Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svatko podnosi tužbu za sebe

Ako sud i ukine vladin harač, ništa od povrata novca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukine li Ustavni sud krizni porez, građani nikada neće dobiti novac koji im je Vlada već oduzela. Jedini koji imaju šansu za takvo što su oni koji su sami podnijeli ustavnu tužbu. Za sada ih je šestero, no nigdje ne piše da će na toj brojci i ostati.

Možda se vladajućima čini kao sitnica, ali prosječnoj obitelji oduzeti je novac itekako važan. Koja stotina kuna znači mnogo - nekoliko dana barem kruha i mlijeka. A zbog onog što je država na brzinu uzela - šest građana već je podnijelo prijedloge o ocjeni ustavnosti. Postupak ne zahtijeva plaćanje sudskih pristojbi - samo dobru volju i slobodno vrijeme. 'Ustavnom sudu treba priložiti prijedlog koji mora biti valjano pravno obrazložen. Naravno, Ustavni sud nije vezan tim obrazloženjem. Građani bi trebali priložiti i primjerak tog zakona čiju ustavnost osporavaju', pojasnio je odvjetnik Krunislav Olujić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iako ge spori 50 tisuća tužbi Vladina 'misija harač' prikupila 560 milijuna kuna Slika nije dostupna 50.000 građana čeka Ustavni sud do kraja godine donosi odluku o haraču

To što građani idu korak dalje sindikate ne čudi jer udar na džep uvijek je najbolniji. Iako Ustavni sud tvrdi da u slučaju ukidanja Zakona o kriznom porezu pravo na povrat u odvojenom postupku imaju samo oni koji su podnijeli prijedlog o ustavnosti, pravni tim sindikata uvjeren je da tako ne mora biti. S obzirom i na činjenicu da je sam predsjednik to učinio u ime svih građana. 'Mi smo čak i razmišljali, ako to svaki mora osobno, da mi napravimo jednu šprancu po kojoj bi naši članovi to radili, ali to bi bila prevelika brojka. To bi jednostavno bilo zagušenje pravosuđa da svi podnesu tužbu i u kojem vremenu bi oni to morali riješiti. Dosadašnje iskustvo ne nudi optimizam', kazala je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.

Zakone tek čeka procedura. U međuvremenu, ako se oni izmijene pa i u najsitnijem detalju koji se odnosi na ustavnost koja se preispituje - svi zahtjevi i prijedlozi upućeni Ustavnom sudu padaju u vodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene