Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Agencija za zaštitu osobnih podataka provest će nadzor u zadarskoj HVIDR-i

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Franjo Lacko izjavio je danas da će zadarska HVIDR-a tijekom dana faksom dobiti nalog za provođenje nadzora zbog jučerašnje objave osobnih podataka iz Registra hrvatskih branitelja svojih 14 članova, istaknuvši kako je tom odlukom zadarske HVIDR-e prekršen Zakon o tajnosti podataka, ali, vjerojatno, i više drugih zakona.

Naime, 14 članova Predsjedništva i Nadzornog odbora zadarske HVIDR-e jučer je javno objavilo podatke o sebi, matični broj, čin, postrojbu kojoj su pripadali, stupanj invalidnosti i ostale podatke iz Registra hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Milica Vučković, Mato Brautović, Marijana Grbeša, Ivana Dragičević ADMO Važno upozorenje: Na izborima bi mogle dominirati laži i manipulacije vezane za migrante, neki tako skupljaju političke poene

"Važeći hrvatski propisi ne omogućavaju objavu ni jednog podatka hrvatskih branitelja. Kristalno je jasno da je ovim postupkom zadarske HVIDR-e prekršen zakon", izjavio je Lacko, rekavši kako bi zadarska HVIDR-a danas faksom, a uskoro i poštom trebala dobiti nalog za nadzor koji će, zbog kršenja zakona, provesti Odjel za nadzor Agencije.

Ne želeći, kaže, prejudicirati odluku Agencije, rekao je kako će Odjel za nadzor utvrditi činjenice i potom se očitovati Agenciji, koja će donijeti rješenje. Utvrdi li Agencija da je zadarska HVIDR-a podatke o braniteljima objavila mimo Zakona, prekršajni će postupak voditi sud.

Predsjednik zadarske HVIDR-e Ivica Arbanas izjavio je da još nije dobio nikakav dopis ili najavu nadzora od Agencije, naglasivši kako je objavom podataka svojih članova HVIDR-a u Zadru htjela podržati inicijativu za objavom Registra branitelja.

"Nemamo se čega stidjeti jer smo Hrvatsku branili javno, a ne tajno", poručio je, upitavši kako to da su, ako se objava podataka branitelja smatra kršenjem zakona, isti podaci dostupni na internetu i u Narodnim novinama za branitelje koji su dobili odličja i činove.

"Tko je tu prekršio zakon", upitao je Arbanas, naglasivši da zadarska HVIDR-a ustraje pri stavu kako registar hrvatskih branitelja mora biti javan.

Lacko je odbacio prozivke da Agencija ima dvostruke kriterije, istaknuvši kako zakon koji regulira dodjelu vojnih odličja točno propisuje koji se podaci i gdje mogu objaviti, dok Zakon o Registru hrvatskih branitelja propisuje da se podaci iz tog Registra ne mogu objaviti.

"Zadarska HVIDR-a se ne poziva ni na jedan zakon koji bi im dopustio objavu podataka. Uspoređivati to sa zakonom i odličjima upravo pokazuje da ovo (objava) nije moguće", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene