Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljan odlukom Vlade

General Tus: "Kupnja F-16 bila je dobra prilika, praktički smo dobili dva za jedan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni general Antun Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, podržao je u srijedu odluku Vlade o nabavki F-16 borbenih zrakoplova iz Izraela, ocijenivši kako tu odluku smatra kvalitetnom.

"Izraelski avioni stari su 25 godina, ali oni mogu letjeti upravo još toliko godina. Sasvim je uobičajeno da manja zemlja poput Hrvatske, a polovica država u EU manje su od Hrvatske, koja nema dovoljno sredstava, uzima takve avione koje praktički dobiva po principu 'dva za jedan'", rekao je Tus.

Pročitajte i ovo Poljski F-16 Napeta situacija Poljska i saveznici digli borbene zrakoplove: "U tijeku je intenzivna aktivnost ruskog zrakoplovstva" Izraelski F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Komentar Izraela na kupnju njihovih F-16 Poruka Hrvatskoj: "Izraelsko zrakoplovstvo jedno je od najboljih na svijetu, podijelit ćemo iskustvo s vama"

Ustvrdio je kako zemlje veličine poput Hrvatske trebaju imati malu, ali kompletnu oružanu silu, a da je ova nabavka dobra prilika u tom smjeru.

Tus je to izjavio u Velikoj Pisanici kod Bjelovara, gdje je nazočio okruglom stolu o prvim oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske na području Zapadne Slavonije tijekom 1991. godine.

Naime, Vijeće za obranu prihvatilo je u utorak navečer mišljenje stručnog tima Ministarstva obrane da je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplov ponuda Izraela, te dalo preporuku Vladi za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Donese li Vlada takvu odluku, Hrvatska će kupiti 12 rabljenih moderniziranih izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak po cijeni, kako je objavljivano proteklih dana, oko 420 milijuna eura. Riječ je o letjelicama starosti između 25 i 30 godina, koje će zamijeniti dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene