Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sastanak predsjednika južnoameričkih članica trgovinskog pakta Mercosur, završio je u subotu zaključkom o potrebi hitnog djelovanja kojim bi se još više potaknula trgovina, stvorila nova radna mjesta te smanjilo siromaštvo.


Pet predsjednika država članica Mercosura, Argentine, Brazila, Paragvaja, Urugvaja i Venezuele, te pridružene članice Ekvador, Čile, Bolivija, Peru i Kolumbija složilo se složilo se u pitanjima kako stabilizirati i unaprijediti status Latinske Amerike na međusobnim tržištima ali i tržištima svijeta.

Vezani članci Najvažniji je to trgovinski sporazum koji je Europska unija ikad sklopila. EU-Mercosur: Što najvažniji trgovinski sporazum znači za Hrvatsku? Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku

Presjednik Venezuele Hugo Chavez, čija se zemlja formalno pridružila 15- godišnjoj uniji Mercosura na upravo održanom summitu kritizirao je kapitalizam. - Kapitalizam je perverzan, ako si bogat o tebi se brinu, no ako si siromašan, umireš.

Kubanski predsjednik Fidel Castro koji je kao i njegov kolega iz Bolivije Evo Morales bio poseban gost skupa naglasio je koliko je velika snaga Latinske Amerike, jer ona "ima sve što je potrebno da postane velika svjetska sila. Ne stavljajmo nikakve granice za naše snove, učinimo iz stvarnima".

Kritičari Mercosura ističu da je velika opasnost ovog pakta što pomalo pomiče fokus s trgovinskih pitanja i sve se više koncentrira osiguravanje političkog utjecaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju