Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada: Državne tvrtke izmjenjivat će višak svoje telekomunikacijske mreže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do sredine ožujka šest tvrtki u većinskom vlasništvu države trebaju utvrditi i objaviti uvjete pod kojima će dati u najam višak svoje telekomunikacijske mreže i infrastrukture, odlučila je hrvatska Vlada.

Vlada je na utvrđivanje tih uvjeta obvezala HEP, Janaf, Plinacro, HŽ Infrastrukturu, Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Razna poduzeća u državnom vlasništvu gradila su svoju vlastitu telekomunikacijsku mrežu i infrastrukturu pri čemu koriste samo njen manji dio, a veći dio "zjapi prazan", objasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Stoga se odlukom želi potaknuti da višak te mreže i infrastrukture iznajmljuju, odnosno ponude na otvorenom tržištu, posebno na telekomunikacijskim tržištima koja utječu na razvoj širokopojasnog interneta.

Korist od toga, smatra Kalmeta, bit će dvostruka - te će tvrtke
ostvarivati prihode od iznajmljivanja, a višak telekomunikacijske mreže otvorit će se liberaliziranom tržištu.

Prema Vladinoj odluci, rok da šest tvrtki utvrdi i objavi uvjete je
do 15. ožujka, a najmanje sedam dana prije objave moraju uvjete dostaviti na uvid resornom Ministarstvu i Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije.

Vlada je danas dala i suglasnost za potvrđivanje ugovora o državnom jamstvu za kredit Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt terminala za rasuti teret u Luci Ploče.

U okviru projekta integracije trgovine i transporta planirana je,
naime, izgradnja dva terminala - kontejnerskog na kojem se već radi, te terminala za rasute terete s čijom bi se gradnjom trebalo krenuti početkom iduće godine.

Ukupno je projekt integracije trgovine i transporta procijenjen na oko 91 milijun eura, a EBRD će kreditom uz državno jamstvo sufinancirati komponentu vezanu za terminal za rasuti teret sa 11,2 milijuna kuna.

Vlada je odlučila s milijun kuna podržati i humanitarnu akciju
"Petrova trudionica", odnosno obnovu odjela za trudnice u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porodništvo u Petrovoj ulici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene