ostali bez hrane. Ekipe Gorske službe terenskim automobilama dopiru dokle mogu, a potom na skijama dopremaju potrepštine, dok pacijente poput onih koji primaju dijalizu, prebacuju u bolnice i domove zdravlja. Akcija je poduzeta i zbog jedne trudnice koja je rodila u zametenom području.

Problemi u prometu

Snijeg rekordne visine od 15 centimetara i poledica u prvim jutarnjim satima na splitskom području, posebice u prigradskim naseljima, otežavali su prometovanje, jer su povremeno vozila prepriječila na cesti i blokirala prolazak drugim vozilima.

'Čak i državne ceste ne uspijevamo očistiti. Jedino je D1 prohodna od Splita do Vrlike, D8 od Splita do Makarske je u zastoju na Dupcima, a ne može se ni do Klisa', doznajemo od Petra Vuletića, šefa zimske službe kojim kaže da su svih 40 vozila na terenu, ali na području Vrgorca i Imotskog snijeg je visok i preko jednog metra i dalje pada te ga je nemoguće čistiti!

Jučer je primljeno još 40 osoba ozlijeđenih padom na snijegu ili poledicu. Među jučer primljenim ozljeđenima 36 je odraslih osoba te četvoro djece, a obavili smo i tri operacije, kazao je dr. Vedran Radonić, predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a.  Upozorio je Splićane da budu oprezni pri kretanju snijegom ili poledicom, Uglavnom je riječ o slomljenim kostima na ruci, uz tri slomljena kuka i dvije noge.

Najveće poteškoće u prometu izazivala su vozila koja su se preriječila na promentici između Splita i Klisa, izvijestio je Županijski centra 112. Slične su se poteškoće pojavile i na prometnici između Omiša i Makarske, odnosno na prijevoju Dupci, gdje puše jaka bura i stvara velike nanose snijega, a u redakciju Dnevnik.hr-a stigle su i fotografije prevrnutog kamiona na autocesti prema Zagrebu. Naime, tegljač automobila sletio je s autoceste A3 Bregana-Lipovac kod mjesta Domaslovec u smjeru Zagreba. Nesreća se dogodila u jutarnjim satima, a pretpostavlja se kako su uzrok nesreće bili nanosi snijega i loši vremenski uvjeti iako pravi uzrok nesreće još uvijek nije poznat, javlja RSN. Zbog prometne nesreće autocesta A3 Bregana- Lipovac zatvorena je između čvorova Bregana-Sveta Nedjelja u smjeru istoka.

Problemi u opskrbi strujom

U Lici hladnoća i visoki snježni nanosi, preko prijevoja i viši od jednog metra, jučer su najviše teškoća uzrokovali u prometu, dok su u Podvelebitskom primorju problemi i u opskrbi električnom energijom. Snijeg, led i orkanska bura pokidali su dalekovod i niskonaponsku mrežu, pa su bez struje naselja na području Jablanca, Cesarice, Barić Drage i Lukova Šugarja. Problema s električnom energijom bilo je i na području Ploča, a jedan je zameteni starački dom u Splitsko-dalmatinskoj županiji također ostao bez struje pa se pokušava do tamo prebaciti agregat.

Najviše snijega -40 centimetra palo je u Gospiću, koliko ga ima i na području Plitvica. Za sav je promet već treći dan zatvorena dionica autoceste Sveti Rok-Maslenica i Jadranska magistrala - od Senja do Sv. Marije Magdalene. Snijeg je zatrpao i većinu lokalnih i županijskih cesta. Zimska služba, sa svom rasploživom mehanzacijom, čisti snijeg. U ličko-senjskoj Policijskoj upravi za sada nije bilo dojava o prometnim nesrećama.

Kako izgleda vožnja autocestom u zimskim uvjetima pogledajte u snimci koju nam je poslao čitatelj Goran Horvatović.

Snijeg je uzrokovao prometni kolaps i u Zadru gdje su u prekidu bile gotovo sve lokalne autobusne linije, dok su gradski autobusi Liburnije ipak vozili, ali bez voznoga reda, kako stignu.

Na svim prometnicama u Zadarskoj županiji proglašeni su zimski uvjeti. 20-ak centimetara snijega trenutačno čiste sve raspoložive ralice na zadarskom području - njih 14, a kako se doznaje u tvrtki Ceste Zadarske županije čisti se prema važnosti cesta.

U čišćenju gradskih ulica u samom središtu Zadra na poluotoku je angažirano i 80-ak djelatnika zadarske Čistoće. Za promet je zatvorena zadarska zračna luka.

U Rijeci problemi sa strujom, u Delnicama pukla vodovodna cijev

Niske temperature i jak vjetar uzrokovale su probleme u opskrbi električnom energijom i plinom u Rijeci, dok je u Delnicama pukla glavna vodovodna cijev. Kako se doznaje iz komunalnih poduzeća, bez struje su danas bili ili jesu dijelovi Rijeke i istočnog dijela riječkog prigrada, radi se na otklanjanju kvarova, a otklonjeni su problemi u opskrbi plinom.

Delnice su od sinoć bez vode, zbog puknuća tlačne cijevi, a iz gradskog komunalnog poduzeća Komunalac doznaje su da su radnici na terenu i da popravljaju kvar.

>> Nema zime: Nakon treninga skočili u more!

>> Ma kakva hladnoća: Picigin i kupanje na 'debelom' minusu

>> Znate li što se događa u vašem tijelu kada temperatura padne ispod nule?

>> Znate li koje su mjere za zaštitu od niskih temperatura?

Ovakvo vrijeme rezultat je suradnje sibirske anticiklone sa sjevera i ciklonalnog vrtloga na Sredozemlju. Zbog ciklone nam pritječe vlažan i nestabilan zrak koji u ovim smrzavajućim uvjetima postaje snijeg, a uz sve to (kao da nam nije dosta), velika razlika u tlaku ovih sustava podržava i snažne sjeverne vjetrove.

Danas će se vrijeme kratkotrajno smiriti, no od ponedjeljka, osobito prema večeri, snijega će biti ponovno. Zadržat će se i vrlo hladno. I na moru u nedjelju slabljenje i prestanak oborina, no kratkog vijeka. Krajem ponedjeljka ponovno kiša i snijeg. Ostaje hladno i vjetrovito, uz umjerenu do vrlo jaku buru. (D.B./T.Š./A.E./ Agencija VLM/ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene