Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši načelnik pješaštva u Zbornom području Gospić Vladimir Lelas izjavio je danas svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da je po njegovim saznanjima akcijom Medački džep u rujnu 1993. zapovijedao admiral Davor Domazet Lošo, a ne optuženi generali.


- Akciju je vodio netko odozgo, a ne Ademi i Norac. Sve upućuje na to, rekao je Lelas.

Vezani članci Slika nije dostupna Ademi: Akcijom u Medačkom džepu zapovijedao je Domazet Slika nije dostupna 'Akcijom Medački džep zapovijedao je Domazet'

Domazet je, tvrdi svjedok, sve do povlačenja Hrvatske vojske s područja oslobođenog u akciji bio u operativnom središtu i vodio akciju. Kazao je da to potvrđuje i činjenica da su zapovjednici s terena sva izvješća najmanje jednom dnevno slali u operativi centar smješten u zgradi suda.

Domazet je ranije na sudu odbacio tvrdnju da je zapovijedao akcijom, rekavši da je imao samo savjetodavnu ulogu.

Lelas smatra da na području akcije nije bilo civilnog stanovništva. 

- Mogli su biti u civilnoj odjeći, ali su bili vojnici. To znam jer su
svaki dan tukli po nama, rekao je svjedok. Dodao je da je o civilnim žrtvama saznao tek iz tiska, prateći ovo suđenje.

Kazao je i da je siguran kako optuženi generali nisu odgovorni za zločine koji im se stavljaju na teret, jer se vrlo često među
vojnicima i časnicima govorilo o Ženevskim konvencijama i postupanju sa zarobljenicima.

Uz Norčevu 9. gardijsku brigadu na terenu su bile i domobranske postrojbe iz Lovinca i Gospića. Na dijelu ratišta svjedok je koordinirao akciju i na tom području, tvrdi, nije bilo zarobljenih neprijatelja.

- Ne znam jesu li imali ranjenih, ali po snazi vatre trebali su imati barem ranjenih, kazao je Lelas.

Suđenje u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda nastavit će se 16. siječnja iduće godine.

Genarali Ademi i Norac terete se po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u akciji oslobađanja dijela ličkog ratišta u rujnu 1993. kada je, oprema tvrdnjama tužiteljstva, došlo do uništavanja srpskih sela u području Medačkog džepa te brojnih ubojstava i progona lokalnog srpskog stanovništva.