Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Wall Street se pridružio oštrom padu na svjetskim burzama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Wall Street se pridružio svjetskim burzama masovnom prodajom dionica, koja je srušila indeks Dow Jones za više od 300 bodova na polovici dnevnog trgovanja, a svi glavni dionički indeksi bilježe oštar pad.

Sve raširenije vjerovanje da će svijet pogoditi teška recesija natjeralo je ulagače da se rješavaju dionica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Padale dionice banaka Umjereni pad dionica na Wall Streetu Slika nije dostupna Zbog rasta nezaposlenosti Pad dionica na Wall Streetu

S današnjim gubicima, američke dionice zaključit će peti tjedan padanja, tijekom kojih je indeks Standard & Poor's 500 izgubio 30 posto vrijednosti.

Indeks S&P 500 zabilježio je pad za 34,35 bodova ili za 3,8 posto, na 873.76 bodova, u 13.10 sati u New Yorku (19.10 sati Zagreb), došavši na bodovnu razinu koju je imao u lipnju 1997.

Indeks Dow Jones potonuo je za 310,39 bodova, ili 3,6 posto, na 8.380,86 bodova.

Tehnološki indeks Nasdaq pao je za 46,74 boda, ili 2,9 posto, na 1.557,17 bodova.

Oko 15 dionica je padalo na svake dvije koje su rasle na newyorškoj burzi - NYSE.

'To je burza 'medvjeda' na steroidima. Jako je ubrzana današnjim kretanjima na financijskim tržištima', izjavio je za TV Bloomberg David King, menadžer tvrtke Putnam Investments, koja nadzire 137 milijardi dolara ulaganja. Kada burzom dominira prodaja i pad dionica, kaže se da vladaju 'medvjedi', a kad je trend rasta i kupovine dionica, onda je burza u znaku 'bikova'.

Exxon Mobil i Chevron predvodili su pad svih 40 energetskih kompanija obuhvaćenih indeksom S&P 500, dok je nafta pala na najnižu razinu u 16 mjeseci.

Dionica Exxona, najveće američke naftne kompanije pala je za 2,62 dolara na 67,77 dolara. Dionica Chevrona, druge najveće naftne tvrtke u SAD-u, izgubila je 4,06 dolara i pala na 62,71 dolar.

Sirova nafta na robnoj burzi u New Yorku pala je za 4,6 posto, na 64,69 dolara za barel, a pale su i cijene metala i žitarica.

S&P GSCI indeks za 24 sirovine pao je za više od 30 posto od rujna, i ako se trend nastavi, to će biti najveći kvartalni pad tog indeksa u povijesti.

Dionica General Motorsa pala je za 13 posto, nakon što je Toyota Motor Corp., drugi najveći proizvođač automobila u svijetu, izvijestila o prvom padu prodaje u sedam godina.

Gubici su bili još veći na europskim burzama, čiji je indeks pao za 4,7 posto, i na azijskim burzama gdje je pad zajedničkog indeksa 5,7 posto.

Indeks S&P 500 izgubio je oko sedam posto vrijednosti ovoga tjedna, Dow Jones je pao za više od pet posto, a indeks Nasdaq Composite za više od devet posto.

Više od 10 bilijuna dolara tržišne vrijednosti dionica izbrisano je ovoga mjeseca, što je oko jedne trećine ukupne vrijednosti izgubljene u dionicama ove godine, navodi agencija Bloomberg.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene