Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada prihvatila PEP 2008.-2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održavanje makroekonomske stabilnosti uz smanjenje vanjskih neravnoteža, daljnja fiskalna prilagodba, smanjenje nezaposlenosti, jačanje poduzetništva, dovršetak reformskih procesa s posebnim naglaskom na reformu javne uprave i pravosuđa, neki su od glavnih ciljeva ekonomske politike koje je Vlada premijera Ive Sanadera navela u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP) 2008.-2010. prihvaćenom na današnjoj sjednici Vlade.

PEP je dokument koji obuhvaća glavne ekonomske prioritete države, izrađuje ga zemlja kandidat u EU i šalje se na ocjenu Europskoj komisiji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

PEP 2008.-2010. obuhvaća nekoliko dijelova - okvire i ciljeve
ekonomske politike, makroekonomska kretanja, jave financije i posebno područje strukturnih reformi.

Kao rezultate koji se žele postići u razdoblju na koje se odnosi PEP, ministar financija Ivan Šuker navodi ubrzanje gospodarskog rasta na 7 posto, prosječnu inflaciju oko 2,7 posto, smanjenje anketne nezaposlenosti na ispod 7 posto, rast izravnih inozemnih ulaganja, te usporavanje rasta inozemnog duga i početak pada njegova udjela u BDP-u.

Kao jedan od ciljeva navodi i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, taj se udio u ovoj godini procjenjuje na 44,9 posto BDP-a, a cilj je da 2010. iznosi 37 posto.

Poseban značaj Šuker daje i daljnjoj fiskalnoj prilagodbi uz
snižavanje proračunskog deficita, te ističe da bi potpuno uravnotežen proračun trebali imati 2010. godine.

Vlada je danas prihvatila i prijedlog nacionalnog programa uspostave sustava za identifikaciju zemljišnih čestica (LPIS), za što će trebati osigurati 120 milijuna kuna.

Taj će sustav, kaže ministar poljoprivrede Petar Čobaković, biti podrška upravljanju potporama u poljoprivredi.

Naime, prije korištenja sredstava iz pretpristupnih te strukturnih fondova EU potrebno je uspostaviti i akreditirati Agenciju za plaćanje, a u svrhu provedbe Zajedničke poljoprivredne politike EU je donijela cijeli niz propisa koji članice obvezuje provedbu određenih postupaka i upotrebu informacijskih sustava u provedbi dodjele i kontrole poljoprivrednih potpora. 

Tako su sve zemlje dužne uspostaviti IAKS kojim dodjeljuju, prate i kontroliraju izravna plaćanja poljoprivrednicima, a uspostava IAKS-a podrazumijeva uspostavu LPIS-a
koji se zasniva na digitalnim ortofoto kartama.

Podršku Vlade dobili su i strategija i program korištenja ukapljenog naftnog plina (UNP) na otocima (2008.-2012.) za čiju će provedbu u idućih pet godina trebati 34,4 milijuna kuna.

Tim se projektom u korištenju tog ekonomski i ekološki prihvatljivog energenta želi izjednačiti stanovništvo na kopnu i na otocima, kazao je premijer Ivo Sanader.

Naime, plin u bocama na otocima je i 20-ak kuna skuplji nego li na kopnu, pa se predlaže da država subvencionira transport plinskih boca trajektima, a kako bi se otočno stanovništvo stimuliralo da koristi UNP predviđena je besplatna dodjela malih spremnika, subvencioniranje troškova izrade idejnih projekata, instalacije malih spremnika, itd.

Vlada je prihvatila i prijedlog nove strategije zaštite od nasilja u obitelji za iduće dvogodišnje razdoblje kojom je razrađeno 49 mjera kojima bi se trebalo utjecati na smanjenje nasilja u obitelji, među njima i mjere mjere psihosocijalne pomoći žrtvama, ali i psihosocijalne pomoći nasilnicima kako bi se smanjio recidiv. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene