Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan zaštite okoliša

41.000 građana Hrvatske očistilo 3.700 tona otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koristiti štedne žarulje, platnene vrećice umjesto plastičnih, bicikle umjesto automobila, zatvarati slavinu kod pranja zubi, poruke su koje se mogu čuti svaki dan.

To se čuje naročito danas, na svjetski dan zaštite okoliša koji se obilježava već 40 godina. Građanima su se diljem zemlje dijelili leci o uštedi energije, a ujedno i uštedi novca. Predstavljeni su i rezultati hrvatske Zelene čistke - jedan dan za čisti okoliš.

Pročitajte i ovo Odmetnuta regija Moldavije traži zaštitu Rusije APEL IZ MOLDAVIJE Širi se sukob? Separatisti iz Pridnjestrovlja zatražili zaštitu Rusije Ilustracija Opreza nikad dosta Sezona blagdana raj za provalnike, policija savjetuje: Obratite pozornost na desetak ključnih stvari

'Sudjelovalo je preko 41.000 građana Hrvatske, sve županije, očišćeno je preko 3.700 tona otpada što je zaista jedna lijepa brojka', rekla je Helena Traub, iz zelene čistke.

>> Nova loša vijest za okoliš: Arktik u atmosferu ispušta drevni metan!

'Kad se nalazim vani, ne bacam smeće posvuda, nego u posebne korpe, razdvajam smeće, ako je plastika, gdje je plastika, ako je novina, u novine bacam', rekao je jedan prolaznik.

'Sve aute koje smo izvukli iz parkova prirode u osam godina, 14.000 komada, to je hrpa veća od Mt. Everesta, kolona od Samobora do Karlovca', rekao je Romeo Ibrišević, iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj.

Da možemo i želimo čišću zemlju pokazali smo u Zelenoj čistki. No više od 3.700 tona prikupljenog otpada pokazuje i da volimo zagađivati. 'Naša himna počinje, Lijepa naša domovino. Svaki put kad se to izgovori, netko bi trebao pomisliti, ljudi, što to radimo našoj zemlji', rekao je Romeo.

HNS-ovci su lecima i cvijećem pokušali osvijestiti građane o sitnicama za okoliš, uštedu energije, ali i novca. Štedne žarulje, gašenje svjetla kad nam nije potrebno, bicikli umjesto automobila. Dobro je za kućni budžet, ali i okoliš. Samo jednoj plastičnoj vrećici treba i do 1.000 godina za razgradnju. Velika cijena koju okoliš mora platiti, a vama posluži samo na trenutak.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene