Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najava SAD-a kako će u financijski sustav ubrizgati 600 milijardi dolara kako bi spasila svoje gospodarstvo, razjedinila je zemlje iz skupine G20 pred njihov sastanak u Seulu.


Kina i Europska Unija su i prije početka sastanka skupine G20 osudile američko ubrizgavanje svježeg novca koje za cilj ima zadržati niske kamate, potaknule kreditiranje i brži gospodarski rast. 'Masovno ubrizgavanje dolara izaziva velike neravnoteže. Jedna od posljedica te mjere biti će preusmjeravanje kapitala prema brzorastućim gospodarstvima što ih može destabilizirati te izazvati cjenovne balone', službeni je stav kineskog državnog vrha, a upravo je Kina jedna od država s najbrže rastućim gospodarstvom.

Vezani članci Slika nije dostupna Trump otkazao susret s Putinom, Merkel jedva uspjela stići Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Putin i Trump razgovarat će u Argentini na samitu G20

>> 'Rat valutama podsjeća na 20-e prošlog stoljeća'

>> MMF upozorio članice da ne ratuju valutama

Neke članice Europske Unije strahuju kako ni upumpavanje dolara moglo usporiti oporavak eurozone jer je nakon američke odluke dolar odmah pao na uštrb eura. Ubrizgavanje svježih dolara osudio je brazilski ministar financija Guido Mantega. 'Cijeli svijet želi da se SAD oporavi, ali bacanje novaca iz helikoptera ne služi ničemu jer ne može potaknuti rast', izjavio je Mantega. (Hina)