Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada odobrila potpore proizvođačima svinja i junadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o potporama kojima će se nadoknaditi dio razlika između otkupne cijene i cijene koštanja utovljene junadi i svinja, kao i o subvencioniranju otkupa prasadi na područjima zaraženima klasičnom svinjskom kugom, za što je sveukupno predviđen iznos od oko 100 milijuna kuna.

Proizvođačima utovljene junadi tako bi se isplatila potpora u iznosu od 3 kune za kilogram težine utovljenog grla te 4 kune po kilogramu trupla zaklanih grla, odnosno ukupno 40 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Proizvođačima svinja će se pak za sufinanciranje dijela razlike između otkupne i tržne cijene isplatiti potpora od 2,67 kuna po kilogramu trupa, dok će se otkup prasadi na području ugroženom ili zaraženom klasičnom svinjskom kugom poduprijeti sa 6 kuna po kilogramu žive teže. Za tu je mjeru ukupno predviđen iznos od gotovo 60 milijuna kuna.

Potpore proizvođačima junadi i svinja, prema riječima ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, nužne su jer su se našli u teškoj situaciji, pogođeni prošlogodišnjom sušom, enormnim porastom cijena hrane i sl.

U tim uvjetima mnogi proizvođači posluju nerentabilno, a potpore bi im trebale pomoći da namire dio gubitaka i očuvaju postojeću proizvodnju, što će u konačnici omogućiti i smanjenje uvoza.

Sa današnje je sjednice Saboru upućena pet dokumenata kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU, među kojima su i dva zakona - izmjene Zakona o kemikalijama te zakon o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća Europske zajednice o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija.

Prihvaćene su i odluke o objavljivanju pravila o državnoj potpori u obliku naknade za javne usluge, za osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita te za male i srednje poduzetnike, a kojima se, prema riječima ministra financija Ivana Šukera, želi taj sustav učiniti transparentnim i jednostavnim, a njegovim korisnicima pomoći da se pripreme za ulazak u EU i tamošnja pravila na tom području.

Vlada je danas, uputivši u Sabor izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, najavila i skoro imenovanje prvog pravobranitelja za osobe s invaliditetom, koji je, zajedno sa svojim pomoćnicima, unesen i na popis državnih dužnosnika.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o osnivanju zaklade "Hrvatska za djecu", koja će sredstvima prikupljenima od dijela prihoda od igara na sreću, kladionica i kockarnica te donacijama, u iznosu oko 10 milijuna kuna godišnje, pomagati djecu iz višečlanih obitelji.

Saboru je na potvrđivanje upućen i memorandum o sudjelovanju Hrvatske u "Financijskom instrumentu za civilnu zaštitu" EU, a osnovano je i Povjerenstvo za obilježavanje 60. obljetnice donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene