Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učeći na vlastitim pogreškama građani s viškom novca ne ulažu u dionice koje su od početka krize izgubile i 60 posto vrijednosti.


Građani su zbog krize počeli tražiti manje rizične načine ulaganja, pa su od početka krize procvat doživjeli novčani investicijski fondovi, piše Novi list. Dodaje da je na kraju lipnja 21 novčani investicijski fond u Hrvatskoj prikupio ukupno 8,45 milijarda kuna. To je gotovo dvostruko veći iznos u odnosu na 4,64 milijarde s koliko su raspolagali 12 mjeseci ranije, prema najnovijem polugodišnjem izvješću Hanfe.

Vezani članci Mislav Bago razgovarao je s Natašom Tramišak - 2 Ministrica Nataša Tramišak o tome kada će stići novac iz Bruxellesa: "Sve bi štete na Banovini trebale biti prijavljene do kraja veljače" Euri na stolu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska kao šansu na stolu ima iznos u vrijednosti čak 200 Peljeških mostova: Što sve može s njima?

>> Trećinu novca uložiti u dionice, drugu u zlato, treću oročiti

Novčani fondovi slični su štednji u banci i zbog toga su toliko privlačni. Jedina je razlika u fondovima i oročenoj štednji što se novac u fondovima u svakom trenutku može podignuti. Novi list piše kako su najbolji fondovi prošle godine imali prinos oko 10 posto, dvostruko veći od kamata na štednju. Novčani investicijski fondovi jedini su u kojima novac tijekom krize nije izgubio vrijednost. Stoga iako su od početka ove godine pali na tri-četiri posto, mnogi građani radije višak novaca ulažu u fondove, nego spremaju u čarapu.