U Vodicama je svečanim mimohodom završena trodnevna obljetnica najveće poslijeratne tragedije u Hrvatskoj, stradavanje dvanaestorice vatrogasaca na Kornatu.


Na komemoraciji u Vodicama nikad više ljudi. Nekoliko tisuća ih je sudjelovalo u povorci sjećanja koja je trajala sat vremena.

Vezani članci PR Aktivna Hrvatska tradicionalno u Vodicama Slika nije dostupna Počelo obilježavanje 10 godina od kornatske tragedije, vodički vatrogasci još "važu" hoće li odustati od puštanja lampiona

Diljem Vodica sve je stalo, stišala se glazba, zaustavio promet. Povorka je završila na središnjem trgu u Vodicama gdje su vatrogasci napravili spomenik, golubicu mira te postavili 12 fotografija stradalih vatrogasaca u nezapamćenoj tragediji. Položili vijence, zapalili svijeće te se uputili prema središnjem groblju.

FOTO Sedam godina je prošlo od velike kornatske tragedije

Političari su i danas zaobišli Vodice. Nakon što ih nije bilo na komemoraciji u Tisnom i Kornatima, nitko iz državnog vrha nije došao niti u Vodice.

Da solidarnost među vatrogascima ne poznaje granice dokazali su i oni koji su došli odati počast svojim kolegama, ne samo iz Hrvatske već i Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i još nekoliko europskih zemalja.

'Kod vatrogasaca nema granica, to smo i mi pokazali ovom gestom što smo prošli 750 kilometara da bi odali počast ovim hrabrim momcima', rekao je Đorđe Trajković iz Bačke Topole iz Srbije.

Prošlo je 7 godina od tragedije: 'Mi istinu nikako da saznamo. A voljeli bi'

'Dolazimo već drugi put iz Tuzle i pokušat ćemo da ovo postane tradicionalno i da prenesemo ovo na mlađe vatrogasce i da se ovo nikad ne zaboravi. Ovdje se desilo nešto što ne bih nikom poželio, našoj braći po poslu, kažu jednom vatrogasac - uvijek vatrogasac', rekao je Jasmin Jahić iz Tuzle.

Svečanom povorkom u Vodicama završila je 7. godišnjica najveće posljeratne tragedije u Hrvatskoj.

'Istina se ne zna, hoće li se ikada doznati, za danas nama nije važno ništa nego samo odati počast našim prijateljima', rekao je Marinko Mićin, tajnik DVD-a Vodice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook