Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Bosna i Hercegovina leži na zalihama nafte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina leži na zalihama nafte, izjavio je ovih dana dr. Abdulah Bašić, dekan Tehnološko-rudarskog fakulteta u Tuzli. Ovu izjavu, posebno kada cijena goriva neprestano raste, mnogi analiziraju kroz povećalo.

Naša je ekipa krenula iz Splita u Livno. Preko bosanskohercegovačke granice, već blizu Buškog jezera, u mjestu Srževići čuli su priču o strancima koji su ovdje prije dvije godine planirali tražiti naftu.

Pročitajte i ovo SDA (Foto: AFP) REPOVI IZBORA Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sve zanimljiviji brojnim gostima Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod''

Već je poznato je da je ovaj predio bogat ugljenom, a dekan tuzlanskog rudarskog fakulteta Abdulah Bašić uvjeren je da u Bosni ima i nafte.

'Još prije rata američka tvrtka Amoco napravila je plan za 35 godina istraživanja u Bosni i to kod Mostara', rekao je Abdulah Bašić. 

No, Amoco je istraživačka tvrtka koja radi za British Petrol koji  demantira da je bilo istražnih radnji u Bosni. Ipak, dekan Bašić uvjeren je da se istina zataškava zbog nečijih interesa. 

Iako se priča o nafti u Bosni i Hercegovini tretira kao vic, mnogi se potajno pitaju je li moguće da će ovdje na Buškom jezeru osvanuti naftne platforme.

Ljudi u tamošnjim selima žive siromašno, a radnog mjesta nema ni za lijeka.

U Livnu baš i ne vjeruju u priču o nafti. Iako, dodaju, lako bi se navikli na život šeika iz Saudijske Arabije.

Hrvatski stručnjaci tvrde, ako nafte i ima, nema je dovoljno za investiranje u bušotine. Seljaci će svakako dvaput promisliti o cijeni zemlje ako im se odjednom pojave kupci. Jer, ma koliko se smijali priči o nafti, kruže priče kako se Međugorskoj gospi ovih dana upućuju posebne molitve - Gospe, daj nafte!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene