Jadranske županije žele se udružiti kako bi povukle što više novca iz europskih fondova. Sedam primorskih župana sastalo se u Splitu gdje su dogovorili da će surađivati na zajedničkim projektima.


Sedam primorskih župana sastalo se u Splitu gdje su dogovorili da će surađivati na zajedničkim projektima. ''Tu ima puno projekata prvenstveno primjerice iz sfere turizma, ekologije, zaštite okoliša. Nešto što nas povezuje je more'', rekao je istarski župan Valter Flego.

Vezani članci Prihvaćena ostavka v.d. dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Miljenka Šimprage - 2 Čelnik HGK-a Luka Burilović naglo otišao s presice nakon pitanja o skupocjenom BMW-u i cijepljenju preko reda Promo Gotovo 500 tvrtki na poslovnim razgovorima Hrvatske i Izraela

Žale se da im je najveći problem što nemaju novca za financiranje projekata. ''Ni resorno ministarstvo ni vlada nisu pronašli ključ kako pomoći pojedinim županijama da mogu isfinacirati tu preskupu dokumentaciju'', požalio se splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Iz ministarstva poručuju da pružaju i financijsku i tehničku pomoć za koju se mogu javiti i županije. Jedan takav natječaj već traje.

>>Grčić: Hrvatsku čeka investicijski 'boom' od EU fondova

''Pristiglo je čak 400 projektnih ideja od kojih će se izabrati one najbolje i onda će se i njima pružati tehnička pomoć i financiranje u izradi projektne dokumentacije'', rekla je glasnogovornica ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Ljubica Vuko.

Udruživanje županija preporučuje i gospodarska komora. Kažu da se za jedan projekt prijavilo nekoliko mediteranskih država pa sigurno mogu i jadranske županije.

''Ti projekti koji imaju multiplikativni efekt i na gospodarstvo u što kraćem roku. Najvažnije je da župani ispred svojih županija dobro izrade isplativost svojih projekata'', rekla je potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta.

Novac za projekte moći će se, poručuju iz ministarstva dobiti i od vlade i od HBOR-a, a očekuju i uključivanje poslovnih banaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook