Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča djevojke koja je odselila

Doznajte je li Australija doista nova ‘obećana zemlja’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je svrgnula sa trona SAD kao najpoželjnije mjesto za život i tako postala nova 'obećana zemlja'. Provjerili smo s 29-godišnjom Ivanom Žuvelom ima li u tome istine. Ona je krajem ljeta sa suprugom otišla živjeti upravo u Australiju.

Organizirana birokracija - prva je prednost koju je Ivana uočila dolaskom iz Hrvatske u Australiju. 'Ukoliko su neljubazni, zaposlenici na šalterima odmah dobiju otkaz. Otići u primjerice banku ili poštu ovdje je praktički užitak. To sam odmah primjetila - ljubaznost na svakom koraku', kaže Ivana Žuvela koja je krajem ljeta otišla živjeti u Sydney. Njezin suprug, Vic, ondje je rođen i odrastao, a upoznali su se na Korčuli gdje je on bio u posjeti obitelji. Vic u Sydneyu ima vlastiti posao, a Ivana je završila povijest umjetnosti i talijanski.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

Zbog posla i boljih prilika za mlade odlučili su zajednički život započeti upravo u Australiji.'Prosječna plaća je oko 4.000 kuna tjedno. A cijene hrane i odjeće su otprilike kao i u Hrvatskoj', opisuje Ivana australski standard. 'Promet odlično funkcionira jer su kazne za prekršaje vrlo velike. Sydney je jako čist i uredan grad, a smeće se ne baca 'kako kome dođe' već jednom jedno komunalni radnici dođu na vrata i uzmu kante s recikliranim i 'običnim' otpadom', opisuje Ivana svakodnevicu.

Kaže da je zdravstvo bolje organizirano. PDV, odnosno GST (Goods and Services Tax) ondje je 10 posto. 'Umirovljenici imaju dosta povlastica što se tiče lijekova. Javni prijevoz i taxi plaćaju 50 posto jeftinije, a i nezaposleni su dobro zbrinuti', kaže Ivana i dodaje da nema prevelike razlike u staležima te da je najvažnije raditi pošteno. 'Svatko, neovisno o struci može si osigurati kuću i pristojan život. Žene i djeca su jako zaštićeni zakonom.

Radno iskustvo se može dobiti gotovo svugdje - doslovno pokucaš na vrata i pitaš mogu li ti dati priliku da stekneš iskustvo u poslu i onda ili volontiraš ili čak budeš i nešto plaćen u zamjenu za potrebno iskustvo', kaže Ivana koja je dobila posao u turističkoj agenciji. Ivana kaže da je primjetila da obrazovanje nije presudno. 'Ako si voljan naučiti posao i raditi pošteno, diploma uopće nije presudna. Kao mlada i visokoobrazovana osoba ovdje osjećam veliku sigurnost - sve mogućnosti su otvorene neovisno o godinama, naciji ili vjeri', dodaje Ivana.

>> Prodali kompaniju za 400 milijuna dolara i zaposlenicima podijelili novac

No, ne smije se zaboraviti na udaljenost od domovine i onaj osjećaj da nisi u svojoj zemlji. To je, kaže Ivana, mnogima veliki problem i najčešći razlog zašto se u konačnici vrate u Hrvatsku. 'Postoji taj osjećaj da nisi 'doma'. Ovdje je 70 posto stranaca i nemaš osjećaj pripadnosti', kaže Ivana.

Svjesna je da je njoj pri dolasku bilo puno lakše nego onima koji su ondje došli bez da ikoga znaju jer se udala za australskog Hrvata. No Ivana mladima, koji razmišljaju o dolasku u daleku Australiju, poručuje: Go for it! 'Australija doista nudi svašta. Osobe koje su voljne raditi, znaju engleski I imaju vozačku dozvolu ovdje će odlično proći', optimistična je poruka Ivane iz trenutno 'najoptimističnije' zemlje na svijetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene