Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se crta podvuče

5 stvari koje trebamo znati o kupnji zrakoplova F-16

F-16 (Foto: Arhiva/AFP)
F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija +0 F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/1 >>
Dvojbi i nagađanja više nema, Hrvatska je odlučila kupiti 12 izraelskih ratnih zrakoplova tipa F-16A/B te na taj način modernizirati dotrajalu flotu zrakoplova MiG-21. Izdvojili smo pet važnih stvari koje Hrvatskoj nabavka tih zrakoplova donosi.

1. Od Izraelaca kupujemo prvu seriju zrakoplova F-16, odnosno F-16A (jednosjed) i F-16B (dvosjed). To znači da je riječ o prvim proizvedenim verzijama tog slavnog i u borbama prekaljenog ratnog zrakoplova, no činjenica ostaje da su ti zrakoplovi stari već trideset godina. Pozitivna stvar u čitavoj priči vezanoj za nabavku zrakoplova jest ta da su "16-ice" koje Hrvatska kupuje ipak kudikamo bolje od naših trenutnih ratnih zrakoplova MiG-21, koji su znatno stariji (prvi zrakoplovi tog tipa u službu su ušli još krajem 50-ih godina 20. stoljeća), a i njihova nabavka i remont bili su sve samo ne uzorni.

Pročitajte i ovo Piloti Rafalea Svečana ceremonija Rafalei konačno u Hrvatskoj! Pogledajte veliku galeriju Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16

2. Hrvatska se kupnjom zrakoplova F-16 pridružuje podužoj listi zemalja koje koriste raznorazne varijante tog zrakoplova. Točnije, Hrvatska je postala 27. zemlja u svijetu koja će koristiti te zrakoplove. U Europi ih koriste još Danska, Grčka, Belgija, Nizozemska, Portugal, Poljska i Rumunjska.

3. Iako neki domaći stručnjaci tvrde da nabavka starih zrakoplova F-16 nije optimalno rješenje, cijena koju će Hrvatska platiti za njih dvostruko je niža od konkurencije, pa smo, kako je to greneral Antun Tus rekao, "praktički dobili dva za jedan".

4. Hrvatska kupnjom zrakoplova F-16 ostaje uz politiku njegovanja vlastitog ratnog zrakoplovstva i njegova unaprijeđenja, što većina stručnjaka ipak na kraju smatra pozitivnom činjenicom.

5. Na razini NATO saveza, nabavka zrakoplova F-16 diže nas po kompatibilnosti i sposobnostima unutar saveza ipak na višu razinu, a time povećavamo i toliko spominjano izdvajanje iz proračuna za vojsku, na čemu je u 2017. godini, odmah po preuzimanju predsjedničkog mandata, inzistirao i američki predsjednik Donald Trump, kad su u pitanju sve članice tog saveza.

Ante Gotovina čestitao ministru: "Dragi Damire, odluka je ispravna"

''Malo je podataka i puno otvorenih pitanja o tome zašto se kupuju izraelski F-16''

General Tus: "Kupnja F-16 bila je dobra prilika, praktički smo dobili dva za jedan"

Krstičević: "Kupnja izraelskih borbenih zrakoplova povijesna je odluka"

Hrvatsko nebo čuvat će izraelski F-16 borbeni avioni, Plenković: "Ovo je dugoročna odluka za jačanje hrvatskih oružanih snaga"

Krstičević kontra Selaka: "Pitajte i druge pilote što misle. I Gripen i F-16 su vrhunski zrakoplovi"

Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak: "Izraelci su izraubali avione koje nam nude, njihov životni vijek je već završio"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene