Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zanemariva inflacija potaknula kupnju dionica u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadasve umjereni porast inflacije u SAD-u u srpnju potaknuo je protekloga tjedna na svjetskim tržištima dionica nade ulagača da će američka središnja banka Fed u kratkom roku zadržati kamatne stope na sadašnjoj razini, što je potaknulo kupovine dionica senzitivnih na izmjene kamatnih stopa.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je 2,7 posto, na 11.381 bod. Tehnološki Nasdaq dobio je čak 5,2 posto na vrijednosti, postigavši najbolju tjednu izvedbu u zadnje tri godine, završivši trgovanje na 2.164 boda.

Pročitajte i ovo Burza - 3 VREMENA JE MALO Wall Street pao: Još uvijek nema dogovora o najvišoj granici duga SAD-a Slika nije dostupna Crni utorak na tržištu kapitala

Osnovni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje cijene energenata i hrane, u srpnju je u SAD-u porastao umjerenih 0,2 posto. On se nadovezuje na podatak o neočekivano slabom rastu proizvođačkih cijena u tome mjesecu, za svega 0,1 posto.

Nadalje, cijena barela nafte na američkom tržištu spustila se nadomak 70 dolara. Sve to, smatraju ulagači, smanjuje izglede od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, te bi moglo pomoći korporativnoj Americi da i nadalje ostvaruje rast profita.

- Nakon izuzetno dobrih tromjesečnih korporativnih zarada, tržišta su dobila snažni poticaj od podatka da je inflacija niska, ocijenio je raspoloženje na tržištu David Sowerby, menadžer pri brokerskoj tvrtki Loomis Sayles. Očekuje se da će zarade kompanija u drugom ovogodišnjem tromjesečju u prosjeku biti 12,5 posto veće.

Najviše su skočile cijene dionica industrijskih koncerna, senzitivnih na izmjene kamatnih stopa, poput Caterpillara, Boeinga i General Electrica. Ulagači su također kupovali tehnološke dionice, koje su nedavno pretrpjele oštre gubitke.

Među vodećim dobitnicama bila je dionica investicijske banke JP Morgan Chasea, koja je ojačala 2,6 posto, te Citigroupa, 1,5 posto. U prosjeku su cijene bankarskih dionica poskupjele 1,66 posto.

Porastao je i apetit ulagača za tehnološkim dionicama. Najprivlačnija je bila dionica računalne kompanije Dell, čija je cijena poskočila četiri posto, nakon što je uprava kompanije objavila kako ne očekuje da će povlačenje baterija za notebook-ove utjecati na njihovo poslovanje.

- Tehnologija je ciklična industrija i također bi trebala osjetiti koristi ako američka središnja banka odluči da u iduća dva mjeseca nema potrebe za podizanjem kamatnih stopa" dodao je Sowerby.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su u tome razdoblju najviše razine u zadnja tri mjeseca, ponajviše zbog dobitaka u tehnološkom sektoru. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 1,4 posto, na 5.903 boda. Frankfurtski DAX dobio je 3,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.817 bodova.

Tehnološke dionice nastavile su redati dobitke, predvođene Nokijom s rastom cijena dionica od 1,7 posto i SAP-om čije su dionice ojačale oko jedan posto. Cijene dionica tehnoloških kompanija u prosjeku su dobile na vrijednosti 1,6 posto, dosegnuvši tako najviše razine u zadnjih šest tjedana.

Na strani dobitnika bio je i rudarski sektor, pri čemu su dionice Anglo-Americana skočile za tri posto nakon što je tvrtka Morgan Stanley podigla investicijski rejting njegovih dionica.

Od pojedinačnih dobitnika valja spomenuti Ahold, čije su dionice poskupjele tri posto, nakon što su dva dioničara tog nizozemskog maloprodajnog lanca - hedge fondovi Paulson&Co. i Centaurus Capital pozvali na drastične promjene u korporativnoj strukturi, uključujući prodaju Aholdove imovine u SAD-u.

Dionice British Airwaysa, pak, nešto su prošlotjednih gubitaka nadoknadile nakon što je SAD smanjio razinu opasnosti za komercijalne letove iz Velike Britanije u SAD budući je Britanija smanjila stupanj opasnosti od terorističkih napada.

Gubitke su međutim ostvarile dionice naftnog sektora, pri čemu su Royal Dutch Shellove i Totalove oslabile po jedan posto uslijed pada cijene nafte. Cijene sirove nafte trenutno su na najnižoj razini u zadnjih gotovo osam tjedana, nastavljajući klizati nakon objave relativno robusnog podatka o zalihama nafte u SAD-u. Pritisak na cijene nafte izazvao je i prekid vatre na Bliskom istoku.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 3,5 posto, dosegnuvši 16.106 bodova.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene