Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije šala, za samo 5 tisuća eura

Ako nemate novca za stan, možete živjeti u hobit kućici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati i priznati britanski ekolog Simon Dale uskoro dolazi u Hrvatsku kako bi održao radionicu ekološke gradnje na temu samoodrživih nastambi, a koju organizira udruga EkoSense, smještena u Blatuši, u općini Gvozd. Riječ je o udruzi za promicanje kulture življenja u skladu s prirodom koja pokreće projekte isključivo po ekološkim principima, a tako je svojim već utabanim stazama u naše krajeve dovela i Simona Dale.

'Radi se o edukativnom seminaru koji će trajati od 3. do 12. srpnja, a koji će imati teoretski i praktični dio. Govorit će se o primjeni ekoloških materijala koji su lako dostupni, jeftini i pronađeni u prirodi, a i sami polaznici radionice prionit će poslu', pojasnila je Vanja Glogovac, voditeljica projekta kojeg financira Europska unija programom PHARE 2006.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovoljan je jedan poziv Nema potrebe da stari automobili završe u prirodi ili trunu po dvorištima: Pogledajte kako na njima možete zaraditi Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Zabrinutost raste VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja

Simon Dale u gradnji nastambi koristi drvo, bale slame, glinu i pjesak. Kako je riječ o jefitinim materijalima tako gotova kućica ne stoji više od 5 tisuća eura. Neobične nastambe niču u prirodi i zelenilu, daleko od gradske vreve, a u gradnji one u kojoj Simon dale u Walesu živi s obitelji pomagali su mu prijatelji, susjedi, obitelj i slučajni prolaznici. 'Poanta je da se bude u skladu s prirodom i na kraju, u skladu sa samim sobom', dodala je Vanja. Glavni 'krivac' za nastanak kućica koje nedvojbeno podsjećaju na one u kojim žive hobiti iz Gospodara prstenova, u radionici će svoje ideje, zamisli i način na koje one zaživljavaju predstaviti studentima, sveučilišnim profesorima, nevladinim organizacijama, lokalnom stanovništvu i poslovnim ljudima.

Ravno i plošno ne postoji

Simon Dale u gradnji ekoloških nastambi izbjegava kockaste oblike, u kakvim smo gotovo svi odrasli, jer tvrdi da nakon niza godina ljudi i sami počnu 'kockasto' razmišljati. Dale u svojim nastambama ne želi ni ravne plohe jer kaže da u prirodni ne postoje ništa ravno i plošno te stoga prevladavaju obli zidovi, a ni podovi nisu pošteđeni neravnina.

'Do vode se dolazi na način da se skuplja kišnica, nastambe imaju malene vjetrenjače, solarne panele za struju i za grijanje vode. Kućice zapravo nemaju nikakve priključke', pojasnio je Robert Schenk, jedan od pokretača ekološke inicijative u Blatuši. Dodao je kako u ekološkim nastambama nema apsolutno ništa što je prošlo tvorničku obradu. 'Simon Dale izgrađuje kućice po principu da pronađeno staro drvo iskoristi, a slažući prirodne oblike dobiva nove, fenomenalne i svaki put drugačije elemente gradnje. Na taj je način i svaki rad jedinstven', dodao je Schenk.

Hobit kućica idealna za zaljubljenike u prirodu

U sklopu radionice koja započinje u srpnju polaznici će u Blatuši početi i sami graditi jednu hobitsku nastambu, a sve će se do odvijati pod palicom Dalea. Krajnji rezultat bit će kućica potpuno opremljena za život, koja je izgrađena od prirodnih materijala i idealna za ljude koje žele živjeti u skladu s prirodnom.

Udruga Ekosense pokrenuta je 2007. godine, a glavne su joj aktivnosti permakultura, samoodrživa gradnja, ekološka poljopriovreda i edukacija. Djelatnici i pokretači Ekosensea organiziraju radionice, pokreću okupljanja i kulturne festivale s namjerom da uključe svakog zainteresiranog za život u skladu s prirodom i njezinim načelima. Svojim radom i djelovanjem žele pokazati da sve ono što je s ekološkim nazivnikom ne predstavlja ograničinje već naprotiv, otvara niz neslućenih mogućnosti. U to će se vrlo skoro uvjeriti i polaznici radionice britanskog ekologa Simona Dalea.

Biste li voljeli živjeti u hobit kućici?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene