Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi žele ponovni rast

Zemlje MMF-a prelaze preko međusobnih razmirica i poručuju: Zaustavit ćemo krizu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice MMF-a su odlučile ostaviti po strani međusobne razmirice kako bi se usredotočile na svjetsku ekonomsku i financijsku krizu te su obećale da će učiniti sve što je potrebno kako bi zaustavile njezino 'ubrzanje'.

'Okolnosti su različite, no naše ekonomije i financijski sustavi izravno su povezani. Upravo zbog toga ćemo djelovati zajedničkim snagama, jer želimo ponovno uspostaviti povjerenje i financijsku stabilnost te ponovno oživjeti rast svjetskog gospodarstva', stoji u zajedničkom priopćenju koje su objavili predstavnici 187 zemalja sudionica.

'Javni dug', 'krhkost financijskog sustava', 'slabljenje ekonomskog rasta' i 'povećana nezaposlenost' - brojni su i duboki problemi što su ih navele zemlje članice, a vlade, kako je istaknuto, nemaju dovoljno 'manevarskog prostora'.

'Učinit ćemo sve što je potrebno da bismo spriječili ubrzanje krize', rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Odbora MMF-a Tharman Shanmugaratnam. 'Zemlje euro-zone učinit će sve što je potrebno kako bi se riješila kriza nastala s javnim dugom te da bi se zajamčila financijska stabilnost u cijeloj zoni i u zemljama članicama', stoji u priopćenju.

U priopćenju je istaknuto i da je globalna ekonomija ušla u 'opasnu fazu' koja zahtjeva poseban oprez, koordinaciju i spremnost na poduzimanje odvažnih koraka zemalja članica, ali i samog MMF-a.  U MMF-u ističu i da su ohrabreni odlučnošću svojih europskih kolega da učine sve što je potrebno kako bi se riješila kriza u euro zoni. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Ilustracija Novi podaci MMF objavio prognozu za svjetsko gospodarstvo

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene