Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema novih radnih mjesta

Nerad nedjeljom: U trgovačkim kućama otkazi u seriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkazi u trgovačkim lancima epilog su zabrane rada nedjeljom. Samo u prvom tjednu od kada je novi zakon stupio na snagu, bez posla je ostalo nekoliko stotina ljudi. Slijede i nova otpuštanja.

Trgovački centari prošle su nedjelje bili potpuno prazni, a uskoro bi prazni mogli ostati i novčanici brojnih prodavača. Veliki trgovački lanci već su počeli dijeliti otkaze. U sindikatu smatraju da za to nije bilo potrebe te da se kriza i neradna nedjelja koriste za rješavanje starih problema. Drugi kažu kako će pokušati preraspodijeliti radnu snagu, ali da novog zapošljavanja koje je bilo u planu neće biti.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna Donesu zakon pa ga mijenjaju Radna nedjelja se vratila, radnici nisu

'U ozbiljnim tvrtkama neće biti razloga za otpuštanje zbog ograničenog rada nedjeljom jer nitko od radnika nije radio samo nedjeljom', rekla je iz Sindikata trgovaca Hrvatske Dragica Mišeljić. 

Veliki trgovački centri komentara nisu imali, osim u pisanom obliku. Tako je Getro naglasio kako je od 1. siječnja 2009. godine uveo novu sistematizaciju radnih mjesta i procesa rada, koja nema direktne veze s Zakonom o neradnoj nedjelji, naglašavaju iz Getroa. 

Iz Mercatora kažu kako će  pokušat raspodijeliti nastali višak radne snage, a ukoliko i nakon toga zabrana rada nedjeljom bude imala negativnih utjecaja na poslovanje, nažalost bit će prisljeni smanjiti broj zaposlenih.

Dio trgovaca koji se ne slaže sa zabranom rada udružio se i do kraja ovog mjeseca trebali bi predati zahtjev za ocjenom ustavnosti. Jer kako kažu iz Avenue Malla, njima je nedjelja drugi najbolji dan po broju posjetitelja, kada dnevno imaju oko 30.000 posjetitelja.

Sa zabranom rada nedjeljom ne slažu se ne i Pevecu i smatraju kako rad treba poticati, a ne zabranjivati, jer rad stvara novu vrijednost, a nerad ne stvara ništa, naglašavaju.

Uz trgovce, neradnu nedjelju radnim bi mjestom mogli platiti i ugostitelji čiji su objekti smješteni unutar trgovačkih centara. Bez prihoda moglo bi ostati nekoliko tisuća ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene