Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kupac tvornice je tvrtka Mambo, inače u sastavu Žito grupe. Cijena je jedna kuna, ali obveza novog vlasnika je ulaganje barem 295 milijuna kuna i zadržavanje barem 140 radnika.


Vlada je na današnjoj sjednici odlučila prodati IPK Tvornicu ulja Čepin osječkoj tvrtki Mambo iz sastava Žito grupe. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da će se prodati 1.282.882 dionice Tvornice ulja Čepin, ili 81,48 posto temeljnog kapitala, za jednu kunu, a država će tvornici otpisati porezne dugove.

Vezani članci Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Sastao se Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem: Dosad ugovoreni projekti vrijedni 11,3 milijarde kuna Žičara (Foto: Dnevnik.hr) Nekadašnji velebni kompleks, perjanicu hrvatskog turizma, pokušali su prodati čak 17 puta u pet godina

S druge strane, Mambo se obvezuje da će investirati 295 milijuna kuna radi podizanja konkurentnosti, te da će zadržati najmanje 140 radnika, dok će preostalih sedamdesetak radnika biti zbrinuto prema programu koji je usuglašen sa sindikatom, a sredstva za to su osigurana u AUDIO-u.

>> Država pronašla kupca za Tvornicu ulja u Čepinu

Time se, nakon godine i pol dana blokade zbog 150 milijuna kuna i prekida proizvodnje na četiri mjeseca, otvara nova perspektiva za Tvornicu ulja Čepin, ocijenio je Vrdoljak.

Vlada je danas uputila u Hrvatski sabor prijedlog izmjena Zakona o vodama kojima se dopušta eksploatacija šljunka i pijeska putem ugovora o koncesiji.

Iskorištavanje šljunka i pijeska dozvolit će se ako bitno ne mijena prirodne procese, te ako služi održavanju voda i vodnih putova na unutarnjim vodama. Prije davanja koncesije provest će se procjena utjecaja na okoliš. Kada je riječ o iskorištavanju neobnovljivih ležišta u vodotocima, tu se zadržava zabrana iskorištavanja šljunka i pijeska.

Kao razloge ukidanja trogodišnje zabrane eksploatacije ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naveo je nestašicu šljunka i pijeska na dijelu tržišta kao i povećanje njihova uvoza iz okolnih zemalja. U Hrvatsku je u protekle četiri godine uvezeno šljunka i pijeska u vrijednosti 500 milijuna kuna iz zemalja u okruženju.

Sve više hrvatskih tvrtki otvara svoja poduzeća u BiH, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji kako bi tamo mogli vaditi šljunak i pijesak koji potom prodaju u Hrvatskoj po visokim cijenama, rečeno je na sjednici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook